Åt vilket håll är utveckling?

Bloggaren och föredragshållaren Daniel Ekstam gästar idag Tyngre med en samling tankar om utveckling på ett personligt plan.

Daniel Ekstam

”- Det händer inget! Jag sliter som bara den, men ändå händer det inget”, ”- Jag får aldrig större armar”.‌

Vi har alla hört det, och vi har alla sagt det. Alla har vi varit i den sits där det känns som vår utveckling är obefintlig. Magrutor, kondition, bättre löpartider och mer ”gains”. Ja, det här med utveckling är något som länge varit på tapeten och som alltid kommer vara på tapeten. Men vad är egentligen utveckling? Kan vi styra den och i så fall hur? 

Inom mental träning ser vi utveckling som en riktning. (jag säger ”vi” för jag ingår i den skara personer och atleter som själv både utför och utbildar metoder inom mental träning & personlig utveckling)‌ Att hålla reda på höger, vänster, framåt och bakåt kan tyckas vara väldigt grundläggande för en person över fyra (4) år, men så tycks inte riktigt fallet vara här. För vilken riktning utveckling är, kan vara ganska osäkert och vagt. Även för en vuxen människa.

Att du inte får de resultat du vill ha kan såklart ha många förklaringar, men det korta svaret skulle förmodligen vara ”- Du tar inte i tillräckligt. Ta i mer!” eller helt enkelt; ”- Träna hårdare!”. Och även om det förmodligen är sant, så är det faktiskt inte hela sanningen. Det finns mer till ”gains” än bara pannben, viljekraft och proteinbars. Mitt lite mer eftertänksamma och psykologiskt inriktade svar skulle vara ”- Det är för du vet inte vart du ska”.

*

”Om jag inte vet vart jag ska, så är risken stor att jag hamnar någon annanstans”‌* – Lawrence J. Peter

Jag tror att det ligger mer än vi tror i det som J. Peter säger. Att vi inte ser vart vi är på väg utan bara vart vi har varit, om ens det. Att vi som vuxna slutar att se utvecklingen som en riktning utan mer som en händelse. Problemet där är ju att en händelse har ett slut, vilket utveckling helst inte ska ha. Som barn är ju utveckling nästan synonymt med vårt liv, men i vuxen ålder tycks denna ”utveckling” stagnera och övergår till mer av en ”upprepning”, av diverse olika skäl, utan att vi ens märker det och förstår varför.

Börja se din utveckling som en riktning istället. Att också se inspiration som bränsle och motivation som en motor, kan göra det enklare för dig. För även om bränslet finns där (inspiration)‌ och motorn är hel (motivation)‌ och du trycker plattan i mattan är så det ju ändå inte en garanti för att du kommer fram. Att du rör på dig är i detta fall helt säkerställt men vart, är det ju ingen som vet. Det kan ju lika gärna varit backen du haft i istället för första växeln. Du behöver en riktning, ett mål. Det är ju nästintill omöjligt att börja prata metoder, vägar och eventuella hinder om du inte ens vet vart vägen ska leda.

Så nästan gång du står och reflekterar över dina obefintliga ”Gains” eller avsaknaden av utveckling, ta en titt på kartan istället. (det kan gälla träning, jobbet, familjen och livet i allmänhet såklart)‌ Bena ut din riktning och ditt mål.‌ Vart vill DU? Vad är DIN självvalda riktning? Knappa in riktningen på din inbyggda GPS och forma din resa därifrån. När du har din riktning och ditt mål så kommer du snabbt kunna se hur du ska ta dig dit. Du kan då ta reda på vilka stopp du behöver göra på vägen och du vet vilka alternativa vägar du har att ta. Du kommer helt plötsligt att börja röra dig framåt i din utveckling. Du kommer helt plötsligt röra dig i ”rätt” riktning.

