Nu kör vi!

Fitnessäsongen 2015 är i gång! Och som vanligt var det på Battle of Scandinavia vi sköt saluten.

Trots att det bara var drygt 3 månader sedan fjolårssäsongen avslutades är det redan dags för en ny period där brunbrända och väldefinierade kroppar ska flyttas runt på en scen för att begrundas och bedömas av en grupp kostymklädda tjänstehen 1. Vi pratar såklart om att den svenska fitnessäsongen har rullats gång. Som vanligt inramad av både löften, förväntningar, spekulationer, ögonbrynshöjare och en och annan besvikelse. Man blir dock aldrig besviken på firma Reino och Sharam, som i år arrangerade Battle of Scandinavia för 5:e gången. Alltid perfekt planerat, från att bereda oss rum på det eminenta First Hotel Grand, som ligger exakt 47 meter från den lika eminenta arenan Estrad. Alltid perfekt genomfört, in i minsta detalj. Det stod på schemat att vi skulle igång 9.27, och det var exakt då vi också började. Det är alltid en ära och ett sant nöje att få komma till Alingsås, och det till största del baserat på det perfekta arrangemanget.

Tävlingsmässigt var det överlag bra klass på startfälten, om än några tunna led här och var. Att det samtidigt också arrangerades Sandefjord Open i Norge gjorde naturligtvis sitt för att distrahera några tävlande, som därmed valde att hellre flexa i en fjord än i en potatisåker.

Med det sagt längtar jag redan tillbaka till nästa år, och faktiskt redan den 12-13 september, då SM för juniorer, veteraner och för Athtetic Fitness går av stapeln här. Som tur är.

WOMEN'S PHYSIQUE
Sju granna töser till start varav en från Danmark. Trots det var det aldrig snack om vem som skulle ro hem segern. Marina Bergqvist går från klarhet till klarhet, och kunde här visa upp ett sällsynt komplett och harmoniskt fysiskt paket. Mycket bra balans och i riktigt bra form. Aningen mycket snurr och gymnastisk dans i det fria för min smak, kanske. Annars helt perfekt. Andraplatsen till Yenny Strid – på samma poäng som trean – som var i grym form, förmodligen fältets hårdaste. Fantastiska ben och armar. Se upp för den här tjejen framöver! Danska Helle Larsen är av ett annat snitt, ett väldigt mycket längre och smäckrare men likafullt muskulös och atletisk. Mycket bra som trea. 

undefined
Topp tre i Women's Physique.
undefined
Marina tror knappt det är sant.
undefined
Marina Bergqvist tog segern.
undefined
Yenny Strid – en coming girl i disciplinen!

undefined
Helle Larsen – ståtlig bronsmedaljör.

CLASSIC BODYBUILDING -180
Massor av talang av alla sorter, och ett av de intressantaste startfälten för dagen. Patrik Larsson tog till slut segern knappt för Martin Hanzel och med Robert Berg på bronsplats. Patrik, med ny stilig frisyr, var muskulärt sett större än tidigare, och i riktigt bra form. Han kan se lite loj och nästan lite småslät ut när han är avslappnad, men så fort han flexar så trycker han på något sätt igenom vätskan, och mejslar fram markeringar och separationer. Patrik kan bli ännu ett par snäpp hårdare, och då är han en av våra allra bästa. Martin Hanzel gör aldrig en dålig start och aldrig en dålig prestation. Alltid i form och alltid sylvass i sin presentation. Det enda som sätter ner honom lite är den skadade bicepsmuskeln, men i övrigt är han en fröjd. Otroligt snyggt poserat till till Earned It:s hit från 50 Shades of Grey. Faktum till den grad att jag inte hade opponerat mig om han och Patrik hade skiftat plats. Roberts fysik är enastående, och de bulliga muskelbukarna är något i princip alla som tränar eftersträvar. Mycket snygga poseringar men lite klen i tävlingsfärgen i min bok, dessutom aningen soft på underkroppen. Kan bli flera klasser bättre och då är han med och utmanar. Vill också lyfta på min hatt för fjärdepristagaren Rickard Hagman. Få, om ens någon, ligger inne med en lika snygg och CBB-snitsig fysik som Rickard. Han var på något vis en nerkrympt version av Francis Benfatto, och är det något som är CBB så är det förmodligen Benfatto. I min bok var Rickard värd en medalj.

undefined
Topp tre i CBB -180.
undefined
Patrik Larsson – bäst när det gäller.
undefined
Martin Hanzel, en av våra bästa någonsin.
undefined
Robert Berg i sin klassiska vakuumpose.

