De 10 värsta kostmyterna!

Kost har blivit religion i Sverige, och vi bombarderas dagligen med myter från alla håll. Vi skärskådar några av de vanligare – och kan konstatera att de ofta motsäger varandra.

Andreas Guiance

Sverige är ett rätt lugnt land, befolkat av ett rätt lugnt folk. Få ämnen väcker känslor, och än färre väcker känslor så starka att de ventileras öppet. Svenskarnas tystnad har rent av så pass mycket internationell ryktbarhet att den givit upphov till det spanska uttrycket ”hacerse el sueco”, som mer eller mindre betyder att rycka på axlarna och spela ovetande. Om vi stannar kvar i skinkans förlovade land är vilken taxichaufför som helst beredd att lägga ut texten kring de bakomliggande orsakerna till den ekonomiska krisen, frågar du däremot hans svenske passagerare – som mycket väl kan vara en professor i nationalekonomi – är han långt ifrån säker. Det är givetvis en generalisering, men vi kan åtminstone konstatera att det finns en aversion bland svenskarna mot att torgföra sina åsikter – oavsett hur väl bevandrade de må vara inom ämnet.

Men det finns ett lysande undantag. Testa att ha margarin på mackan nästa gång i personalmatsalen och det finns en god chans att du får en rabiat LCHF:are på dig. Eller varför inte göra det omvända: Ta en ordentlig mängd smör. Då blir det istället någon gammal viktväktare som kommer varna dig för hjärtproblem. Inom kost är nämligen alla experter, och alla känner ett enormt behov av att uttala sig.

Så här i valtider ondgör sig många över tonläget den politiska debatten. Men det är ändå rena söndagsskolan jämfört med hur det ser ut bland kommentarerna till kostartiklar. Av någon märklig anledning verkar nämligen vara det område som både engagerar och upprör svenskarna mest av allt – långt mer än både religion och politik. Och ju fler människor som engagerar sig i ett ämne, desto fler myter poppar också upp som svampar ur jorden. Eftersom alla dessutom har sin egen kostreligion står ofta myterna i rak motsats till varandra. Vi har valt att titta på tio områden där myterna spretar rejält, och slå hål på dem en efter en.

1. PROTEIN
Myt 1A: Man måste äta enorma mängder protein för att lägga på sig muskler!‌
Fakta: När man vill gå upp i muskelmassa brukar man generellt äta mycket mat överhuvudtaget och ju fler kalorier man trycker i sig, desto mindre måste man tänka på proteinet. Är energibehovet täckt med råge behöver nämligen inte kroppen använda aminosyrorna som bränsle, utan kan använda dem som byggstenar – och då behövs de inte i lika stor mängd.

Myt 1B: Proteinbehovet är överskattat – man klarar sig med 1 gram per kilo kroppsvikt!‌
Fakta: Det finns ingen anledning att begränsa sig till ett så lågt proteinintag, speciellt om man inte bulkar. Vill man gå ner i vikt bör man prioritera proteinet i kosten eftersom det både mättar bäst och sparar muskelmassa.

2. FETT
Myt 2A: Man ska undvika fett för att inte bli fet!‌
Fakta: Det finns inget magiskt som gör dig fet av just fett, tvärtom bör fett ingå i en balanserad kost. De gamla råden om att skära bort fettet helt och hållet funkar absolut under en diet, men är inte hälsosamma i det långa loppet.

Myt 2B: Det går att äta hur mycket fett man vill utan att bli fet!‌
Fakta: Lika lite som fett gör dig fet på ett magiskt vis, håller det dig smal med samma slags magi. Många tror att de kan panga på med hur mycket fett som helst utan att bli feta eftersom det inte genererar samma insulinsvar som exempelvis kolhydrater, men kroppen är en fiffig maskin och kan lagra fettet alldeles utmärkt helt utan insulinets hjälp.

[@portabletext/react] Unknown block type "__block", specify a component for it in the `components.types` prop
Att man blir fet av fett stämmer, till viss del.

3. KOLHYDRATER
Myt 3A: Utan kolhydrater går det inte att prestera!‌
Fakta: Möjligtvis sänks prestationsförmågan något, men det finns gott om exempel på byggare som kör ketodieter och ändå har bra driv i träningen. Även inom andra idrotter klarar sig folk bra på små mängder kolhydrater.

