Bland skivstänger och snabbmakaroner

Utsätts du för stränga prövningar tycker du? Bah! Du kan ju återkomma när du har småttingar hemma.

Sebastian Avindell

Hur är det egentligen att ha småbarn och vara träningsintresserad? Fungerar det alls att bibehålla en något så när imponerande fysik, eller är man i den stund barnet tittat ut dömd till att långsamt förfalla? Låt mig ge er en inblick i livet som tränande småbarnsförälder.

Många av er har säkert kört tidiga morgonträningar, när schemat inte riktigt gått ihop. Sömndrucket har du stigit upp, hällt i dig PWO som om det vore kranvatten, trots att varningssymbolen på framsidan av burken uttryckligen avråder från sådan användning. På väg till gymmet har du sedan toppat det hela med antingen en kaffe modell större, eller en Celsius. Med en koffeinhalt i blodet som skulle kunna avliva en större elefant, har du sedan brukligt lyckats genomföra ett pass. När du sedan är klar, tänker du säkert för dig själv att "det här gick ju bra, men jag gör nog inte om det frivilligt". Nej, såklart inte. Att kasta med vikter när man är dödstrött är väl knappast att rekommendera. Ändå blir det din verklighet, när barnen gör entré. Jag har börjat misstänka att tillverkarna av PWO:er är i maskopi med barnavårdcentralerna. För, ju fler barn som föds, desto mer koffein lär trötta föräldrar behöva. Och, när dagarna till bredden är fyllda av jobb, barn och skjutsade till och från aktiviteter, då är den arla morgonstunden din enda öppning för träning. Oavsett om du sovit en, två eller sju timmar.

Så, du kommer vara trött. Väldigt, ofantligt, häpnadsväckande trött. Men, små underverk kommer även förstöra ditt en gång så heliga schema. Femsplitt, fyrsplitt eller aldrig vila. Allt det där kommer få stå åt sidan. Både för att du vid lediga tillfällen kommer vilja sova (Jo. Tro mig.), men också för att alla rutiner kommer sättas fullständigt ur spel. Låt säga att du och din träningspolare alltid kört bröst måndagar klockan 19. Det har ni gjort i flera år, likt en oskriven regel. Den där kompisen kan få komma att vänta en del framöver. För är det något som är svårt att ha, när man har minversioner av vuxna hemma, så är det fasta tider. Du kan stå där, laddad till tänderna med både inspiration och kreatin, när en liten plötsligt får för sig att kaskadkräkas över din BetterBodies -väska. Då spelar det ingen roll att gymmet hägrar eller hur många youtube-klipp du pumpat upp med. Bara att vackert stanna hemma. Eller så kommer biceps-onsdag sammanfalla med en Luciauppvisning. Att bli förälder kommer således både göra dig trött och ensam på gymmet, om du inte mot förmodan hittar en träningsintresserad förälder till vän. Risken är dock att denne utmattad sover när du ringer för att fråga om ett spontanpass ben är möjligt. Förmodligen med lite bäbiskräks i håret.

Att man är trött och får mindre tid som förälder är väl egentligen inga nyheter. Något som dock lätt glöms bort är kosten. Förmodligen är du en sådan där duktig, ambitiös person som redan på lördagen planerat nästkommande veckas matsedel, så att du kan ägna söndagen åt att laga den och frysa in. Och ja, du kommer planera matsedlar framöver också. Men inte dina egna. Matintaget kommer istället helt fokuseras kring den lille. Äter han för mycket? Äter hon för ofta? Ska dom verkligen äta det här? Du själv förpassas helt enkelt till att äta vad som bli över. Glöm det där med att väga och räkna, du slevar i dig vad du kan få mellan avdukning och diskning. Raka motsatsen till allt vad LCHF och lågkolhydratskost heter, eftersom de rester du får ofta består av snabbmakaroner. Har du tur, finns där även lite ketchup på sidan.

Sammanfattningsvis kommer du alltså vara trött, ha mindre tid och få sämre näringsintag än en fånge på Guantanamo. Dessutom kommer du få träna så tidigt på morgonen att det hade gjort drängen Alfred imponerad. Alla ni utan barn, som älskar att lyfta tunga saker, kanske ryggar tillbaka. Tänker att "Nähe, tack så mycket! Här ska inte komma några barn mellan mig och mina gains!" Jo, det ska det nog få göra. I alla fall för en del av er. Och hur konstigt det än må låta, så kan det komma att förbättra och förgylla din träning. Eller, det gjorde i alla fall det för mig. Jag tvingades bli effektiv som en ekorre i slutet av hösten. Ingen tid fick slösas på gymmet, alla övningar var tvungna att ge mycket "bang-for-the-buck", annars var de liksom inte värda att slösa tid på. Tiden på gymmet krympte, men samtidigt, snabbmakaroner och sömnlös till trots, såg jag faktiskt bättre resultat än innan. Denna kniv mot strupen måste såklart inte komma i form av att storken hälsar på. Men att säga att "jag hinner inte träna för jag har barn", tycker jag mig i alla fall inte kunna skriva under på. Måhända så kommer dina träningskläder lukta lite mer svett, för att tvättmaskinen går varm av alla barnkläder som ska tvättas. Förmodligen kommer du vara lite fattigare, på grund av överkonsumtion av koffeintillskott. Lägg därtill att du kommer få träna när andra inte gör det. Men jämte allt detta har jag faktiskt nått bättre resultat sedan jag fick barn, än innan. Dessutom är det rätt trevligt att vara den starkaste pappan på lekis. Att höra sina småkottar säga "Wow, pappa! Är du lika stark som Hulken?!". Det stärker onekligen självförtroendet, och gör alla tidiga morgnar värda sitt pris. Att jag sedan inte gillar snabbmakaroner, det är en annan femma.



Liknande artiklar
Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023