Crossfit. Bara ordet får det att vändas i magen på mig. Framför mig ser jag två miljoner thrusters på tid, tätt följt av rodd i maskin i minst två timmar. Så långt ifrån "vanlig" styrketräning det går att komma. En idrott som alla har en åsikt om. Få, för att säga ingen, är helt likgiltig när ordet kommer på tal. Befolkningen delas helt enkelt in i två läger. Gemensamt för dessa är nog att det uppstår en känsla som påminner om den man hade dagen efter sin första tonårsfylla i kroppen. Skillnaden mellan alla som älskar crossfit, och vi som hatar det, är nog att de som älskar sporten just älskar att hata den. Medan vi andra normala dödliga skyr vansinnesupptåg som Fran och Cindy som pesten, tycker damerna och herrarna inom crossfit att bara ljudet av "AMRAP" är bättre än Kalle på julafton. Dårar var ordet.

Men hur blev det såhär? Hur kunde något så komplicerat som olympiska lyft på tid, blandat med gymnastik och akrobatik, på ett drygt decennium erövra världen? Vad är det som får tidigare soffpotatisar att plötsligt resa sig ur soffan, dra på sig knästrumporna och lubba till närmaste box, för att på rekordtid nå den toppform de alltid drömt om?

Historien bakom det fenomen som vi kallar crossfit startar i, var annars, USA. 1995 öppnar Greg Glassman‌ den allra första boxen (i sitt eget garage) i Santa Cruz. Glassman är en före detta gymnast, som från mitten på sjuttiotalet fram till 1990 i egenskap av personlig tränare, plågat sina klienter med högintensiva träningspass där han blandat styrketräning och cardio. Känns det igen? Polisen i Santa Cruz blev intresserade, måhända för att trimma ned sina konstaplars munk-och-för-mycket-läsk-misshandlade kroppar, och anställde Greg Glassman för att få sin personal i form. Ryktet spred sig fort, och för att hinna träna så många kunder som möjligt, började Glassman att träna dem i grupp. Således var själva kärnan till crossfit född, nämligen att träna tillsammans med, och mot, andra. Lite som redskapsgymnastiken i skolan, upphöjt till två.

Grunden var lagd, och crossfit växer stadigt, men långsamt fram till och med 2001. Året innan har formellt bolaget CrossFit‌ bildats, samtidigt som den första filialen öppnats i Seattle. Men det som verkligen får sporten att explodera är lanseringen av crossfit.com, där Glassman enkelt och genialiskt lägger upp en ny träningsrutin varje dag. Gratis och öppet för vem som helst. På några år går crossfit från att vara något för de inbitna få, till att bli ordet på allas läppar. Plötsligt ville alla atleter ha en blöt, svettig träff med damer vid namn Angie och Elizabeth.

W.O.D:ar, damer och CrossFit Games

Ja, hur var det nu egentligen med alla dessa WOD:ar med kvinnliga tilltalsnamn. För de som är oinvigda så står W.O.D för Workout Of the Day, kort och gott vad som ska göras just detta träningspass. Men varför namn så som Cindy och Diane? Glassman själv förklarar att: "det skulle ta alldeles för lång tid, och vara för komplicerat att försöka förklara varje WOD efter de övningar de är uppbyggda av. Därför blev det kort och gott namn, där alla atleter känner till vad namnet innebär för övning. Varför kvinnonamn? Därför att varje övning som får utföraren att efter utförandet ligga på rygg och knappt få luft, förtjänar ett kvinnonamn".

I och med enkelheten i att allt som behövdes för att utföra ett pass fanns fritt på internet, bortsett från utrustningen, och dessutom helt utan kostnad, växer det från 2005 och fram till 2009  upp nya boxar över hela världen. Från Gregs eget garage har således en rörelse som idag överskrider 10 000 boxar vuxit fram. Crossfit vävdes tidigt samman med den amerikanska militären, både genom att många militärer utförde sporten, men också tack vare att det till stupade soldaters ära skapades så kallade "Hero W.O.D:s". Patriotism blandat med jävlar anamma verkar vara ett lysande sätt att få människor att träna.