Myt 3B: Kolhydrater gör dig trött och seg!‌
Fakta: Många verkar tro att vi alla är diabetiker vars blodsockerkurvor ser ut som rena bergochdalbanorna. Tvärtom kan friska personer käka en tallrik pasta utan problem – helt utan att gå in i något slags insulinkoma efteråt.

[@portabletext/react] Unknown block type "__block", specify a component for it in the `components.types` propKolhydrater är bra för prestation, men ingen nödvändighet.

4. MÅLTIDSFREKVENS
Myt 4A: Du måste äta var tredje timme, oavsett om du vill bli stor eller hård!‌
Fakta: Att man behöver äta ofta för att hålla igång förbränningen är en seglivad myt som det räcker med att kolla på ett svältande barn för att spräcka. De blir inte smala för att de äter för ofta.Och även om det rent teoretiskt skulle kunna finnas en fördel i att stimulera proteinsyntesen ofta när man vill bli stor, är det tveksamt om det har någon praktisk betydelse överhuvudtaget. Kroppen är duktig på att tillgodogöra sig större mängder protein över längre tid, även om man äter dem i en och samma måltid.

Myt 4B: Äter du för ofta blir du hungrig och fet!‌
Fakta: En relativt ny variant av myten, som kommit som en naturlig motreaktion på den gamla varianten. Bara för att det inte är nödvändigt att gå med sondmatning för att komma i form, är det inte heller någon nackdel att få i sig sina kalorier vid flera tillfällen. Oavsett hur bra periodisk fasta må vara.

Det finns ingen anledning att vräka i sig mat stup i kvarten.

5. KLOCKAN
Myt 5A: Ät frukost som en kejsare, middag som en kung och kvällsmat som en tiggare!‌
Fakta: Förvisso är glukostoleransen lite högre på morgonen, men bra mat är bra mat – oavsett vad klockan är. Ingenting tyder på att du skulle bli en tjockis bara för att du lägger ditt största mål på kvällen.

Myt 5B: Kroppen kan inte klockan!‌
Fakta: Kroppen kan visst klockan och även om tidpunkten inte är avgörande i sig, är det fördelaktigt att äta på regelbundna tider. Dessutom är näringstajming alltid intressant för dig som tränar: att äta lite extra kring träning är en god idé för att få maximala resultat.

Kroppen kan klockan till en viss gräns.

6. REN MAT
Myt 6A: Man bygger bäst på ren mat!‌
Fakta: Till att börja med kan man fråga sig vad ren mat är? Nu för tiden handlar det ofta om att den ska vara fri från tillsatser och e-nummer. Det må vara bra för hälsan, men muskelbyggandet påverkas troligtvis högst marginellt. Dessutom är inte alla tillsatser och e-nummer skapta lika: det farliga E300 är exempelvis…c-vitamin.

Myt 6B: Man får cancer av allt nu för tiden – man behöver inte bry sig om tillsatser!‌
Fakta: Ur ett hälsoperspektiv kan det som sagt vara vettigt att hålla nere på åtminstone vissa tillsatser. E250, eller nitrit, har exempelvis misstänkta cancerkopplingar (men bara misstänkta). Och varför trycka i sig skit om man inte behöver? Bara för att din farfar har rökt hela livet och fortfarande är en frisk 90-åring behöver inte detsamma gälla dig.

[@portabletext/react] Unknown block type "__block", specify a component for it in the `components.types` propInnehåller livsfarligt E300. Photo by Vino Li on Unsplash

7. KOSTTILLSKOTT
Myt 7A: Kosttillskott är steroider!‌
Fakta: En seglivad myt, men det gör den inte mer sann. De flesta kosttillskott är helt enkelt mat i pulverform, varken mer eller mindre. Naturligtvis finns det gråzonspreparat, men man behöver inte oroa sig för bitch tits om man käkar svenskt proteinpulver.

