Att bedömas efter sitt utseende

Och inte efter sina åsikter.

Christoffer Lagerskog

Jag har tränat under hela mitt liv, som liten som fotbollsspelare med drömmen om att bli lika duktig som dom bästa spelarna. Året var 1994 och Sveriges herrlandslag i fotboll gjorde någonting som flera av oss aldrig glömmer: De kom hem som hjältar efter att ha varit och "grävt guld" i USA. Jag tror en stor del av Sveriges befolkning faktiskt kommer ihåg den sommaren trots att det var för över 20 år sedan, vilket väder det var den dagen och var dom befann sig då Sverige spelade kvartsfinal mot Rumänien. Tomas Ravelli blev hjälte samtidigt som jag satt i trappen och höll tummarna, jag var nämligen för feg för att titta – det kändes bättre att vara någon annanstans och bara hoppas.

Så växte jag upp, med drömmen om att bli någon och hålla på med det jag älskar. För vissa av oss infrias denna dröm, för de flesta stannar det där. Vid drömmen om att kunna hålla på med det man älskar. Åren gick och jag fortsatta att spela fotboll, jag prövade även ishockey och friidrott, alla sporter har sin charm och tillslut vaknar man upp en dag och inser att drömmen om ett proffsliv känns lite mer avlägset än vad man först trodde.

Christoffer har tränat sedan barnsben.

Jag är uppvuxen med idrott och är stolt över att det blivit en stor del av mitt liv. Som tävlingsmänniska låter man sitt liv påverkas av många olika faktorer och det kan vara svårt att hantera nederlag. Redan i ung ålder blev jag påmind om detta fenomen då jag kunde vara så pass besviken över min egen insats att jag började gråta, detta trots att vi som lag vann matchen och jag hade gjort mål. Tyvärr mindes jag bara de frilägen som jag missat och som inte hade resulterat i ytterligare målproduktion.

Jag tror att man måste ha en stark vinnarskalle för att bli riktigt duktig på sin idrott, samtidigt så vet jag att det kan hindra dig från att nå din fulla potential. Dessa små händelser från mitt liv har präglat mig till den människa jag är idag, någon som försöker påverka andra och lyfta synen på att man inte behöver vara bäst för att delta i någonting man älskar.

Att bli bra på idrott kräver vinnarskalle.

I dagens samhälle styrs mycket via sociala medier och allting är inte positivt med detta fenomen. Jag tycker det är en farlig utveckling att man vid ung ålder ska bli bedömd efter antal "följare" som man har eller för sitt utseende, istället för att man helt enkelt kan lyssna på det som verkligen betyder något: dina åsikter och dina värderingar. Det här fenomenet är någonting som jag ser även bland oss äldre och hos oss som ska vara just förebilder för nästa generation. Vi klagar på varandras prestationer, vi skriver anonyma kommentarer om varandras utseende och vi pratar öppet och skrattar åt vissa människor som tävlar: "varför ställer den där människan ens upp, den är alldeles för dålig?!"

Klaga inte på andras prestationer.

När är man egentligen tillräckligt bra för att tävla och vem är du att avgöra detta? På grund av mina tidigare tankebanor kring prestation och min egen självkritiska sida har jag varit rädd för att delta i andra aktiviteter som jag inte ansett mig vara tillräckligt bra i. Tills jag en dag vaknade upp och med egna ögon fick bevittna en man som i mina ögon kom att bli en riktig förebild. Han var med och tävlade uppe i en lokal tävling här uppe i Norrbotten där jag bor, han kom sist och var ändå den som spred bäst stämning och pratade med alla. Nästa år kom han tillbaka, med ungefär samma resultat, samma placering men framför allt samma glada humör. Jag diskuterade mina tankegångar med honom för att få en annan människas åsikt och han förklarade att han tävlade för att han älskade att tävla och utmana sig själv till att bi en bättre version av sig själv.