Att denna resa inte ska bli en ”händelse” och få ett slut behöver du inte vara orolig för. Du har ju din riktning. Med detta synsätt på utveckling kommer det vara naturligt att bara resa vidare. Dina framtida planer kommer vara utfunderade redan innan du når målet på din första etapp. Kanske inte minst för du börjar se resultatet i dina ”Gains” men kanske också för att det känns tryggt, att ha en riktning.

Jag brukar säga; ”Förändring kommer alltid att ske, men utveckling är ditt eget val!”

Lycka till!


Du läser och ser mer av Daniel på:‌
Blogg: www.danielekstam.nu
Instagram: @ekstamm


Liknande artiklar
Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Vägen till utbrändhet – och tillbaka

I boken ”Lycka till med resten av livet” skildrar journalisten Isabel Boltenstern sin första tid i en till synes drömlik medial tillvaro på en sportredaktion. Men under den perfekta ytan fanns en annan sanning, med pennalism, orimliga arbetsvillkor och stora strukturella skuggor.

27 apr. 2020

Att hantera motgångar

Tävlingssäsongen i fitnessgrenarna står nu precis för dörren, och då kan faktumet att det är fler som kommer efter än som vinner en bra sak att bära med sig.

Lorena Gustavsson

22 mars 2018

Den banala känslan av att vara mäktig

Om varför vi väljer att underkasta oss stålet.

Erik Sander

31 jan. 2017

Mindset – som båltryck för psyket

En stark fysiskt insats kräver ett starkt psyke. Den här är inte till dig som vet att du är ofelbar och världsbäst, du kan med fördel läsa någonting annat. Den här är till er andra som ibland tvivlar och tvekar...

Lorena Gustavsson

25 juli 2016

Inga hinder för sann laganda

I en värld som alltmer präglas av individuella prestationer är det uppfriskande med mer gruppbaserade former av tävling.

Lorena Gustavsson

17 juli 2016

Det här med gymtränande tjejer

Att vara stark är inte könsbetingat.

Leddya Reimann

6 juli 2016

Hjärnskarpt i Tyngre Radio

Sylvasst om allt som framför allt händer mellan öronen när du tränar. Anders Hansen är läkare från Karolinska Institutet & överläkare i psykiatri och har dessutom skrivit boken ”Hälsa på Recept”. Så killen har koll.

18 apr. 2016

Den som ger sig in i leken…

Några välmenta visdomsord till dig som tävlar eller vill tävla i fitness.

Viktor Källberg

15 apr. 2016

Erfarenhetens långa stig

Den omåttligt populäre Linus Carlén delar med sig av det som till så stor del formar oss människor – upplevelser, intryck och erfarenheter.

Linus Carlén

15 jan. 2016

Du är större än din placering

I alla tävlingsmoment är det betydligt fler som kommer efter än de som vinner. För många av oss som tävlar i fysik kan det vara rätt trickigt att hantera.

Viktor Källberg

23 okt. 2015

#JAGpåRIKTIGT

Gästkrönikören Petter Damré vill slå ett slag för en mer nyanserad och mer sann projicering av oss själva.

Tobias Strand

8 juli 2015

Stor, större, superhjälte

Krönikören Marianne Hansson noterar att den också den muskulära utvecklingen på bioduken nått oanade proportioner.

Marianne Hansson

8 maj 2015

Girl Power – comeback för kvinnliga muskler?

Till er tjejer som vågar drömma lite större, bokstavligt. Den kvinnliga byggningen försvinner alltmer, och är då tiden för kvinnliga muskler förbi? Gästkrönikören Viktor Källberg tror tvärtom och tar upp kampen.

Viktor Källberg

22 apr. 2015

Miami – svenskarnas hetaste turistmål

Frusen efter en lång kall vinter? Trött på att våren aldrig riktigt slår till? Gör som alla andra träningsglada svenskar. Åk till Miami.

Ylva Birgersdotter

25 mars 2015

Bland tomtar och troll – om det växande näthatet

Krönikören Viktor Källberg riktar den gången in sig på den tvivelaktiga trenden med näthatet. Bakom en skärm har vi alla en enorm makt över hur vi påverkar andra. På vilket sätt använder du din?