Myt 7B: Man måste käka tillskott för att bygga!‌
Fakta: Det finns inget magiskt med kosttillskott. De är praktiska, speciellt när man inte har tid att stå vid spisen för att möta sitt kost- och energibehov. De är i motsats till vad många tror ofta väldigt billiga jämfört med andra alternativ, och vissa av dem kan ha effekter som är svåra att få med vanlig mat (exempelvis kreatin), men de är trots allt bara en bit i det stora muskelbyggarpusslet. Sköter du din kost och träning perfekt? Då kan du börja fundera på tillskotten, annars är det som att bygga en skorsten i guld innan man lagt grunden på huset.

[@portabletext/react] Unknown block type "__block", specify a component for it in the `components.types` prop
Mat i pulverform, varken mer eller mindre.

8. SVÄLT
Myt 8A: Äter man för lite går kroppen in i svältläge och man bränner inget fett!‌
Fakta: Det är sant att kroppen förbrukar något färre kalorier när man äter mindre, men testa att gå utan mat i en vecka och se vad som händer på vågen. Eller förresten testa inte – du kan lita på oss när vi säger att du kommer att tappa vikt.

Myt 8B: Äter man inte på några timmar går blodsockret i botten och man blir apatisk!‌
Fakta: Inte lika spretig som övriga myter eftersom den för en gångs går i linje med den första, men felaktig likafullt. Efter två hela dygns fastande visar studier att dina blodsockernivåer fortfarande håller sig normala, så några timmar ska nog gå att hantera.

[@portabletext/react] Unknown block type "__block", specify a component for it in the `components.types` prop
En tom tallrik kommer inte att göra dig fet. Photo by Thought Catalog on Unsplash

9. KALORIER
Myt 9A: Kalorier saknar betydelse!‌
Fakta: Oavsett om du vill gå upp eller ner i vikt är fortfarande kalorierna kung. Makrokomposition och annat spelar naturligtvis in, men äter du mer än du gör av med går du upp – och tvärtom.

Myt 9B: Kalorierna är allt som räknas!‌
Fakta: Absolut inte. Stephan Rössners klassiska exempel om att man kan banta på hallonbåtar stämmer förvisso, men för dig som bryr dig om vilken typ av vikt du förlorar spelar det också roll vilken typ av mat du äter. Det finns en anledning till att byggarna väljer ris och torsk framför de där hallonbåtarna när de deffar. Och samma sak gäller självklart när du vill gå upp i vikt.

[@portabletext/react] Unknown block type "__block", specify a component for it in the `components.types` propVisst kan man deffa på gelébjörnar, men det betyder inte att det är en bra idé. Photo by Amit Lahav on Unsplash

10. BULK
Myt 10A: Ska du lägga på dig muskler bör du äta allt du kommer över!‌
Fakta: Det stämmer att du måste äta rejält om du ska upp i vikt, men tänk på att överflödet ska skalas av sedan också. Och varje deffvecka är en vecka när du inte bygger muskler. Dessutom består din viktuppgång av en större andel fett ju fetare du är. Bulka med måtta med andra ord.

Myt 10B: Du ska ligga på ett minimalt överskott för att inte lägga på dig onödigt fett!‌
Fakta: I teorin är det här vettigt, men i praktiken har det nackdelar. Till att börja med är det svårt att veta sin exakta kaloriförbrukning, och då är det bättre att jobba med lite marginal. Dessutom finns det en fördel i att åtminstone bulka en aning: du får betydligt bättre tryck i träningen, kan hantera tyngre vikter och bygger därmed mer muskelmassa.

Bulka med måtta.


Liknande artiklar
Screening och tester är ofta en dålig idé

I avsnitt 431 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob screening och tester med utgångspunkt i Jacobs artikel ”Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre”.

14 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Mens och träning

Avsnittet tillägnas frågan kring menstruation och träning. Jacob och Caroline tar hjälp av gynekologen och forskaren Helena Kopp Kallner.

5 dec. 2023

Forskningen och hypen kring kallbad för bättre hälsa

Wille och Jacob diskuterar kallbad och påstådda hälsoeffekter i avsnitt 416 av Tyngre Träningssnack.

1 nov. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Lightläsk jämfört med vatten vid viktnedgång

Veckan avsnitt handlar om en ny studie där man jämfört sötningsmedel mot vatten och en artikel som tar upp olika medicinska myter i DN.

