Jordbruket – hur fungerar det?

Tyngre Träningssnack gästas av Georg Andersson, Doktor i Miljövetenskap, som ger oss en djupare förståelse om jordbruket och några praktiska tips kring vad du kan göra för att förbättra dess miljöpåverkan.

I veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack gör vi någonting annorlunda. Istället för en djupdykning inom ett ämne försöker vi oss på att få en överskådlig bild kring dagens jordbruk. Gästen är Georg Andersson, Doktor i Miljövetenskap, och med ett stort intresse inom jordbruk försöker ge oss en introduktion i hur jordbruket fungerar idag och hur det kan göras med hållbart.

Det blir många frågor där Georg svarar enkelt men som det brukar vara när man ska förklara vetenskap så är det aldrig så enkelt som man kanske hade velat. Efter avsnittet kommer du att ha en liten djupare förståelse för jordbruk och för att det mesta är komplext. Några praktiska tips kommer dock fram kring vad du kan göra för att försöka förbättra saker och ting när det gäller miljöpåverkan från jordbruket.

Du kan ladda ner avsnittet här.

RSS: http://traningssnack.libsyn.com/rss

Ur innehållet:

00:00:00 Dagens gäst Georg Andersson
00:13:10 Ekologiskt jordbruk jämfört med konventionellt jordbruk
00:21:15 Försöker man förbättra sig inom ekologiskt jordbruk?
00:22:28 Konflikten på SLU
00:27:40 Agro-ekologisk odling - vad är det?
00:33:45 Det finns inga enkla svar
00:38:45 Hur går det allmäna arbetet mot ett mer hållbart jordbruk?
00:44:45 Beroendet av fosila bränslen är svårt att komma ifrån
00:49:15 Bekämpningsmedel - fördelar och nackdelar
00:55:50 Fokus bör inte ligga främst på maximal produktion - det finns mat till alla nu
00:57:55 Jordbrukare som tar självmord i Indien
01:00:60 Vad kan man göra mer konkret som konsument för miljön?
01:06:45 Hur förändrades Georgs val i butiken efterhand som han lärde sig mer?
01:13:58 Tillbaka till försök att som konsumt påverka miljön
01:20:10 Informationskällor för bättre matval och miljöarbete inom jordbruket

° ° °