Alkohol och viktreglering

Det finns flera faktorer som tyder på att en regelbunden alkoholkonsumtion kan leda till viktökning och försvårar en viktminskning.

Lova Molin


Det finns flera faktorer som tyder på att en regelbunden alkoholkonsumtion kan leda till viktökning och försvårar en viktminskning. Alkohol bidrar nämligen med mycket energi, hämmar fettförbränningen och kan bidra till ökad aptit. 

Alkoholens energiinnehåll

Ett gram alkohol bidrar med 7 kcal. Med alkoholen följer även ofta drycker med kolhydrater såsom öl och vin samt drycker med tillsatt socker såsom drinkar och cider. Personer med ett intag av låga till måttliga mängder alkohol verkar vidare oftast dricka alkohol som tillägg till sitt ordinarie energiintag, vilket i sin tur leder till ett högre intag av kalorier än man gör sig av med.

För att sätta det i perspektiv innehåller en starköl (33 cl) ungefär 150 kcal och ett glas vin (15 cl) ger ungefär 120 kcal. Det innebär att om man dricker några glas öl/vin under en kväll kan alkoholen bidra med mer energi än själva maten. 

Energiintaget från alkohol skiljer sig dock mycket beroende på vilka mängder som konsumeras. För den som dricker ett par glas vin till maten någon gång per vecka, kommer alkoholen inte bidra med så mycket kalorier totalt över veckan. Men för den som dricker flera gånger per vecka och större mängder kan energiintaget från alkohol snabbt dra iväg. Vilket i sin tur kan leda till energiöverskott eller lågt intag av näring. 

Alkohol hämmar fettförbränningen och ökar aptiten

Alkohol skiljer sig från de tre andra energigivande näringsämnena (kolhydrater, fett och protein) då alkohol inte kan lagras i kroppen och uppfattas som ett gift. Det bidrar till att vid intag av alkohol begränsas fettförbränningen då alkoholen prioriteras av kroppen. Samtidigt verkar alkohol öka vår aptit och minska mättnadskänslan vilket kan leda till ett ökat intag av mat i samband med alkoholintag. 

Alkohol och viktreglering – Är det bättre att dricka vin?

Trots alkoholens höga energivärde kombinerat med hämmande effekt på fettförbränningen och aptitstimulerande effekt, har forskningen inte entydigt visat att intag av alkohol bidrar till viktökning. Det finns även studier som visat att vin inte är associerad med viktökning på samma sätt som andra alkoholhaltiga drycker. Men precis som med mycket annat när det kommer till kost och hälsa är det viktigt att se över helheten. I en dansk studie analyserades inköpskvitton från två stora danska livsmedelskedjor. De som köpte vin köpte också mer grönsaker, frukt, fågel, mager ost, mjölk och kött. De som handlade öl köpte däremot mer färdiglagade rätter, socker, chark, chips, korv och läsk. 

Alkohol och viktreglering – Avslutningsvis

Mitt råd när det kommer till alkohol och viktreglering är att se över helheten. Det viktiga är vilka mängder och hur ofta du konsumerar alkohol, kombinerat med hur dina matvanor ser ut i övrigt. Det kommer alltså inte vara avgörande om du väljer vin eller öl som alkoholhaltig dryck och du kommer inte automatiskt att gå upp i vikt av att dricka alkohol eller gå ner i vikt av att sluta dricka alkohol. Däremot är det lättare att bibehålla en hälsosam vikt och tillgodose ditt näringsbehov om intaget av alkohol ej är allt för högt. Detta gäller även för andra energirika och näringsfattiga livsmedel såsom godis, läsk, glass, bakverk, chips och liknande.

Hälsosamma matvanor handlar om att hitta en balans som fungerar på lång sikt. Så det är även viktigt att fråga sig själv vad en rimlig balans innebär för dig när det gäller alkohol. Även om alkohol bidrar med negativa hälsoeffekter och att det kan vara svårare att reglera vikten är det också förknippat med socialt umgänge och festligheter.

Du behöver alltså hitta en balans som fungerar för dig och i ditt liv. 


Referenser:

  1. Suter PM, et al. Effects of alcohol on energy metabolism and body weight regulation: is alcohol a risk factor for obesity? Nutrition Reviews 1997; 55: 157-171.
  2. Suter PM, Schutz Y, Jequier E. The effect of ethanol on fat storage in healthy subjects. N Engl J Med. 1992 Apr 9;326(15):983-7. doi: 10.1056/NEJM199204093261503. PMID: 1545851.
  3. Westerterp-Plantenga MS, Verwegen CR. The appetizing effect of an apéritif in overweight and normal-weight humans. Am J Clin Nutr. 1999 Feb;69(2):205-12. doi: 10.1093/ajcn/69.2.205. PMID: 9989681.
  4. Sayon-Orea C, et al. Type of alcoholic beverage and incidence of overweight/obesity in a Mediterranean cohort: The SUN project. Nutrition 2011; 27: 802-808.
  5. Johansen D. Food buying habits of people who buy wine or beer: cross sectional study. British Journal of Medicine 2006; 332: 519-521.
  6. Sayon-Orea C, et al. Alcohhol consumption and body weight: a systematic review. Nutrition Reviews 2011; 69: 419-431.