CLASSIC BODYBUILDING +180
SM-bronstagaren från ifjol Sam Mikaelsson såg på förhand ut som en klar favorit. Dock var han inte lika skarp här som på SM, och han lämnade med det dörren lite öppen för andra. Och vips är det någon ung motiverad gök där och snyter guldet. Viktor Källberg kommer från en tung resa med motgångar på scenen, i gymmet och rent civilt, men har trots detta mannat på sitt stora krigarhjärta fullt ut, och kunde här få sträcka näven i luften. Mycket bra form och massor av slangar överallt, vilket helt säkert bidrog till segern. Rent strukturellt är han och tvåan Sam ganska lika varandra, och därmed blir dagsformen det avgörande. Grattis till kämpen Viktor, och jag vet att Sam också kommer igen. Trean Mats Larsson var också han väldigt bra. Oerhört köttig och kom i bra form. Går framåt med bättre tävlingsfärg.

undefined
Sanningens minut – Viktor eller Sam?
undefined
Viktor tog det!
undefined
Och det är knappt han tror det är sant.
undefined
Sam var tung tvåa.

undefined
Men han kommer igen.

undefined
Mats Larsson tog bronset.

undefined
Patrik och Viktor om overallen.

undefined
Patrik tar det!

BODY FITNESS -163
Segern till norska Lill Nikolaisen, som här gjorde sin tredje Battle of Scandinavia. Det är härligt att konstatera att Lill blir bara bättre och bättre. Nu med en balans mellan hårdhet och fyllighet hon inte riktigt haft tidigare. Hon för sig dessutom med en helt annan feminin grace nu, och hon går med det framåt massor. Superkul för Lill, som jag vet är en av de hårdast arbetande i branschen. Åsa Hällstorp såg som vanligt grymt bra ut. Linjerna är i världsklass, och även om formen inte var knivskarp så var den acceptabel. För mig såg hon dock lågmäld ut, nästan lite oengagerad, och kanske var det det som gjorde att Åsa fick nöja sig med silver. Bronset till den fantastiska Josefin Krondahl, som hade årets bästa bikini. Josefin har såklart även en grymt bra fysik med ett par fantastiska ben i centrum. Overallpriset gick också senare till Lill.

undefined
Finalfältet.
undefined
Lill – bättre än någonsin.
undefined
Åsa tog silvret.

undefined
Josefin – en riktig supergirl!

undefined
Sarah blev fyra.

undefined
Lina femma.

undefined
Linnea sexa.

BODY FITNESS +163
Dagens största klass, där guldet gick till det nya stjärnskottet Mariana Carlsson, som har en riktigt bamsig fysik. Muskulös och balanserad, med massor av fina detaljer. Ännu aningen opolerad, och har man som Mariana gått ner 30 kg till denna tävling, så är det inte så konstigt. Med lite mer fokus på poseringsträningen framöver så kan hon gå hur långt som helst. Välkommen till eliten! Silver till den fantastiska Frida Falldén. Frida för sig fantastiskt, poserar mycket snyggt och lyckas utstråla glädje och en självklar kvinnlig kraft som få andra. Frida ledde också efter första ronden. Bronset till den mycket symmetriska Maria Johnson, som sken som en sällsynt sol. Mycket harmonisk struktur med fin stuns i alla delar. Kan med lite bättre form gå framåt lite ytterligare.

undefined
Topp sex!
undefined
Medaljörerna.
undefined
Mariana tog segern.
undefined
Frida grym som tvåa.
undefined
Bronset till Maria.
undefined
Caroline tog fjärdeplatsen.
undefined
Josefin blev femma.
undefined
Ulrika tog sjätteplatsen.
undefined
Lill och Mariana om overalltiteln.
undefined
Overallsegern till Lill!

