Det finns flera faktorer som tyder på att en regelbunden alkoholkonsumtion kan leda till viktökning och försvårar en viktminskning. Alkohol bidrar nämligen med mycket energi, hämmar fettförbränningen och kan bidra till ökad aptit. 

Alkoholens energiinnehåll

Ett gram alkohol bidrar med 7 kcal. Med alkoholen följer även ofta drycker med kolhydrater såsom öl och vin samt drycker med tillsatt socker såsom drinkar och cider.  Personer med ett intag av låga till måttliga mängder alkohol verkar vidare oftast dricka alkohol som tillägg till sitt ordinarie energiintag, vilket i sin tur leder till ett högre intag av kalorier än man gör sig av med.

För att sätta det i perspektiv innehåller en starköl (33 cl) ungefär 150 kcal och ett glas vin (15 cl) ger ungefär 120 kcal. Det innebär att om man dricker några glas öl/vin under en kväll kan alkoholen bidra med mer energi än själva maten. 

Energiintaget från alkohol skiljer sig dock mycket beroende på vilka mängder som konsumeras. För den som dricker ett par glas vin till maten någon gång per vecka, kommer alkoholen inte bidra med så mycket kalorier totalt över veckan. Men för den som dricker flera gånger per vecka och större mängder kan energiintaget från alkohol snabbt dra iväg. Vilket i sin tur kan leda till energiöverskott eller lågt intag av näring. 

Alkohol hämmar fettförbränningen och ökar aptiten

Alkohol skiljer sig från de tre andra energigivande näringsämnena (kolhydrater, fett och protein) då alkohol inte kan lagras i kroppen och uppfattas som ett gift. Det bidrar till att vid intag av alkohol begränsas fettförbränningen då alkoholen prioriteras av kroppen. Samtidigt verkar alkohol öka vår aptit och minska mättnadskänslan vilket kan leda till ett ökat intag av mat i samband med alkoholintag. 

Alkohol och viktreglering – Är det bättre att dricka vin? 

Trots alkoholens höga energivärde kombinerat med hämmande effekt på fettförbränningen och aptitstimulerande effekt, har forskningen inte entydigt visat att intag av alkohol bidrar till viktökning. Det finns även studier som visat att vin inte är associerad med viktökning på samma sätt som andra alkoholhaltiga drycker. Men precis som med mycket annat när det kommer till kost och hälsa är det viktigt att se över helheten. I en dansk studie analyserades inköpskvitton från två stora danska livsmedelskedjor. De som köpte vin köpte också mer grönsaker, frukt, fågel, mager ost, mjölk och kött. De som handlade öl köpte däremot mer färdiglagade rätter, socker, chark, chips, korv och läsk. 

Alkohol och viktreglering – Avslutningsvis

Mitt råd när det kommer till alkohol och viktreglering är att se över helheten. Det viktiga är vilka mängder och hur ofta du konsumerar alkohol, kombinerat med hur dina matvanor ser ut i övrigt.  Det kommer alltså inte vara avgörande om du väljer vin eller öl som alkoholhaltig dryck och du kommer inte automatiskt att gå upp i vikt av att dricka alkohol eller gå ner i vikt av att sluta dricka alkohol. Däremot är det lättare att bibehålla en hälsosam vikt och tillgodose ditt näringsbehov om intaget av alkohol ej är allt för högt. Detta gäller även för andra energirika och näringsfattiga livsmedel såsom godis, läsk, glass, bakverk, chips och liknande.

Hälsosamma matvanor handlar om att hitta en balans som fungerar på lång sikt. Så det är även viktigt att fråga sig själv vad en rimlig balans innebär för dig när det gäller alkohol. Även om alkohol bidrar med negativa hälsoeffekter och att det kan vara svårare att reglera vikten är det också förknippat med socialt umgänge och festligheter.

Du behöver alltså hitta en balans som fungerar för dig och i ditt liv. 


Referenser:

  1. Suter PM, et al. Effects of alcohol on energy metabolism and body weight regulation: is alcohol a risk factor for obesity? Nutrition Reviews 1997; 55: 157-171.
  2. Suter PM, Schutz Y, Jequier E. The effect of ethanol on fat storage in healthy subjects. N Engl J Med. 1992 Apr 9;326(15):983-7. doi: 10.1056/NEJM199204093261503. PMID: 1545851.
  3. Westerterp-Plantenga MS, Verwegen CR. The appetizing effect of an apéritif in overweight and normal-weight humans. Am J Clin Nutr. 1999 Feb;69(2):205-12. doi: 10.1093/ajcn/69.2.205. PMID: 9989681.
  4.  Sayon-Orea C, et al. Type of alcoholic beverage and incidence of overweight/obesity in a Mediterranean cohort: The SUN project. Nutrition 2011; 27: 802-808.
  5. Johansen D. Food buying habits of people who buy wine or beer: cross sectional study. British Journal of Medicine 2006; 332: 519-521.
  6. Sayon-Orea C, et al. Alcohhol consumption and body weight: a systematic review. Nutrition Reviews 2011; 69: 419-431.