Jag har tidigare inte känt mig manad att prata om Covid-pandemin med dig. Du hör ju liksom massor om detta i alla andra möjliga kanaler, tänkte jag, och då kanske den här anspråkslösa samlingen ord kan få vara fri från det budskapet. 

Men det känns dessvärre allt svårare att låta bli. Den – pandemin –  är uppenbarligen här för att stanna, i alla fall under överskådlig tid. Och eftersom dekreten från våra styrande blir allt mer begränsande och numera också innehåller uppmaningar om att vi bör avstå från att besöka gymmet, så hoppas jag att du ursäktar.

För mig är det ganska tydligt. Vi som samlad nation behöver göra mer för att förhindra ökad smittspridning, och att helt enkelt försöka ta det där förbaskade viruset på lite större allvar. Och vi har alla en del i det. Om inte så mycket för vår egen skull, så för andra.

Just det här med gymmet är det jag tänkte uppehålla mig kring. Det ställer ju till det en del för ganska många av oss. Kanske inte så mycket för de uteblivna gainzen (för de kommer tillbaka), som för de hälsomässiga aspekterna rent allmänt. Jag behöver ju inte nämna att det rent fysiologiskt är viktigt med fysisk aktivitet, det fattar du bättre än jag. Men även mentalt är det livsviktigt att få röra oss och nyttja våra kroppar till något som liknar det syfte de avsetts för. Att springa, hoppa, studsa, lyfta, slita och dra. Annars mår vi inte bra. Då går vi bokstavligen sönder, i både kropp och själ.

Och om inte det gym vi känner längre kan vara den naturliga arenan för de utloppen, så måste vi finna andra vägar.

Här följer därför några tips på hur du kan få din träning gjord på någorlunda säkra sätt. 

  1. Träna hemma
    Det enklaste och mest resoluta är att helt enkelt utföra din träning hemma. Kan du smita in en skivstång eller ett par hantlar så är det såklart enklare, annars får din egen kropp utgöra basen i din belastning. Det finns ju massor av träningsprogram för hemmabruk därute för den som behöver mer konkreta råd om exakt hur träningen ska gå till, men tro mig: armhävningar, situps och air-squats är sjukt underskattade övningar. Speciellt i kristid.
  2. Träna ute
    Löp, gå, cykla och far omkring. Ta i och ta ut dig. Kanske kan ett utegym i din närhet få komplettera konditionsdelen, och därmed göra din träning mer allomfattande? Eller varför inte leta upp en ilsket lång trappa att knata upp (och ned) för? För den som kanske inte är van vid aktiviteter som dessa så väntar garanterat en aha-upplevelse värd namnet. Du kommer lära dig massor om din geografiska omgivning, om landskapet, om naturen, men såklart även om dig själv. Grattis!
  3. Var där ingen annan är
    Tillhör du dem som trots allt måste gå gymmet (de flesta är fortsatt öppna) så hoppas jag att du inser att det ställer större krav på dig. Till att börja med – gå inte dit under peak hours! Vad vet jag, men kanske är kl 16-20 sämsta möjliga tidpunkt att träna eftersom alla andra jävlar då är där? Kanske måste du ställa klockan på okristligt tidigt för att komma iväg innan alla andra ens har vaknat? Eller kanske testa det minst populära gymmet där du bor, det med minst folk, och mest fri yta? Oavsett hur, när eller var – håll avstånd. Det borde vara enkelt.

Att du ska hålla dig hemma om du är sjuk, hängig, snuvig, hostig, febrig, har ont i skallen eller liknande utgår jag från att du vet och respekterar. Att du tvättar händerna för brinnande livet både innan och efter, och dessutom är ansvarsfull nog att rengöra allt du rör vid efteråt tar jag också för givet. Att du inte ska hosta, nysa, skrika eller skratta andra rätt i nyllet behöver vi inte ens nämna.

Så. Kanske kan vi med lite mer vett och vilja komma ur den här förskräckliga farsoten med både fysik och psyke någorlunda intakt? 

Swing on!

Ta hand om dig där ute.

Alex

PS! Du vet att du fortfarande kan bidra med egna skapelser till vår sektion med bara recept va? Skicka mig ett mail pronto, isf!


Mer om Covid-läget: Det är allvar med coronaviruset nu igen – av Jacob Gudiol