BODYBUILDING -90
Bra klass på grabbarna här. Hillary Nambwaya är alltid fantastisk att se – när han är i form. Och här var han det. Faktiskt bättre än på mycket länge, och då är han en av våra bästa. Jag har skrivit detta massor av gånger, men jag upprepar mig mer än gärna i frågan: Hillarys dubbel biceps bakifrån är en av de bästa jag sett i landet. Den posen har så många Ronnie Coleman-konnotationer att man nästan blir mörkrädd. Varför vann han inte då? Ja, svår fråga. Micke Hancic är förutom världens trevligaste kroppsbyggare aldrig dålig och aldrig i dålig form. På senare år har han dessutom växt ihop till en synnerligen komplett och harmonisk enhet. That said – det var otroligt tajt mellan dessa två idag. Snygg-Micke gick sedan vidare med att vinna även overalltiteln. Trea blir den biffige och harmoniske Dennis Jensen, från Danmark. Ohyggligt bra, rent av, saknade bara lite posing skills i min bok.

undefined
Topp sex.

undefined
Topp tre.

undefined
Hancic tar det!

undefined
Stiligt värre.

undefined
Micke Hancic – segrare.

undefined
Hillarys dubbel biceps bakifrån – världsklass.

undefined
Även fronten är av högsta klass.

undefined
Dennis Jensen tog bronset.

undefined
Markus Hagström – fyra.

undefined
Anders Holm Espersen – fältets andre dansk. Femma.

undefined
Jari Liukku blev sexa.

BODYBUILDING +90
Dagens wow-faktor hittade vi här. Patrick Monga kliver in och är inget mindre än fantastisk. Om man skulle få för sig att klona Dexter Jackson (överkroppen) med Shawn Rhoden (underkroppen) och toppa det med en touch av Seal (ansiktet, utan ärren) så skulle man få fram Patrick Monga. Fantastiska muskeldelar, grymt bra form och sällsynt bra satta poseringar. I min bok är det bara Christoffer Nober och Arne Lundell av de svenska som kan konkurrera med detta. Kanske blev Patrick aningen sliten under dagen, och kanske tappade han formen en liten aning ju längre tävlingen led. Men i mina ögon var detta solklart tävlingarnas bästa atlet 2. Danske Peter Lagermand är enormt muskulös och alltid i bra form. Gjorde ett mycket bra intryck här igen, även om jag tycker han är lite nigande i sina poseringar, och dessutom satte någon sorts antalsrekord i poser i sitt fria. Jag blev nästan sjösjuk. Bronset till bamsingen Jonas Claesson, som här var i riktigt bra form. Räckte dock inte mot tätduon.

undefined
Topp sex i tungvikten.

undefined
Topp tre.

undefined
Patrick Monga är bland det bästa vi sett på länge.

undefined
Kvalitet i detaljerna.

undefined
Peter Lagermand från Danmark blev tvåa.

undefined
Jonas Claesson tog bronsplatsen.

undefined
Hjälten Johan Adolfsson blev fyra.

undefined
Charmören Jim Ivars blev femma.

undefined
Andreas Terzis var bättre än någonsin. Sjätte plats blev belöningen.

undefined
Om overallen – Hancic mot Monga.

undefined
Hancic – Monga.

undefined
Hancic – Monga. 

MEN'S PHYSIQUE -178
Stort startfältet med massor av talang, och som vanligt enormt svårtdömt. Vinnaren här blev Nikola Rushiti, som faktiskt flög lite under min radar den här gången. Mycket stilig fysik med vägvinnande linjer och med bra attityd. Jag störde mig dock lite på tatueringarna. Ska bli spännande att se var Nikola tar vägen. Jones Ahmad har meriter och linjer som slår de flesta. Han är en av våra allra bästa i klassen, och när han är i form så kan han slå allt. Jag har sett Jones tävla massor av gånger men jag kan inte påminna mig att jag sett honom bättre än så här. Snopet, men Jones kommer igen. Brorsan Ayoub Ahmad är den än så länge minst meriterade brodern i den stora och duktiga skaran. Ayoub fick bära med sig en bronspeng hem till Malmö.

undefined
Nikola Rushiti tog guldet.
undefined
Jones Ahmad – tvåa.
undefined
Ayoub Ahmad blev trea.

undefined
Eddie Widjemo Ossiansson blev fyra.

undefined
Nesar Alkozay – femma.

undefined
Filip Wargéus blev sexa.

