LISTA: Sveriges 50 bästa kroppsbyggare någonsin!

I årets kanske grövsta lista har vi rankat dem alla. Del ett: plats 50-41.

Bodybuilding är onekligen en bedömningssport. Själva tävlandet innebär att ett antal nyckelpersoner, så kallade domare, ges i uppgift att sortera den mängd atleter som i form av startfältet radats upp framför dem där på scenen. Från första till sista tävlande ska de rangordnas, där muskeldel efter muskeldel jämförs, där musklernas synlighet spelar in, likaså det harmoniska värdet i den symmetriska helheten, och inte minst hur det fysiska uttrycket presenteras. Ja, till stor del handlar det onekligen om vem som är störst, bäst och vackrast.

Vad som dock inte bedöms i sammanhanget är de kroppsbyggare som inte står där på scenen just där och då. Som kanske redan hunnit lägga av, eller kanske inte ens börjat. Eller som av annan anledning helt enkelt inte var på plats. Därför är det snart när omöjligt att på ett intelligent manér sätta samman en historisk lista likt denna – Sveriges 50 bästa kroppsbyggare någonsin. Men vi gör trots det ett ärligt försök.

Detta blir ingen lista med intellektuella övertoner, eller med akademiska analyser som fundament. Snarare är den ett snapshot av den svenska byggarhistorien ”som jag såg den”, men med några moderna tillägg. Därigenom har jag såklart öppnat dörrarna på vid gavel för att släppa in alternativa tolkningar och åsikter. Det kommer nämligen alltid finnas andra former av preferenser och minnesbilder än mina. Vilket är bra. Jag har inte sett alla dessa herrar tävla, men väl de allra flesta. Trots det är jag den förste att erkänna att det förmodligen inte finns en samstämmig sanning. Bara individers tycke och smak.

HUR BEDÖMNINGEN GJORDES
Men går det verkligen att jämföra dagens veritabla monster mot gårdagens atletiska snitsare? Är det ens möjligt att mäta de bästa ur en era mot toppskiktet från en annan? Nä, inte kilo för kilo. Men listan är inte baserad enbart på mängden muskelmassa och uppnådd hårdhet. Listan bygger istället på det samlade och upplevda värdet från följande faktorer:

Fysisk kvalitet
En övergripande bedömning av fysiken inklusive tävlingsform när atleten stod på topp.

Symmetri
Struktur, proportioner och harmonisk balans.

Estetiskt uttryck
Presentation, posering och inte minst scenutstrålning.

Tävlingsmässiga framgångar
Hur bra var han? Vilka tävlingar vann han? Och vilka andra slog han?

Kulturellt avtryck
Vad har atleten betytt för sporten i Sverige?

Så när du nu ögnar igenom denna dignande trave svenskt kvalitetskött, och i det närmast förfasar över placeringen för just din favorit – tänk då på att det är mer än den faktiska fysiken som bedömts. Mycket mer.

FAROR
Det finns såklart flera uppenbara fallgropar i att göra en lista lik denna:

  • Historisk bias – vi glömmer lätt det tråkiga och minns det vi kommer ihåg med glädje och med ofta oproportionerligt stora kvaliteter.
  • Utvecklingen – dagens kroppsbyggare är på väldigt många sätt (och av ett flertal anledningar) större och mer muskulösa än ”Back in the Day”. Ur ett muskelvolymperspektiv är historiska jämförelser därför svåra. Dessutom är de fysiska idealen avsevärt mycket ”freakigare” idag.
  • Exponeringen – det är sannolikt betydligt lättare att upptäcka och uppmärksamma nutida atleter med tanke på sociala medier och andra digitala kanaler. Likaså är bristen på dokumentation från tidigare generationer av tävlande både analog (läs: I bästa fall papper liggande i ett arkivskåp i en glömd del av ett förråd) och bristfällig.

Med det sagt, här är listan: Sveriges 50 bästa kroppsbyggare någonsin!

