Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Därmed är proteinet muskelmassans allra bästa vän.

Protein är dessutom mer mättande än andra makronutrienter och gör därför att vi som ägnar oss åt olika former av viktminskningsprojekt förmodligen skulle ha större framgångar ifall vi ägnade större fokus på proteinintaget. Vilket även tilltalar oss som primärt sätter hälsan först. Det finns därmed ett gäng anledningar att se över att vi får i oss tillräckliga mängder.

Hur mycket protein ska man äta då?

De generella råden, dvs för “vanliga människor”, brukar landa kring ca 1 g per kg kroppsvikt och dag. För oss som tränar är den rekommenderade dosen högre än så. 1,4-2,2 g per kilo kroppsvikt och dag brukar nämnas som en bra utgångspunkt. Det är därmed inget snack om att detta för de allra flesta innebär en utmaning. Skulle jag, vägandes ca 83 kg, önska att få i mig detta mått (2,2 g x 83 kg = 183 g) via exempelvis enbart kycklingfilé så skulle jag behöva steka upp ca 680 g av nämnda filé. Ett jobb, helt klar.

Många av oss behöver därför göra vissa anpassningar, både vad avser tänk men också val i livet.

3 tips på hur du får i dig mer protein:

  1. Prioritera prottet!
    Genom att vid varje tillfälle du ska äta nåt utgår från vilka proteinkällor du gillar och har tillgång till så sätter du proteinet i fokus för din kosthållning. Det skapar en annan medvetenhet för vad som är viktigt, samtidigt som det kommer skapa mindre plats för annat, kanske mindre nyttigt, på tallriken.
  2. Addera rena proteinmål
    Försök lägg till några mellanmål under dagen som bara innehåller protein. Dessa kommer aktivt höja ditt dagliga intag av protein utan att ditt totala energiintag rusar iväg allt för mycket.
  3. Drick ditt protein
    Ett bra sätt att både enkelt och kostnadseffektivt (det kan vara dyrt med lövbiff) höja proteinintaget är att använda proteinpulver. Vassleprotein är gott och lättlösligt, kasein ger en något tjockare textur för den som kanske vill äta med sked.

Mer information om protein hittar du här.

Lycka till!


Photo by Amanda Vick on Unsplash