Crossfit bygger starkt på tävlingsmomentet mot sig själv, men även mot andra. I sportens linda tog detta kommentatorsfälten under varje dags W.O.D i anspråk. Vem gjorde egentligen Frans snabbast? Vem kunde göra flest kipping pullups? Vem var bäst av de bästa? Vem var bäst i världen? Grunden för CrossFit Games var lagd.

2007 lanseras vad som bäst kan liknas vid Crossfits VM. Återigen var uppbyggnaden lika enkel som genial. Du vill vara med i Crossfit Games? Absolut! Men då måste du kvala först. Det finurliga med detta kval var att alla kunde vara med, i vad som kom att kallas CrossFit Open. Du behövde bara tillgång till en box, och någon som kunde kontrollera det du gjorde. Gillade du inte att ha folk omkring dig kunde du själv filma det du gjorde, och ladda upp det på nätet för bedömning. Under fem veckor släpptes fem olika W.O.D: ar, en varje vecka. Det var bara att kriga på, och jaga det bästa resultatet.  Efter dessa veckor möttes de bästa i sina nationella områden, för att reduceras i antal, för att slåss om platser till CrossFit Games i USA.

På så vis blir CrossFit Games både ett nationsmästerskap, ett Europamästerskap (eller motsvarande) och ett världsmästerskap. Tävlingen pågår i tre dagar, inför en fanatisk publik. Den som slutligen vinner kronas "The fittest man/ woman on Earth". Förra året deltog 209 000 atleter från hela världen i kvalen. Återigen, enkelt, lättåtkomligt och fullständigt genialt.

Kanske är det just där det geniala i crossfit går att återfinna? I det enkla. Och då talar jag givetvis inte om utförandet. Alla som testat crossfit vet, att det är så långt ifrån enkelt det går att komma. Nej, istället menar jag det enkla i att tävla och heja på varandra i grupp. Att mitt i all hets kring träningsformer och vad som är bäst, hitta tillbaka till det som var kul när man var liten. Rörelseglädje! Hur snabbt kan jag klättra upp för det här repet? Vem av oss lyfter tyngst? Vem av oss kan lyfta det här flest gånger och sen hoppa hopprep? Just här har vi har nyckeln till crossfits framgång. Alla kan vara med, efter egen förmåga. Är dagens övningar för svåra? Då skalar vi dem, och så kan du vara med som alla andra. Och trots alla tävlingsmoment, så är den viktigaste tävlingen mot dig själv. Du kan följa framstegen, svart på vitt. Vad gjorde jag Fran på för tid förra året? Hur snabb är jag nu?

Dessutom finns i crossfit något som alla kan vara bäst på. Du kanske inte är någon drottning/kung på frivändningar, men du är minsann en jäkel på dubble-unders! På så vis skapar också crossfit riktiga kraftpaket till atleter – du är måhända inte bäst på något, men du är en hejare på det mesta. Att helt enkelt träna för att bli så jämn som möjligt, allt för att kunna möta de mest gruvliga utmaningar på bästa sätt.

Där har vi alltså svaret till hur styrkelyft och burpees på drygt ett decennium erövrade världen. Lägg därtill till att du får en grym kropp och en kondis som skulle få Rambo grön av avund på köpet, ja då är ju saken faktiskt biff. Vad sa du? Det där med knästrumporna? Det har jag faktiskt ingen aning om. Mitt förslag är att du letar upp en crossfitbox och frågar en crossfitare. Och när du ändå är där, passa på att riva av ett pass vet jag. Kanske fastnar även du för detta fantastiska självplågeri.

Det är svårt att bortse från att crossfit gör dig vältränad.

Mer styrketräning (och crossfit!) åt folket!

***