3MT – Tre minuters helvete. Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

3MT är ett test för att ta fram Critical Speed (ungefär din tröskel) samt D’ (ungefär din anaeroba kapacitet). Jag har tidigare skrivit flera texter på Tyngre om Critical Speed och D’, den senaste hittar du här. I korthet går testet ut på att du ska springa så fort du kan i tre minuter. Tanken är då att du ska tömma din D’ helt under ungefär de första 150 sekunderna. Det som återstår därefter är endast din Critical Speed. Bilden nedan visar hur test går till och hur de två parametrarna beräknas.

Jag begav mig därför med en kompis till Sätra IP för att göra testet. Jag skulle springa och han skulle markera min distans efter 150 respektive 180 sekunder. Utifrån detta skulle jag göra mina beräkningar. Jag värmde upp och kände mig inte riktigt i form eller redo för det som väntade mig. Om det ens är möjligt att vara.

3MT – Tre minuters helvete

Jag misslyckades med testet. Efter ungefär 300 meter började mina luftrör dra ihop sig så att det blev svårt att andas. Jag stannade därför efter lite drygt 400 meter. Skammen. Hade detta varit för fyra år sen hade jag nog kört vidare men jag har inte riktigt det i mig längre, att göra illa mig själv på det sättet. Det är på gott och ont eftersom jag inte riktigt kan prestera på topp på grund av detta, men samtidigt hade inte testet visat något om jag hade varit hindrad av andningen.

Troligen var det min pollenallergi som satte stopp. Jag hade känt av det ordentligt dagen innan och faktiskt avstått från att springa Bålsta Stadslopp vilket var planerat till den dagen. Efter det har jag fått utskrivet läkemedel och hoppas det ska bli bättre. Om lite drygt en vecka är det dags för årets stora mål, Kungsholmen Runt. Efter det kommer jag nog ta en liten paus från löpningen eftersom den senaste tiden varit riktigt tuff. Jag har inte fått sova eller träna som jag behövt och mitt mål att gå under 36:55 är nog inte längre realistiskt. Min plan är nu att bara få ut så mycket som möjligt av mig själv. Lyckas jag med det är jag riktigt nöjd ändå. 

Den här texten finns även som video på min Youtubekanal Tankar om träning samt som podd. Podden finns där poddar finns, sök på Tankar om träning i din podd-app.