Ibland behöver man en väckarklocka för att förstå hur vi genom att dela och ta del av varandras åsikter kan växa som människor. Den här konversationen har fastnat hos mig och är numera en värdering som jag bär med mig i livet. Det kommer alltid att finnas människor som är starkare, snabbare eller som hoppar högre, det kommer alltid att finnas de som drömmer om att tävla men aldrig vågar fullfölja sina drömmar. Och det kommer finnas de som tävlar för tävlandets skull, för att de älskar det de gör, och för att de vill slå sina egna resultat. I mina ögon är det de verkliga vinnarna.


Vill du läsa mer av Christoffer? Spana in hans sida Min Resa Räknas


Liknande artiklar
Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Vätske- och saltbalans inom konditionsidrotter

Wille och Jacob diskuterar saltbalans och vätskebalans i dagens avsnitt av Tyngre Träningssnack.

18 okt. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Vad man kan göra för att bättre hantera träning i hög värme

I avsnitt 403 av Tyngre Träningssnack diskuteras träning i värme. Vad är det som värmer våra kroppar och vilka faktorer kan man påverka så att det inte får en onödigt stor inverkan på vår prestation?

2 aug. 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Diet, träning, coacher och att hålla det enkelt

Fredrik & Ashkan surrar lite allmänt om diet, träning, coacher och att hålla det enkelt. Dessutom snackar de lite löst om kost- och träningsrön och annat bjäfs.

25 feb. 2023

Karoline Pettersson om kost och näring

Fredrik & Ashkan snackar med allas vårt energiknippe Karoline Pettersson om kost och näring. Hör våra diskussioner om Liver King-fenomenet, matpriser och olika koststrategier.

18 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Är vi redo för julen?

Vi svarar på frågor om dieter (igen) och varför folk inte experimenterar med träning lika mycket som med kosten.

18 dec. 2022

Vilka dieter skulle vi kunna tänka oss testa?

Hur sov egentligen Patricia när hon hade ont i knäna? Vad skulle Karro vilja utmana sig själv med och vi snöar in på dieter.

11 dec. 2022

Frågelåda i Lev lite-podden

Vi snöar in igen på julen och svarar på frågor om den. Mellanmål är en återkommande frågeställning från er där ute så vi lyfter den igen.

27 nov. 2022

Aktuell status

Karro är lack för att Patricia inte har uppdaterat med bilder på graviditeten. Vi snackar om Patricia har en ”riktig” baddräkt, bl a.

20 nov. 2022

Lev lite – Frågeavsnitt

Vi besvarar lite lyssnarfrågor. Vilken övning är vår favorit just nu och går Patricia fortfarande på kostschema som gravid?

13 nov. 2022

Tandvärk och snart jul

Har vi börjat fira jul? Varför har Patricia sådan extremt värk i sin tand? Frågorna är många i dagens avsnitt.

6 nov. 2022

Reps i relation till 1RM – Anspänning

Antal reps vi gör på en given procent i relation till vårat 1RM kan skilja väldigt mycket. I det här avsnittet pratar Josef om hur anspänning påverkar reps.

2 nov. 2022

Måste man sluta träna för att få tillbaka sin mens?

I veckans avsnitt besvarar vi bland annat ”hur ont får man egentligen ha när man tränar”? Och hur man ska tänka vid utebliven mens.

30 okt. 2022

Respodden med två sjuklingar

Nulägesrapport! Vi har varit sjuka men har också hunnit resa till både London och USA. Vi pratar bland annat om att resa utan att träna.

23 okt. 2022

15 år av bänkpress – del 2

Josef Eriksson har nu i lite över 15 år matat på med bänkpressandet. Han har gått från en liten knubbis som började bänka hemma med skolskivstång vid nio års ålder till att 20 år senare ha vunnit SM, EM och VM i bänkpress.

12 okt. 2022

15 år av bänkpress – del 1

Josef Eriksson har nu i över 15 år matat på med bänkpressandet. Hör hur allt började, och hur det går.

5 okt. 2022

Mångkamparen Bianca Salming

Träningsintensivt snack med vår främsta sjukampare Bianca Salming. Hur får man egentligen ihop all den träning som krävs?

29 sep. 2022

Vad händer med prestationsförmågan efter man har gett blod?

Vad händer med prestationsförmågan när man ger blod är huvudämnet för dagens avsnitt av Tyngre Träningssnack.

28 sep. 2022