En diet anpassad efter dina gener

Trenden är tydlig: vi individanpassar allting allt mer. Så även dieter. Men spelar valet av diet egentligen någon större roll? Jacob Gudiol presenterar ny forskning i frågan.

Jacob Gudiol

Det är ingen tvekan om att ”individanpassa” allting är populärt nuförtiden. Slagord så som ”vi är alla olika” eller ”vad som fungerar för dig fungerar inte nödvändigtvis för någon annan” används flitigt inom de flesta områden och när det kommer till kost och träning är det verkligen vanligt.

Den här typen av påstående har med sig en hel del gott. Förhoppningsvis får det till exempel folk att förstå att morgonpromenader inte är något måste. Det är möjligt att där finns någon liten fördel rent hälsomässigt av att träna konditionen eller motionera före frukost men det är under förutsättningen att det passar med dig som person. Vissa har lätt för att gå upp tidigt på morgonen och får ändå sovit tillräckligt under nätterna. Om du till hör den kategorin av människor så kan morgonpromenader definitivt vara något för dig, det blir kanske en rutin som passar bra in i ditt liv och som ger positiva effekter.

Om du däremot är en person som har svårt för att gå upp på morgonen och sällan känner att du sover tillräckligt så är det sannolikt ingen bra idé att försöka gå upp en timme tidigare för att du tvunget ska få in ett träningspass innan frukost. Den eventuella lilla vinst du får med den träningen kommer du att tappa på grund av mindre/sämre sömn och kanske även för att du orkar mindre under dagarna. I den här situationen hade sannolikt lite extra träning/motion på eftermiddagen eller kvällen fungerat bättre.

Den här typen av resonerande går att föra över på en mängd andra situationer. Att äta fem måltider om dagen passar vissa personer väldigt bra medan andra trivs bättre med endast två mål om dagen, vissa föredrar att träna två hårda helkroppspass i veckan medan andra föredrar fyra halvkroppspass och så vidare. Du kan säkert komma på flera hundra exempel till och om du arbetar som personlig tränare eller kostrådgivare så är det i princip ditt jobb att alltid hitta lite unika lösningar för varje individ, vi är med andra ord olika.

Problemet med det här tänket är dock att många tar det alldeles för långt. För även om vi alla är unika i vad vi trivs med och tycker om att göra så är vi inte särskilt olika när det gäller vad som verkligen är det viktiga om vi vill uppnå resultat. Det spelar liksom ingen roll om du trivs bäst med att träna med gummihantlar på 5 kg när du kör utfallssteg om du egentligen skulle kunna utföra samma sak med 25 kg, det blir för lätt träning och dina resultat blir dåliga eller helt uteblivna. Det spelar inte heller någon roll om du äter en kost som du verkligen tycker om i fall du vill gå ner i vikt och du med den kosten fortsätter att äta för mycket energi.

En diet anpassad efter just dig

För några veckor sen publicerades en riktigt cool studie som belyser det här med vad som kanske är bäst vs grunderna väldigt bra. Studien i fråga jämförde effekten av att ge ett gäng överviktiga personer en diet anpassad efter deras gener jämfört med att bara ge personer en standardiserad diet snarlik de vanliga näringsrekommendationerna vi har här i Sverige (1).

Gentester av den här typen är inte på något sätt perfekta idag men det finns många företag som tillhandahåller tjänster där du mot betalning kan få dina gener analyserade och då kan du få veta lite om hur din kropp reagerar på olika sammansättningar i kosten. Jag har själv tagit ett sådant här test även om det inte var specifikt riktat mot vilken diet som är bäst för mig och skrivit en artikel om det på tränastyrka, Jag har tjockisgener.

Så rent utgångsmässigt så kan man i alla fall tro att deltagarna i den här studien inte började med samma förutsättningar. Viss deltagare fick ju en diet som skulle vara specifikt anpassad efter deras genetiska förutsättningar medan övriga deltagare bara fick en generisk diet.

Själva studien pågick i knappt ett halvår och efter den här tiden var det ingen skillnad i viktnedgång mellan gruppen som fick standarddieten och gruppen som fick en diet anpassad efter ett gentest.

Där fanns inte heller några skillnader när det gäller insulinresistens, blodfetter, blodsocker och liknande i studien även om du med lite välvilja skulle kunna säga att trenden var mot aningen bättre resultat för gruppen som fick en diet anpassad efter sina gener här.

Men det här resultatet belyser ändå vikten av att fokusera på det viktiga framför detaljerna. Jag tror inte det är så att gentesterna faktiskt är fel utan det är helt enkelt inte vilken diet de blir tilldelade som är avgörande för resultatet. Det som är avgörande är hur många förändringar de klarar av att genomföra i sina liv. Exakt hur dieten ser ut spelar alltså mindre roll eftersom resultatet är beroende av hur väl du följer din diet och typen av diet har då liten inverkan. Det kan säkert låta kontraproduktivt men för människor överlag är det andra saker i deras vardag som hindrar dem från att följa en viss diet förutom om de tycker att dieten är bra/dålig eller om den nu skulle vara väldigt bra för dem sett till deras gener. En av mina favoritdiagram som visar detta väldigt bra kan du se här under.

