Allt om gluten

Det påstås väldigt mycket kring gluten, men vad är det som verkligen stämmer? Tyngre Träningssnack rätar ut frågetecknen med hjälp av professorn och överläkaren Jonas Ludvigsson.

I veckans tyngre träningssnack läggs fokus på proteinet gluten. Detta protein som främst kommer från vete i vår kost har på senare år fått mängder av kritik där det mesta är rent påhitt.

Jonas Ludvigsson, professor och överläkare inom pediatrik (barnläkare) och en de främsta forskarna kring gluten och glutenintolerans, gästar oss för att ge en insyn i forskningen som finns på området.

Vi diskuterar både den faktiska intoleransen för gluten, som heter celiaki, och om det eventuellt finns personer som får besvär när de äter gluten även om de inte har sjukdomen celiaki.

Avslutningsvis får du också veta om pepparkakor verkligen gör folk snälla och att Tintin råkar ut för många hjärnskador och garanterat har kroniska besvär vid det här laget

Vill du lära dig ännu mer om gluten så har Jonas Ludvigsson precis släppt en bok i ämnet som heter "Doktorns guide till gluten" som du hittar i alla större internetbokhandlar.

Du kan ladda ner avsnittet här.

RSS: http://traningssnack.libsyn.com/rss

Ur innehållet:

00:00:00 Caroline Mellberg som gästvärd
00:01:10 Introduktion av Jonas Ludvigsson
00:05:45 En bok om gluten
00:07:00 Vad är celiaki (verklig glutenintolerans)
00:09:00 Personer som upplever problem av gluten utan att ha celiaki
00:11:55 Celiaki kan visa sig på många olika vis
00:14:55 Varför får inte alla sina symptom i tarmarna när det är en tarmsjukdom?
00:16:10 Du måste ha ett visst genetiskt anlag för att kunna få celiaki
00:19:55 Man har inte hittat något som utmärker de som tycker sig vara känsliga mot gluten
00:23:20 Är glutenfritt nyttigt för alla?
00:25:30 Kan vissa tåla gluten i mindre mängder men få problem i större mängder?
00:27:10 Tas de med verklig celiaki på allvar nu när glutenfritt har blivit trendigt?
00:29:10 Påståendet att alla får läckande tarm av gluten baseras på en högst tveksam studie från Alessio Fasano
00:32:15 Varför är celiaki vanligare i vissa länder jämfört med andra?
00:34:40 Snabbtesterna för celiaki (glutenintolerans) är en väldigt dålig idé
00:40:30 Är det någon ny behandling på gång för de som har celiaki?
00:43:00 Blir man gladare av pepparkakor?
00:45:20 Läkartidningens mest kommenterade artikel någonsin
00:47:10 Tintin måste ha många kroniska hjärnskador!
00:49:25 Media uppmärksammar tyvärr oftast inte den mest seriösa forskningen
00:51:45 Det viktigaste att tänka på innan man börjar en glutenfri kost!

undefined