BUBBLARE
Det är extremt talangtätt i denna lista, och dessvärre får därför alla bra namn inte plats. Bland de namn som jag med stor sorg till slut tvingades sortera bort hittar vi Lennart Brandt, Lars Östling, Gabriel Oyemade, Roger Hallström, Niro de la Rua, Roger Zapfe, Sasha Vujic, Keith Armstrong och Leif Malmqvist.

50. PER-ARNE ANDERSSON
Om den vanlige byggaren har 10 som maximal ansträngningsnivå kunde "PA" alltid vrida upp det till minst 12. Ingen slet hårdare än honom, ingen underkastade sig fler kardiotimmar än PA, och ingen led därför mer. Vilket alltid också märktes där på scenen: Han kom alltid in i superform, men ibland på bekostnad av energin och den upplevda glädjen. Muskulärt minns vi också hans fina linjer och symmetriska proportioner.

"PA" när det begav sig.

49. PETER ÖSTERBERG
Glad, sprallig, intelligent och förbaskat jordnära. Dessutom med fysiska kvaliteter som länge bedömdes som "näst bäst". Efter sex raka andraplaceringar på SM kunde Peter på 2010 års mästerskap äntligen få kliva överst på pallen (en pall han faktiskt aldrig varit utanför). Sedan dess har det blivit ytterligare ett par guld, och eftersom Peter fortfarande är aktiv så kanske det kan bli några till.

Peter 2010, plåtad på Gumse Gym.

48. CHRISTER ERIKSSON
En gigant på så många sätt. Endast 20 år gammal vann han sitt första senior-SM. Christer kom att vinna ett gäng SM till, han vann NM både 1978 och 1979, han var tvåa på EM två gånger innan han 1983 kunde bärga sitt eftertraktade EM-guld. Christer hann också med att bli 4:a på VM. Driver idag Nordic Gym med den äran.

Christer gör en "Arnold".

47. PATRICK MONGA
Har man sett Patrick tävla så minns man det. Han kommer alltid in med glänsande linjer, freakiga muskeldetaljer och en utomordentlig posering (inte minst de obligatoriska där han alltid är föredömligt snabb). Patrtick har än så länge vunnit Sweden Grand Prix, Tyngre Classic och dessutom EM. Behöver vi säga mer?

Patrick på Sweden Grand Prix 2015.

46. EIVE NILSSON
En av våra bästa under väldigt lång tid, och alltid i kanonform. Vann den första utgåvan av Luciapokalen 1980 (både junior & senior), vann sitt första SM-guld 1982, vann sedan NM och ytterligare ett SM-guld, och han hann också med att tävla som proffs innan han la av. Åtta år senare var det dags för comeback, där han såklart segrade på Lucia Classic. Läs mer om Eive här.

Eive Nilsson 1997.

45. KENNY ISAKSSON
Sinnessjuk talang på allt utom att dieta. Därför blev det också alldeles för få starter under alldeles för få år. Men vi som vet, vi vet.

Kenny då det begav sig, ca 1982.

44. SAKAWAN AHMED
Stilig, välpolerad och symmetrisk som få. Vann sitt första SM 2005 och tio år senare fick han hyra en mindre buss för att få med sig alla pokaler hem. Storslam! Aspirerar numera som proffs inom IFBB Pro League.

Sakawan på SM 2015.

43. FARZAD KAZEMI
Grann gentleman som alltid levererade resultat och tävlingsform storstilat.

Farzad Kazemi 2006.

42. RABI FAHKRO
Sinnessjuka pecs och en vaskularitet som går utanpå det mesta är vad som utmärker denne atlet. Alltid lågmäld men självsäker och alltid i uppseendeväckande författning.

Rabi på EM 2016.

41. TOR LUNDSTEN
Härligt energistinn friskus och helt klart en av mina favoritpersoner inom byggningen. Tor hade en relativt kort karriär, med fina segrar både som junior och senior.

Tor Lundsten (plåtad på Fairing Gym, 2003).

Håll utkik efter nästa del, då med placeringarna 40-31. Kommer inom kort!