Vid det här laget lär det väl inte ha undgått någon att jag är rätt så förtjust i träning i största allmänhet, och i crossfit i synnerhet. Det är helt enkelt som så att jag älskar att få min kropp att pressas till bristningsgränsen, om och om igen. Att känna att gränsen för vad som är möjligt hela tiden flyttas fram lite. Det som kan tyckas omöjligt idag är nästa vecka något som går att utföra med glans. Att bli lite bättre, varje dag, helt enkelt.

Just för att jag känner denna sanna glädje för ”min” sport så sprider jag gärna vitt och brett runt om mig hur kul den är. Och, eftersom jag uppskattar när de jag bryr mig om har det trevligt så brukar jag i tid och otid tipsa om just crossfit. Hur kul och effektivt det är och vilken fantastisk community som finns att finna inom sporten. Personer som avskyr crossfit, utan att oftast ens ha testat det ska tilläggas, skulle nog försöka lönnmörda mig om de fick chansen. För jag är i deras ögon en sådan som ”pratar om crossfit hela tiden”. Att människor som har en passion för till exempel mat talar mycket om mat och gillar att laga den gör samma sak, eller att bodybuilders på diet gärna språkar om det verkar tydligen vara en helt annan femma. Oavsett hur det nu är med den saken så leder dessa samtal ofta fram till en och samma sak. Nämligen att personen jag pratar med svarar ”Jag har alltid velat testa crossfit, men, det verkar så svårt!”.

Svaret gör mig alltid lite konfunderad. Visst, jag förstår att crossfit vid en första anblick kan verka lite svårbemästrat. Slår man till exempel på CrossFit Games och tror att det är så träningen kommer gå till, ja då skulle nog jag också bli lite avskräckt. Men ingen som tittar på fotbolls-VM tänker väl i samma tankebanor? Att ”på det där viset kan ju inte jag spela fotboll?! Då är det lika bra att aldrig försöka!”. Så resonerar på det stora hela ingen. Och tur är väl det, för använde man den logiken skulle inget barn få börja med någon idrott. För, det verkar ju så svårt!

Så, denna krönika är till dig som tittar i smyg på crossfit och är sugen, men rädd för att det ska vara för svårt. Men, den är även till dig som älskar det lika mycket som jag gör, och vill få din partner/vän/kompis/faster att testa. Så om någon trilskas är mitt första tips att du ska jämföra crossfit med andra idrotter, så som jag gjorde ovan. Ingen som vill köra bil på bana börjar med att sätta sig i en formel 1 bil, lika lite som en ung aspirerande hockeymålvakt behöver stå i vägen för slagskott från Nicklas Lidström. Är du med? Crossfit har på något vis fått ett rykte om sig att vara enkom för de vältränade och gymnastiskt begåvade men så är givetvis inte fallet. Istället är det som så att allt det där kommer på köpet när man tränar. När man övar. Precis som med andra sporter, med andra ord.

Istället är det som så att allt det där kommer på köpet när man tränar. När man övar. Precis som med andra sporter, med andra ord.

Om det faktumet inte lugnar den du talar med, eller för den delen dig själv, så är kanske nästa punkt den allra mest centrala. Nämligen det att crossfit går att anpassa för alla. Och när jag säger alla, så menar jag alla. Här i ligger helt enkelt nyckeln till sportens framgång, att alla som vill kan vara med. Gammal som ung, soffpotatis eller elitidrottare. Är armhävningar ett bekymmer kan du göra dem på knä. Fungerar inte det heller? Släng ett elastiskt band om midjan så är saken biff. Är stången för lätt, eller kanske möjligen för tung? Anpassa då efter eget tycke. Det viktigaste är helt enkelt att alla kan vara med – oavsett vad du själv eller någon annan tidigare sagt. Det är liksom dags att vi avlivar den här seglivade myten om att crossfit skulle vara för svårt att ens våga sig på tanken att testa. För, det är ju helt enkelt som såhär: alla är vi barn i början, inte sant? Allt som vi testar första gången brukar ha en tendens att vara lite knöligt. Men, ryggar vi för att börja på ett nytt arbete så till den milda grad att vi inte ens söker det? För att det är för svårt? Struntar vi i att söka drömutbildningen därför att den vid första anblick ter sig som en alltför stor utmaning? Nej.

Därför vill jag nu en gång för alla slå fast att nej, crossfit är inte så svårt. Lika lite som det är svårt att börja gymma, löpa eller för den delen äta vegetariskt. Om något verkar intressant så är ursäkten att det skulle vara för komplicerat det mest dumma du kan lura i dig själv. Det går inte att gå genom ett helt liv och vara rädd för utmaningar, helt enkelt. Så, går du eller någon du känner och är sugna på crossfit – testa! Allra helst idag, men imorgon fungerar också. Du kommer med all säkerhet hitta en fantastisk gemenskap, träning som i sin effektivitet slår det mesta och samtidigt inse att det aldrig fanns något att vara rädd för.

Och tänk. Allt det där hade du missat om du gått på påståendet om att crossfit är för svårt.

Vi ses väl i boxen?