29 aug. 2023

Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin

13 aug. 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Hormonella preventivmedel med Helena Kopp Kallner

Gynekologen och forskaren Helena Kopp Kallner gästar i avsnitt 68 av Hälsoveckan by Tyngre för att berätta om preventivmedel med fokus på hormonella sådana.

16 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Diskussioner kring boken Glukosrevolutionen av Jessie Inchauspe

I veckans avsnitt diskuteras boken glukosrevolutionen (glucose revolution) skriven av Jessie Inchauspe som nog är mest känd som Glucose Goddess.

7 feb. 2023

David Haroun pratar hybris och myter

David Haroun slår sönder myter på sociala medier som ingen annan, men vad driver honom till att göra det? I detta avsnitt tar vi reda på det.

29 jan. 2023

Socker och hälsa

Socker är ett mycket omdiskuterat ämne inom området kost och hälsa. Men vad händer egentligen i kroppen när vi äter socker?

Lova Molin

25 jan. 2023

Olika dietböcker ger olika budskap

Avsnitt 52 av Hälsoveckan by Tyngre fokuserar på ett youtubeklipp på 30 minuter med titeln ”How Weight Loss and Nutrition Books Confuse Us".

24 jan. 2023

Jacob om seglivade myter

Killarna gästas av Jacob Gudiol för att diskutera seglivade myter om alltifrån koffein, kolhydrater och covid-vaccineringar.

9 jan. 2023

Lär dig tyda innehållsförteckningen

För att kunna göra medvetna val när det kommer till kosten är det bra att kunna tyda innehållsförteckningen.

Lova Molin

3 jan. 2023

Så lyckas du gå ner i vikt!

Snart nytt år med nya målsättningar, som att kanske ta sig ner i vikt. Här är 7 tips från dietisten Lova Molin som hjälper dig på vägen.

Lova Molin

28 nov. 2022

Du kan bli lurad till att inte längre tåla saker

Så kan vi påverkas att tro att vi hux flux inte tål vissa saker längre. Bara för att någon vill sälja nåt som "ordnar" till det igen.

Jacob Gudiol

21 nov. 2022

Vitamintillskott – behövs det?

När det kommer till kostrelaterade frågeställningar är ofta svaret ”det beror på”. Detta gäller även för tillskott.

Lova Molin

27 okt. 2022

6 myter om kost

Kost och hälsa är ett område där vi också finner väldigt många olika myter. Här slår Lova Molin hål på 6 av dem.

Lova Molin

21 sep. 2022

Smala människor som äter vad de vill – hur håller de sig smala?

Det finns en liten grupp av människor i samhället som inte verkar vara som de flesta av oss andra. De smala rackarna. Men hur gör de?

Jacob Gudiol

18 juli 2022

Rapsolja vs olivolja och är kokosnöten verkligen en nöt?

Denna vecka svarar vi på lyssnarfrågor och vi diskuterar bland annat den gamla glutamatskräcken som var som störst på 80- och 90-talet.

5 juli 2022

Expressens granskning av Funmed och funktionsmedicin

I veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre diskuteras Expressens granskning av den funktionsmedicinska kliniken Funmed.

14 juni 2022

Träning och ditt totala energibehov

Det finns en sanning när det gäller energibalans och viktnedgång/viktuppgång som brukar låta så här, ”energi in – energi ut”. Men stämmer det verkligen?

Jacob Gudiol

2 juni 2022

Så sköter du sommarkosten

Sommaren närmar sig vilket för många innebär semester och resor. När det kommer till maten upplever många att det blir svårare att äta hälsosamt samt att hålla rutiner vad gäller kosten.

Lova Molin

1 juni 2022

Om Michael Mosley och Mosleymetoden

I veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre diskuteras fenomenet Michael Mosley och hans senaste dietbok Mosleymetoden.

31 maj 2022

Carinas 4 tips för sommarformen

Så tar du dig i form, snabbt och enkelt. Vi lät en av våra främsta "artister" inom området ge oss sina bästa tips.

Alex Danielsson

30 maj 2022

Varför allt du hört om att kolhydrater gör dig fet är helt fel

Mycket av vad som påstås om kolhydrater och fetma stämmer helt enkelt inte.

18 maj 2022