En generation av stillasittande zombier

Det är dags att ta våra barns inaktivitet på allvar nu.

Sebastian Avindell

Vad i hela helsefyr är det som pågår? Samtidigt som den medicinska vetenskapen gör så att vi kan bli allt äldre, verkar andra delar av vår hälsa fullkomligt rasa ihop. Våra barn, alltså de som växer upp just nu, kommer vara den första generationen som har en uppskattat kortare livslängd än sina föräldrar. Förstår ni? Vi kommer troligen uppnå en högre ålder än våra barn, om man slår ut det över hela populationen. Det är så sjukt att jag inte riktigt vet var jag ska börja med att ens tackla tanken.

Visst. Fenomenet har säkert inträffat någon gång tidigare i historien. Men då i fall av krig eller hemska farsoter. När pesten knackade på dörren spelades det liksom ingen roll om man kunde göra hundra burpees snabbt som blixten. Man dog ändå. I vår tid är det annorlunda. Vi behöver inte vara oroliga för att få huvudet avhugget av en ilsken riddare. Någon pest finns inte heller. Istället är problemet kopplat till inaktivitet. Våra barn sitter bokstavligen ihjäl sig. Våra smås största fiende är inte brist på mat eller en pandemi – det är gamnacken.

Vart man än går idag sitter de små versionerna av vuxna böjda över sina iPads och telefoner. Hörlurar i, inaktiva och helt avskärmade från världen. Och det gäller inte bara de större barnen. Även små knattar sitter allt mer stilla. Vi håller på att fostra en generation av stillasittande zombier, vars enda föda stavas ”Minecraft‌ ” och ”Snapchat‌ ”. Och för varje omgång spel de spelar, för varje skojsig bild de skickar så förstörs deras kroppar lite till. Muskler förtvinar, rörelseglädjen dör och barnets kropp blir allt rundare. Så här kan det väl ändå inte få fortsätta?! 

Samtidigt verkar vi vuxna inte riktigt kunna bestämma oss för vad lösningen är. Så fort någon påtalar att vi kanske bör begränsa hur mycket barnen sitter böjda över alla sina skärmar så går andra i total försvarsställning. Det talas om hämmad kreativitet och att spel är bra för mycket. Och så kan det säkert vara. Spel kan stimulera alla möjliga bra saker för små knattar. Men. Alla barn som föddes innan det fanns smartphones… Fungerade inte de rätt så bra också? Jag menar, det fanns ju nobelpristagare innan Iphone:en också? Så något måste ju ha fungerat rätt bra förr också. Det känns som om samhället har fått någon sorts övertro till elektronikens under, och att ungar inte kan bli verkliga människor om de inte får sitta framför datorn dagligen.

För mig ter sig denna problematik rätt enkel att lösa: bort med ipads och telefoner i skolan och hemmet. I alla fall för de mindre barnen. För, handen på hjärtat, vilken unge behöver den nyaste Samsungen när man är åtta år? Med två miljarder olika appar i. Vilket behov har barnet av det? Många kanske hajar till och börjar gasta om att de måste kunna ringa sina barn och så vidare. Och så kan det för all del vara, även om jag åter ställer mig frågande till hur livet fungerade för oss som var små när mobiltelefoner var reserverade för yuppies‌ och Bert Karlsson. Vill man kunna nå sitt barn så finns det ju dessutom telefoner som enkom är till för att prata i. De är dessutom så fula att inget barn kommer vilja visa det för någon, vilket ju i sammanhanget är alldeles utmärkt. 

Många vuxna hävdar att barnen ”behöver” sina telefoner för att kunna ha kontakt med sina kompisar, via alla de sociala medier som finns, och att tiden är en annan nu än för tio år sedan. Och det må så vara. Men jag köper inte att våra små rör sig allt mindre. Blir allt fetare och mår allt sämre, medan vuxenvärlden gömmer sig bakom de argumenten. Det är väl för farao vi vuxna som bestämmer vad barnen har tillgång till? Det spelar ingen roll vad du säger till mig, jag kommer fortsatt, envist likt en gammal get, hävda att inget barn BEHÖVER en surfplatta eller smartphone. För, om barnen får välja mellan att gå ut och leka i snålblåsten, eller att spela ”Angry Birds‌ ”, vad tror du blir valet? Precis. Lite som om du skulle ställa ångkokt broccoli bredvid ett Happy Meal‌ från McDonalds‌ framför ditt barn. Valet blir liksom självklart. Därför måste vi vuxna säga stopp nu. Det räcker liksom nu. Såg på det utmärkta programmet ”Gympaläraren‌”, med Kalle Zackari Wahlström. I ett av avsnitten framkom det att en del ungdomar på den högstadieskola där serien spelades in rör sig mindre än vuxna med sjuklig fetma. Är ni med? Så vi har ett sjukligt bekymmer här. Och då är det kanske inte läge att prata om riskerna för ”hämmad kreativitet”. Dör man stillasittandedöden spelar det liksom ingen roll om man är kreativ likt självaste Picasso.

Därför måste vi dra i handbromsen. Nu. Helst igår. Bort med smartphones, plattor och allt vad det kan vara från ungarna. Blir dom galna, ja men så låt dom bli det då. Det är inte farligt att ha tråkigt. Vad som däremot är farligt är fetma, diabetes, hjärt- & kärlsjukdomar och annat som en inaktiv livsstil kan leda till. Med lite större barn är det en annan femma, men även dom behöver lite ramar och struktur kring sitt stillasittande. Oavsett hur kul dom nu tycker att det är.

Gör dina små barn en tjänst – släck ned surfplattan, smartphonen och datorn. Tycker du att det är svårt eller jobbigt kan du ju för all del "råka" tappa dem i golvet. Jag lovar dig att efter en stunds "du är världens sämsta mamma/pappa‌ " och koleriska utbrott så kommer allt lugna ned sig. Barnen kommer acceptera det nya, och vet du varför? Därför att innerst inne har vi alla, stora som små, en rörelseglädje som bara väntar på att få släppas lös. Hela vår kropp vill springa, lyfta och hoppa! Flåsa så att lungorna värker för att sedan må som prinsar och prinsessor när vi är färdiga. Det är det som är inprogrammerat i vårt DNA - inte Red Bull‌ , glåmigt lysande skärmar och stillasittande arton timmar om dagen. 

Om ni ursäktar mig så tänker jag gå och slänga närmsta surfplatta i väggen. Det kommer inte vara populärt. Men. Det kommer vara värt det. 

Mer rörelseglädje (och mindre skärmtid) åt folket!

° ° °


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022