Det som diagrammen visar är viktnedgången i en av de första och största studierna på hur bra olika populära dieter fungerar för viktnedgång hos överviktiga personer. De dieter som testades var Atkins‌ , Zone‌ , Viktväktarna‌ och Ornish‌ . I vänster diagram kan du se resultatet för de individuella deltagarna i studien. Som du kan se var det några deltagare som gick ner mycket i vikt med varje diet och det fanns även de som gick upp lite i vikt. I medeltal var där dock ingen skillnad i resultat mellan studierna vilket den svarta linjen visar.

Det som är intressant med resultatet är grafen till höger som visar vad som hände med deltagarnas vikt baserat på hur bra de var på att följa den diet som de blev tilldelad. Här ser du en tydlig effekt där de som var bättre på att följa sin diet, oavsett vilken det var, gick ner mer i vikt.

Så det allra viktigaste när det gäller att lyckas med en diet är att du håller dig till din plan och att den planen inkluderar det som verkligen är viktigast för viktnedgång. Om vi pratar viktnedgång från övervikt/fetma till normalvikt är den viktigaste delen att kraftigt minska eller helt sluta äta skitmat. Om vi istället pratar en diet för beach 2015 så handlar det om tillräckligt med protein och ett kaloriunderskott.

På dessa punkter finns det inget spelrum för att ”individanpassa”! Visst kan man sitta och fundera kring hur stort kaloriunderskott som är optimalt för en viss person, hur mycket protein som ska intas varje dag för att undvika att i slutet stå med onödigt lite muskler på kroppen och liknande. Men det är en diskussion som kan jämföras med att försöka hitta en diet som är perfekt för ens gener, visst kan det spela roll men om du inte ser till att du uppnår grunderna eller du gör det så komplicerat för dig så du blir sämre på att uppfylla grunderna så gör du fel, oavsett vad som egentligen skulle kunna tänkas vara optimalt. 



Liknande artiklar
Ultraprocessad mat leder till fler trafikolyckor

Avsnitt 115 av Hälsoveckan och det blir ännu en gång en diskussion kring ultraprocessad mat.

15 apr. 2024

Varför RCTs ofta ses som bästa evidens

Jacob, Erik och framför allt Linnea berättar i det här avsnittet om vad interventionsstudier är.

9 apr. 2024

Varför tränar vissa elitidrottare så lätt på gymmet?

Frågeavsnitt av Tyngre Träningssnack där Jacob och Wille diskuterar tre lyssnarfrågor.

3 apr. 2024

Vanliga frågor och missuppfattningar kring koffein

Jacob och Erik diskuterar koffein i avsnitt 113 av Hälsoveckan by Tyngre.

2 apr. 2024

Gudiol om periodisk fasta och hormoner

Långt och böljande samtal med Jacob, om bland annat periodisk fasta, hormonbalans och andra "sanningar".

1 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Hur du läser en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell

Jacob, Erik och Caroline förklarar vad du kan ha för nytta av en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell.

19 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur styrketräning påverkar aptiten

Avsnitt 435 av Tyngre Träningssnack handlar om hur träning, och framför allt styrketräning, verkar påverka människors aptit på kort och lång sikt.

13 mars 2024

Toppar av blodsocker, blodfetter och inflammation efter en måltid

Linnea och Jacob diskuterar vad som händer timmarna efter det att du har ätit en måltid, under den så kallade postprandiella fasen.

12 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Kontroverser kring styrketräningsvolym och muskelökningar

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel kring styrketräningsvolym och muskelökningar.

28 feb. 2024

Om serien om ultraprocessad mat i SvD

I avsnitt 108 diskuteras en artikelserie på hittills tre delar kring ultraprocessad mat som har publicerats i Svenska Dagbladet de senaste veckorna.

27 feb. 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Kost vid typ 1-diabetes

Linnea och Jacob gästas av dietisten och doktoranden Sofia Sterner Isaksson som berättar om sitt arbete med typ 1-diabetes.

30 jan. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Styrketräningssnack och fysiologi med Tommy Lundberg

Tommy Lundberg är tillbaka i Tyngre Träningssnack. Vi snackar bland annat om hans arbete kring talangutveckling.

17 jan. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Vad skiljer de som blir hundra år från oss andra

I avsnitt 426 av Tyngre Träningssnack gästar forskaren Karin Modig som de senaste 10 åren har forskat på hälsosamt åldrande.

10 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Mens och träning

Avsnittet tillägnas frågan kring menstruation och träning. Jacob och Caroline tar hjälp av gynekologen och forskaren Helena Kopp Kallner.

5 dec. 2023

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Ett troligen förfalskat studieresultat blir replikerat

Veckans ämne är någonting som var uppe för diskussion flera gånger om i Tyngre Rubriker för flera år sedan, Brian Wansink och hans studier som ingen egentligen vet om de ens blev genomförda.

21 nov. 2023

Stressade mitokondrier och blodsockerkontroll hos idrottare med Mikael Flockhart

Mikael Flockhart är tillbaka i som gäst i Tyngre Träningssnack. Vi diskuterar fortsättningen på hans forskning på mitokondriernas svar vid extremt hård konditionsträning.

8 nov. 2023

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Avsnittet om omega-3 och omega-3 index

Avsnitt 415 av Tyngre Träningssnack handlar om omega-3 och mer specifikt fettsyrorna EPA och DHA. En uppföljning på artikeln med andra ord.

25 okt. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Fetmaparadoxen – när de lagom tjocka lever längre

Veckans avsnitt handlar om två olika artiklar i DN. Om att lagom tjocka lever längre och vad som utmärker 100-åringar.

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023