Det är inte sällan den svenska träningsindustrin jämförts med en ankdamm. Vi lägger ingen vikt vid det, annat än att ankor är suveräna varelser. Team Tyngre har ett tillskott som dock är allt annat än mjukt och fluffigt, nämligen CrossFit-fenomenet Mikaela Norman. Vi har intervjuat henne om hennes träning och försökt få henne att sitta still på foto ett par gånger, allt med avsikt att skryta om hur häftig hon är!

Med en bakgrund inom långdistanslöpning och basket dök det tillslut upp ryggproblem som gjorde att hon mer eller mindre styrdes in i gymmet. I början var det rehabträning men efter ett tag tog tävlingsmänniskan över. Mikaela började söka efter någon idrott att tävla i, och när siktet föll på CrossFit gick det knappast att anklaga hennes träning för att likna rehab längre.

– Jag hade ett svagt minne av att jag två år tidigare på en utbildning träffat en kille som höll på med crossfit och som då hade introducerat det för mig. Jag bestämde mig då för att det var crossfit jag skulle börja tävla i, utan att egentligen veta allt vad innebar. Jag började skriva program till mig själv och lärde mig själv de olika delmomenten, och även om jag inte var särskilt duktig från början hade jag bra flås att utnyttja. Problemet låg mer på de gymnastiska momenten, och alla lyft.‌

Fröken Norman står inte ensam i motvind heller, tål att tilläggas. Mikaela är nämligen coachad av Calvin Keyser-Allen i CrossFit Nordics lokaler på Hälsingegatan.

– Jag har haft 2 coacher innan Calvin, jag och Calvin började samarbeta i början av 2015. Han har betytt otroligt mycket för min utveckling! Han har ett fantastiskt engagemang och översvämmar avkunskap. Tack vare honom har jag utvecklats till en mycket jämnare och mer balanserad atlet.‌

Ingen av oss trodde på henne när hon sa att det var svårt i början, så vi frågade Mikaela om hennes första tävlingsminne. Hon ler lite grann.

*- Min första tävling var Solid Open 2013. Jag hade hållit på med crossfit i ca 2-3 månader. Jag var otroligt nervös och det var väl en skräckblandad förtjusning. Jag slutade på 10:e plats, vilket var långt över förväntan! Jag insåg att jag kanske hade något där att göra ändå! Jag insåg också hur mycket jag ville detta.

‌* Det har hänt mycket sedan dess. Hon fortsätter, och berättar att hennes bästa tävlingsminne är när hon vann Event 2 och kom på 3:e plats på Event 3 under Meridian Regionals 2015, detta gav henne två topp 10 score i världen. Här begrep till och med vi att den här tjejen var att räkna med framöver, bekräftat när hon fullkomligt slaktade repklättringen med några av de tuffaste motståndarna i världen. Allt gick dock inte felfritt, sist på regionals låg hon mellan en 6:e och 7:e plats genom nästan hela tävlingen, tills muscle ups i ringar dök upp. Det är inte Mikaelas starka sida vilket gjorde att hon damp ner till en 12:e plats och drömmen om GAMES gick upp i rök. För den här gången.Försiktigt frågar vi om det finns planer på att återbestiga hästen, och hon svarar blixtsnabbt:

*- Inom 2 år.

‌*

Övning ger färdighet! Mikaela tränar 13(det är alltså 1 mer än Andreas, något han aldrig skulle erkänna officiellt) pass i veckan och är väl medveten om vart hennes styrkor och svagheter ligger.

*- Jag kör två pass varje dag, på förmiddagen kör jag olympiska lyft, skill och styrka. På eftermiddagen kör jag metcons, stabilitetsträning och rehab.Min styrka är min uthållighet.Jag behöver däremot jobba mer på min maxstyrka och förbättrad teknik i gymnastik.

‌*

På vägen mot GAMES finns det många milstolpar och personliga rekord som ska uppnås, främst är de viktbaserade.

– Det är vikter jag längtar efter att nå. Till exempel 100kg overheadsquat (gjort en 3:a på 93kg), 75kg snatch och 60kg press.  Jag har många små delmål som betyder lite extra om jag skulle fixa dem.‌

Precis som Alex så är inte Mikaela så mycket för olika förbud när det kommer till kosten, även om hon äter märkbart mindre glass än Alex. Det ska vara bra råvaror, och det är fullt förståeligt med den mängd träning som Mikaela har i sin vardag. Om hon får välja själv så blir det rotfrukter och kyckling med någon god sås till. Ett ansvar som ryktesvägen ofta faller på sambon Fritiof. Men med all tid träningen tar så finns det knappt tid över till något annat, och han är glad att hjälpa till. På frågan om hon ibland får en timme över för att gå på bio får jag följande svar.

– Hah! Den tiden är knapp. Men den tiden som finns spenderar jag helst med min pojkvän, vänner eller familj. Bio var många år sedan…‌

Sist men inte minst så står Tyngre GAMES och knackar på porten. Nu på lördag, den 17 oktober klockan 09.00 sätter den första upplagen av Tyngre GAMES igång. Det är 12 atleter, 6 kvinnor och 6 män i lag om två som gör upp om den stora äran samt prispengar. Vad har då Mikaela för förväntningar?

– Jag ser otroligt mycket fram emot det!Jag och Calvin har velat köra tillsammans ett tag så nu blir det debut! Jag tror på oss och vet att vi kompletterar varandra väldigt bra.‌

Biljetter till Tyngre GAMES kan du köpa [här

](https://secure.tickster.com/(S(rds2dyhg05ktmqybg05gekyl))/sv-SE/BLBE4TAJUZUGFEC/Shop/Products.aspx)

5 tips för någon som är sugen på att tävla i CrossFit‌

1) Våga vara nybörjare och var öppen för att lära nytt.
2) Lyssna på alla fantastiskt engagerade coacher och medlemmar som är villiga att hjälpa till.
3) Låt saker ta tid, crossfit är svårt.
4) Bygg dig en stark grund!
5) Finn glädjen och sprid den.

Fakta‌
Namn: Mikaela Norman
Ålder: 22
Längd: 180 cm
Vikt: 70kg
Yrke/utbildning: Student på fysioterapeut programmet, licensierad personlig tränare och instruktör.
Bor: Sollentuna
Tränar på: CrossFit Nordic
Sponsorer: Tyngre, OMPU, Inov 8, NOCCO
Meriter: 12:e plats på Meridian Regionals 2015 , 1:a plats Solid Open 2015
Tidigare idrotter: Basketspelare, Distanslöpare

Bästa lyft‌

  • Ryck: 71 kg
  • Stöt: 92,5 kg
  • Knäböj: 125 kg
  • Bänkpress: 90 kg