Precis som inom allt annat så finns det inom gymkulturen envisa anhängare till principen att det var bättre förr. Ju förr ju bättre, liksom. Nu är det sällan sant överhuvudtaget. Och ofta är den drivande faktorn att personen i fråga själv var mer aktiv förr. Således måste det också ha varit bättre då. Mäter man på något mer objektivt sätt så är det faktiskt märkligt mycket som blir bättre med tiden.

Kruxet med gymvärlden är dock att det inte har funnits så mycket helt objektiva mätpunkter. Egentligen på grund av att den är så utbredd. Folk tränar på gym i så vitt skilda sammanhang och på så många olika sätt att det är svårt att få någon övergripande bild. Och ändå är de flesta man pratar med överens om att gymträning växer, har vuxit, och är en otroligt normaliserad del av det västerländska mainstreamsamhället. 

Det Svenska Bodybuilding & Fitnessförbundet har i många år strävat mot ett medlemskap i Riksidrottsförbundet. Och för alla oss som lever inom gymkulturen så är det en självklarhet att den hör hemma inom den svenska idrottsrörelsen. Ingen annan träningsform omsluter så många. Och ingen annan träningsform är lika stor på gräsrotsnivå. Ingen annan träningsform är heller en så självklar del av många, många andra idrotters grundträning.  

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större – nya försök mot RF

Eftersom det här är så självklart för mig, så har jag tagit på mig uppdraget att hjälpa till att förbereda en ansökan till Riksidrottsmötet 2025. Det är inte bara möjligt, utan fullt troligt att det går att nå dit. Och det utan att förändra något inom sporten. Eller ens att den behöver växa ytterligare.

Vi ska bara förklara för oss själva, och våra tränande vänner i den svenska idrottsrörelsen vad Bodybuilding och Fitness egentligen är. Precis som i princip alla andra stora idrotter så är nämligen tävlingsformen bara en bråkdel av sporten. En helt nödvändig sådan, men en mycket liten del. Jämför medlemsantal i vilket som helst stort idrottsförbund med antalet elittävlande så är skillnaden enorm, och det är helt naturligt. 

Bodybuilding och fitness har aldrig större – artistisk fitness
Artistisk Fitness är en av våra nyare grenar.

De som tävlar på scenen är för Bodybuilding det modeveckan i Paris är för mode- och klädbranschen. En ytterst liten, och relativt extrem del, men som är helt nödvändig för att inspirera, sätta mål och driva framåt. Det är inte tänkt att nästa års vårkollektion ska se ut som årets catwalk, den ska bara inspireras av det. 

Själva sporten är nämligen en av Sveriges, och världens, största. 

Oavsett om du tänker att tävla så är det så att om du tränar för springa fortare, hoppa högre eller kasta längre så håller du på med fridrott. Tränar du för att bli bättre på att sparka boll så håller du på med fotboll, och lite mer närliggande, tränar du för att lyfta mer så håller du på med styrkelyft eller tyngdlyftning.

Men om du liksom det stora flertalet på landets gym tränar för att du vill att din fysik ska se bättre ut, ja, då håller du på med bodybuilding eller Fitness. Tror ni mig nu när jag säger att sporten aldrig har varit större?