Telefoner på gymmet

Lägger du mer energi på att se bra ut i en selfie på gymmet än på att klämma ur det sista ur pecsen? Då kan det vara en bra idé att läsa krönikören Sebastian Avindells senaste alster.

Handen på hjärtat. Hur ofta har du inte stått där på gymmet med telefonen i handen? Det är egentligen dags för nästa set bicepcurl, men du ska bara kolla en sak. Bara en sak till. Och det där "bara kolla" Instagram‌ blir plötsligt även Facebook‌ , där någon postat ett roligt filmklipp som du måste kolla på. Och plötsligt har den där lilla titten blivit en paus på nästan tio minuter. Du har till och med hunnit svalna till lite, svetten på ryggen börjar kännas som om någon hällt kallt vatten innanför tröjan. När du vaknar till ur telefondimman så vet du knappt vad du höll på med. Lite förstrött tar du upp stången och curlar igång musklerna igen.

Innan någon blir vansinnig så ska jag vara den första att understryka att det här problemet även gäller mig själv. I allra högsta grad. Men jag tror inte det är otroligt att anta att en och annan av er som läser detta känner igen sig en del. Kanske, precis som jag själv, med lite känsla av skam i kroppen. Nästan som att man blivit påkommen med fingrarna i syltburken. Jag menar, vi är ju primärt på gymmet för att träna, inte sant? Vi är nog, dessutom, en större skara som snubblat över uppställda telefoner i gymmet. Förvånat tittar du ned på golvet, och ser en iPhone‌ försvinna iväg in under hantelstället. Följt av en irriterad blick ifrån någon som precis satt ett personbästa i mark, men fått videon förstörd av att du spatserat över telefonen.

Jag vet inte hur det är med dig, men har det inte också hänt att du tagit en funderare kring var telefonen bäst skulle kunna stå för en få till en bra vinkel till Facebook-videon? Kanske på bänken där borta, om du vrider den och ställer en hantel bakom telefonen som stöd?

‌ Frustande slänger även de upp en bild om hur puckade folk är som aldrig lägger ner telefonen på gymmet. Följt av hashtagg #FörIHelvete.

Ändå ska det ju såklart tilläggas att telefoner på gymmet inte enkom är av ondo. En del av oss har sina träningsprogram på luren. Andra gillar att slänga upp en bild eller video på sociala medier, för att uppmuntra och motivera. Det ska vi såklart behålla! Sociala medier är kul och ibland fantastiskt inspirerande! Detta till trots, har vi inte gått aningen lite för långt? Är det inte så att telefonen åker fram för ofta, när vi egentligen skulle kunnat göra annat? Blir det inte så att folk ibland sitter lite för länge i benpressen, vilt hashtaggandes medan andra irriterat väntar på sin tur. Och de som väntar sliter till slut upp sin telefon, tar illsket en bild av personen som nu suttit still längre i maskinen än den använts, med blicken klistrad ned i sin telefon. Frustande slänger även de upp en bild om hur puckade folk är som aldrig lägger ner telefonen på gymmet. Följt av hashtagg #FörIHelvete.

För någon vecka sedan publicerade The Guardian‌ en artikel om vårt ständiga mobilanvändande. Den berörde kort att ett ständigt mobilanvändande och surfande kunde vara direkt skadligt för vår hjärna, eftersom den blir i det närmaste överbelastad av att hela tiden få nya intryck. Adrenalin- och noradrenalinnivåerna i blodet höjs kraftigt, vilket ökar vår förbränning av glukos. Mobilanvändandet på gymmet är således inte bara tidsödande, det får dig dessutom att tappa fokus och förbränna energi på helt fel sak. Samtidigt som någon av dina medtränande riskerar att snubbla över din vackert uppställda Samsung‌ . Och även om du förbränner mer energi, på grund av hjärnans överarbete, så lär det inte vara till nytta för en eventuell deff.

Nej. Är det inte dags att vi alla lägger ner telefonerna, åtminstone för en stund. Både för vår egen men även för alla andras skull? Ibland kan det ju nästan te sig tragikomiskt när man kommer in på gymmet, och mer än hälften av alla som är där för att träna har blicken fäst på skärmen. Den andra hälften ser ut att göra någon avancerad inte- nudda- mark, men försöker bara kryssa fram mellan alla uppställda telefoner. Och de som sitter upptagna med telefonen, jag betvivlar starkt att alla gör det för att kolla vad nästa övning är, eller att de håller på att byta låt i Spotify‌ . Det spelar liksom ingen roll hur många #beastmode taggar man lägger till, när den muskelgrupp som får arbeta mest under gymvistelsen är tummarna. Nä. Nu lägger vi ned telefonerna och lyfter lite skrot istället!

Mer styrketräning åt folket!