MEN'S PHYSIQUE +178
Stor klass men utan lika lysande stjärnor som i den korta klassen. Vinner gör den AF-meriterade Richard Susaeg, som här är var i sitt livs form. Tycker nog han gör sig bättre här än i AF. Oskar Eriksson snodde åt sig silvret, och det med en slankare och mer finlemmad fysik, men med bra mage. Bronspengen till Zakarias Rosberg som även han var aningen tunnare. Mycket bra axlar på Zakarias.

undefined
Richard Susaeg tog guldet.

undefined
Oskar Eriksson blev tvåa.
undefined
Zakarias Rosberg tog bronset.
undefined
Fyra blev Fredrik Kopp.
undefined
Alexander Hurtig tog femteplatsen.
undefined
Niclas Bålefalk blev sexa. 

undefined
Om overalltiteln – Rushiti mot Susaeg.

undefined
Och Nikola Rushiti vann!

BIKINI FITNESS -163
Jag säger bara så här: Rodika Bodrug. En av de bästa vi har i sporten, och en absolut världsstjärna. Rodi verkligen är bikini, topp till tå, och det finns ingenting i hennes fysik eller framträdande som överhuvudtaget behöver förbättras eller finslipas. Hon är bara så förbannat bra. Grattis Sverige! Danska Natja Barnova tog silvret, med kurvor och bra färg. Annelie Damberg var nu betydligt hårdare än tidigare och för det fick hon domarnas gillande. Personligen gillar jag henne bättre aningen softare. Rodika vann sedan även overall.

undefined
Topp sex.
undefined
Topp tre.

undefined
Rodika Bodrug, ohotad etta.
undefined
En av de bästa vi har i landet.
undefined
Rodika Bodrug.
undefined
Danskan Natja Barnova tog silvret.

undefined
Annelie Damberg blev trea.

undefined
Matilda Wistrand – fyra.

undefined
Lisa Alpsten blev femma.

undefined
Daniela Halas Dostalova tog sjätteplatsen.

BIKINI FITNESS +163
Svår klass med flera olika kroppstyper. Frida Olsson gick härifrån som segrare. Aningen tunn i mina ögon, men vann trots det ganska klart eftersom hon är väldigt komplett. Julia Eliasson har en snygg struktur, som kan blir bra i gamet. Lite åt det blekare hållet, och kan kanske bli något halvkilo hårdare utan att det förstör. Sandra Friman kom bara poänget efter Julia. Lång, välbyggd och med potential.

undefined
Topp tre!

undefined
Frida Olsson – klar vinnare.

undefined
Frida hade vad som behövdes.

undefined
Julia Eliassson kom tvåa i debuten.

undefined
Bronset till Sandra Friman.

undefined
Miriel Widerström – fyra.

undefined
Madelene Ros blev femma.

undefined
Ankica Matanovic blev sexa.

undefined
Overall – Rodika mot Frida. Rodika tog overallsegern 

*** 

VI MINGLADE LITE OCKSÅ

undefined
Kenneth Johansson skötte sekretariatet. 

undefined
Med sin Eva till hjälp, såklart.

undefined
En av två huvuddomare – Jörgen Nilsson.

undefined
Carina Isaksson dömde.

undefined
Petra Törnros likaså.

undefined
Micke Tjernström.

undefined
Undrar vad som fick Jörgen att hyperventilera? Var frugan försenad efter en rast?

undefined
Georg Hällstorp såg sådär nöjd ut.

undefined
Lars Östling smörjde upp Andreas Terzis.

undefined
Fredrik Carlsson med Jim Ivars.

undefined
Georg, Åsa och Micke Gumse.

undefined
Reinos bättre hälft Mikaela.

undefined
Åsa förbereder sig.

***

  1. Kan nog vara första gången jag uttrycker mig så politiskt korrekt och könsneutralt. Kan vara sista också.
  2. Just nu försöker jag övertala honom att ställa upp på Tyngre Classic den 2-3 maj. Jag anser nämligen att så många som möjligt ska får möjlighet att se karln.