Varför vi vet mindre om kost än du tror

Det är mestadels bara en stor j**** röra.

Har du någon gång undrat varför det verkar råda sådant kaos kring frågor som berör kost? Hur kan personer som alla verkar någorlunda utbildade hela tiden säga emot varandra och varför är det titt som tätt rubriker i media som verkar motsäga rubriker från tidigare?

I det här avsnittet av Tyngre Träningssnack så försöker Jacob och Wille förklara varför det är väldigt svårt att forska på nutrition och varför vi troligen vet betydligt mindre än vad du tror. Du får även lära dig om de olika metoderna som finns för att försöka utröna om någonting är bra eller dåligt att äta och vilka bristerna är med de olika metoderna.

Tyngre Träningssnacks instagram kan du hitta bilder relaterat till detta (och tidigare) avsnitt.

Här kan du ladda ner avsnittet som mp3: Avsnitt 167.

RSS: http://traningssnack.libsyn.com/rss

Ur innehållet:‌

  • 00:00:00 Jacob presterade med koffein
  • 00:01:48 Wille gav sig på nattorientering och sprang vilse
  • 00:05:56 Dagens ämne - vår bristande kunskap kring kost och hälsa
  • 00:07:01 De flesta överskattar vår kunskap inom kost
  • 00:09:25 Blodsockersvaret beror på hur du kombinerar mat, när du äter och vad du ätit tidigare
  • 00:10:46 Det finns miljontals olika kombinationer av mat
  • 00:11:49 Och sen kommer inverkan från dosen
  • 00:12:24 Finns det någonting som är nyttigt eller onyttigt?
  • 00:14:30 Hur utfors forskning inom nutrition för att försöka få svar på olika frågor?
  • 00:14:59 Nutritionsepidemiologi med kohortstudier som främsta verktyg
  • 00:16:12 Det är väldigt svårt att veta vad folk verkligen äter
  • 00:18:48 Vad är inkluderat i termen processat kött?
  • 00:20:08 Frukt och grönsaker är ofta grupperat som en och samma sak
  • 00:21:27 Om någon äter mycket av något måste de äter mindre av annat
  • 00:22:01 När folk lämnar det gängse mönstret så blir epidemiologin än mer osäker
  • 00:24:21 Epidemiologin säger grova saker om kostmönster
  • 00:25:58 De som äter mer extrema dieter gör det sällan över många år
  • 00:26:45 Resultatet i viss epidemiologi är irrelevant för svenska förhållanden
  • 00:29:45 Justering för andra riskfaktorer fungerar bara perfekt om vi har perfekt data och vet alla riskfaktorer
  • 00:32:49 Det är viktigt att forskning och tänkt metod är förregistrerad
  • 00:37:43 Problemen när det gäller interventionsstudier
  • 00:38:24 Det är extremt svårt och dyrt att studera saker som tar långt tid att utvecklas
  • 00:39:19 När du ber folk äter mer av något så vet du inte vad de kommer äta mindre av
  • 00:43:29 Du kan inte isolera en variabel i studierna
  • 00:47:17 Två olika frågor med olika upplägg - vad händer i praktiken eller vad händer metabolt
  • 00:50:34 Kontrollgrupper som också går upp eller ner i vikt
  • 00:51:16 När man påstår sig studera enskilda delar av kosten och sen ska prata om andra livsmedel
  • 00:53:12 Riskmarkörerna vi använder blir osäkrare vid mer udda dieter?
  • 00:58:25 Det är viktigt att förstå att forskningen ofta är osäker
  • 01:00:03 Vi vill ha ett konsekvent mönster mellan flera olika typer av studier
  • 01:02:52 Om du ska "optimera" din kost så måste du gissa och chansa väldigt mycket och riskera att göra fel
  • 01:04:17 Folk blir hopplösa och väljer diet efter ideologi och sen försvarar de dieten som en ideologi
  • 01:05:10 Livsmedelsverkets råd är rimliga men ändå lätta att kritisera
  • 01:06:19 Det är lätt att verka väldigt kunnig genom att kritisera andra