Liknande artiklar
Styrketräning för barn och ungdomar

I en fortsättning på förra veckans avsnitt om konditionsträning för barn och ungdomar så går Jacob och Wille vidare och diskuterar styrketräning för barn och ungdomar.

24 apr. 2024

Okända biverkningar från fetmamediciner

Linnea och Caroline är sysselsatta med olika kurser denna vecka så Erik och Jacob är dina värdar i avsnitt 116.

23 apr. 2024

Ultraprocessad mat leder till fler trafikolyckor

Avsnitt 115 av Hälsoveckan och det blir ännu en gång en diskussion kring ultraprocessad mat.

15 apr. 2024

Varför RCTs ofta ses som bästa evidens

Jacob, Erik och framför allt Linnea berättar i det här avsnittet om vad interventionsstudier är.

9 apr. 2024

Varför tränar vissa elitidrottare så lätt på gymmet?

Frågeavsnitt av Tyngre Träningssnack där Jacob och Wille diskuterar tre lyssnarfrågor.

3 apr. 2024

Vanliga frågor och missuppfattningar kring koffein

Jacob och Erik diskuterar koffein i avsnitt 113 av Hälsoveckan by Tyngre.

2 apr. 2024

Gudiol om periodisk fasta och hormoner

Långt och böljande samtal med Jacob, om bland annat periodisk fasta, hormonbalans och andra "sanningar".

1 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Hur du läser en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell

Jacob, Erik och Caroline förklarar vad du kan ha för nytta av en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell.

19 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur styrketräning påverkar aptiten

Avsnitt 435 av Tyngre Träningssnack handlar om hur träning, och framför allt styrketräning, verkar påverka människors aptit på kort och lång sikt.

13 mars 2024

Toppar av blodsocker, blodfetter och inflammation efter en måltid

Linnea och Jacob diskuterar vad som händer timmarna efter det att du har ätit en måltid, under den så kallade postprandiella fasen.

12 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Kontroverser kring styrketräningsvolym och muskelökningar

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel kring styrketräningsvolym och muskelökningar.

28 feb. 2024

Om serien om ultraprocessad mat i SvD

I avsnitt 108 diskuteras en artikelserie på hittills tre delar kring ultraprocessad mat som har publicerats i Svenska Dagbladet de senaste veckorna.

27 feb. 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Kost vid typ 1-diabetes

Linnea och Jacob gästas av dietisten och doktoranden Sofia Sterner Isaksson som berättar om sitt arbete med typ 1-diabetes.

30 jan. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Styrketräningssnack och fysiologi med Tommy Lundberg

Tommy Lundberg är tillbaka i Tyngre Träningssnack. Vi snackar bland annat om hans arbete kring talangutveckling.

17 jan. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Vad skiljer de som blir hundra år från oss andra

I avsnitt 426 av Tyngre Träningssnack gästar forskaren Karin Modig som de senaste 10 åren har forskat på hälsosamt åldrande.

10 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Fetmamediciner, infarkter och julmat

I sista avsnittet innan julen är det mycket fokus på julen och både saker som verkligen hör den till och annat som vissa verkar koppla till den av lite oklara anledningar.

19 dec. 2023

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Mens och träning

Avsnittet tillägnas frågan kring menstruation och träning. Jacob och Caroline tar hjälp av gynekologen och forskaren Helena Kopp Kallner.

5 dec. 2023

Ett troligen förfalskat studieresultat blir replikerat

Veckans ämne är någonting som var uppe för diskussion flera gånger om i Tyngre Rubriker för flera år sedan, Brian Wansink och hans studier som ingen egentligen vet om de ens blev genomförda.

21 nov. 2023

Stressade mitokondrier och blodsockerkontroll hos idrottare med Mikael Flockhart

Mikael Flockhart är tillbaka i som gäst i Tyngre Träningssnack. Vi diskuterar fortsättningen på hans forskning på mitokondriernas svar vid extremt hård konditionsträning.

8 nov. 2023

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Avsnittet om omega-3 och omega-3 index

Avsnitt 415 av Tyngre Träningssnack handlar om omega-3 och mer specifikt fettsyrorna EPA och DHA. En uppföljning på artikeln med andra ord.

25 okt. 2023

Fetmaparadoxen – när de lagom tjocka lever längre

Veckans avsnitt handlar om två olika artiklar i DN. Om att lagom tjocka lever längre och vad som utmärker 100-åringar.

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023