Viktor Källberg

31 jan. 2015

2015 – vårt år

Det är härligt att träna på gymmet, något väldigt många nya får upptäcka i början av varje år. Men antalet leende nybörjare blir säkert större om vi erfarna bjuder in ordentligt och visar hur det går till. Gästkrönikören Viktor Källberg resonerar om frågan.

Viktor Källberg

30 dec. 2014

Den där bänkbryggan igen

Gästkrönikören och SL-tävlanden Ludvig Gislason går igång på onyanserad kritik över sanslösa prestationer.

Ludvig Gislason

13 dec. 2014

Tiden efter tävling – En viktig period

Gästkrönikören Viktor Källberg var en av de tävlande under Fitnessfestivalen i helgen. Knappt hade han hunnit få av sig poseringsbyxorna innan tankarna gick varma igen.

Viktor Källberg

2 dec. 2014

Bland skivstänger och snabbmakaroner

Utsätts du för stränga prövningar tycker du? Bah! Du kan ju återkomma när du har småttingar hemma.

Sebastian Avindell

29 nov. 2014

Mycket väsen för bänkpress – hur lyftet vi älskar håller styrkelyft tillbaka

Bänkpress ter sig som en enkel gärning. Men under ytan döljer sig en samling snåriga regler. Gästkrönikören Philip Wildenstam ger sig här på den om lyftvägen.

Philip Wildenstam

22 nov. 2014

Blir du starkare av att tagga till?

Många gillar att psyka upp sig själva inför tunga lyft, men har det någon effekt? Vi har svaret!

Jacob Gudiol

22 nov. 2014

VM-medaljörens bästa bänktips!

Hur man sätter upp själv lyftet kan ofta vara avgörande för resultatet. Gästkrönikören Christian Martinsson, till vardags en av världens bästa juniorbänkare, ger oss sina bästa tips.

Christian Martinsson

20 nov. 2014

Basala saker

Får du inte till det riktigt som du skulle önskat i gymmet? Uteblir de förväntade ökningarna? Krönikören Viktor Söder är tillbaka med ännu en tänkvärd och potentiell lösning.

Alex Danielsson

15 nov. 2014

En prestation som bryter ny mark

Hur definieras styrka, och förutsättningarna för att nå dit? Det och lite till resonerar krönikören Marianne Randers kring.

Marianne Randers

10 nov. 2014

Vad gör dig starkare?

Gästkrönikören Daniel Richter lägger ut texten och går till grunden med kanske det finaste vi har – styrkan.

Tyngre

3 nov. 2014

Men's Physique och Bikini Fitness – vart tar de vägen?

Utvecklingen av de nyaste och och mest populära fysikgrenarna är påtaglig. Men vart tar de vägen? Gästkrönikören Aron Persson fördjupar sig i frågan.

Aron Persson

28 okt. 2014

Spara kvittot

Vår uppskattade gästkrönikör Viktor Källberg funderar den här gången kring orsak och verkan.

Viktor Källberg

18 okt. 2014

Åt vilket håll är utveckling?

Bloggaren och föredragshållaren Daniel Ekstam gästar idag Tyngre med en samling tankar om utveckling på ett personligt plan.

Daniel Ekstam

13 okt. 2014

En fysik med inbyggd sprängkraft

Kvinnors intresse för styrketräning har alltid varit utmanande. Så ock idag.

Marianne Randers

12 okt. 2014

Ingenmansland

Låt inte din ständiga strävan framåt hindra dig från att vara nöjd med det du redan har uppnått!

Viktor Källberg

8 okt. 2014

När träningsglädjen dör

Gästkrönikören Mattias Martikainen om viljan att träna, men också om dess motsats.

Mattias Martikainen

27 sep. 2014

Att bedömas efter sitt utseende

Och inte efter sina åsikter.

Christoffer Lagerskog

24 sep. 2014