Det är den tiden på året nu. Solglasögonen åker fram ihop med vårjackan, uteserveringarna fylls med gap och skratt och parker och lekplatser erövras av barnens glädje och livliga lekar. Hand i hand med denna blomstrande årstid går inte bara allmän lycka utan även den tävlingstätaste perioden på hela året inom fitness för oss svenskar. Från Sverige till Norge och Danmark duggar tävlingarna tätt från helg till helg mellan mars och maj och formbilderna tar över våra flöden. Många glada miner över pokaler och prestationer syns i sociala medier men som alltid finns det en baksida. De som hamnat i den andra änden av resultatlistan och inte klarar av att hantera det på rätt sätt.

Bättre tiga än illa tala

Jag är inget helgon. Jag skriver nämligen detta av egen erfarenhet då jag begick samma misstag själv efter min första tävling, något man får äta upp efteråt och gå med svansen mellan benen. Det som får mig att skriva detta nu däremot är att denna typ av reaktion, den från den dåliga förloraren, tyvärr tycks öka. Kanske är det på grund av att antalet tävlande ökar i antal för var år eller just för att man ser och hör så mycket mer från alla omkring via sociala medier. Det är lättare att göra sig hörd och sedd idag och det är inte alltid en positiv sak. Oavsett anledning är det onekligen en dålig sådan som vi bör tala om innan den tar över alldeles för mycket. Negativa uttalanden skapar negativ stämning, visar dålig förlorarsida hos den som yttrar sig och dessutom nedvärderar de prestationer som andra tävlande bistod med. Det blir motsatsen till en win-win-situation, det enda du kan göra är förlora när du väl börjar gapa.

Efter tävlingar är det inte ovanligt att stöta på missnöjda tävlande i bild och text där de öppet visar sitt missnöje i diverse sociala medier. Det kan vara bilder i stil med: ”Jag till höger, och av någon anledning vinnaren till vänster”‌ i en bild där man själv framstår som bäst och vinnaren kanske råkar stå avslappnad. ”Jag trodde man skulle ha kött på en scen men jag kanske har fel”‌ är också ett påstående som tydligt visar hur man missar helheten i fysiken vilket faktiskt är det som bedöms. Hårdhet, symmetri och posering är också extremt viktiga delar i bedömningen av din fysik. Det är absolut okej att vara missnöjd med sin prestation eller sin placering, men det kan man isåfall vara i tystnad. Gör både dig själv och andra en tjänst och smält det som varit inombords.

Fysiskt och psykiskt

Visst är tanken på att tävla lockande om man styrketränar hårt och vill sätta upp ett mål som verkligen får en att sträva mot någonting konkret. Men många tycks missa att göra rätt mentala förberedelser inför just detta. Att fitness är en krävande sport är ingen banbrytande nyhet, åtminstone inte för oss som aktivt tränar våra kroppar i hopp om att skymta fysiska förbättringar för var dag som passerar. Du väljer att träna hårt, äta strikt, konditionsträna för att fixa formen, vila för att växa bättre och allt detta för att uppnå en bättre version av dig själv. Detta är inga lätta saker vi talar om, men ändå är dessa de självklara och grundläggande delarna av sporten.

Ännu svårare än det fysiska är det psykiska, den mentala aspekten. För faktum är att utan huvudet med i spelet kommer inte kroppen kunna följa efter. Ditt tankesätt leder vägen, oavsett vad du väljer att satsa på i livet. När man väl bestämt sig för att tävla i fitness, vilket är ett stort steg i sig, finns det flertalet steg till man skulle behöva ta i beaktande. Något som tyvärr faller under stolen. ”Jag ska vinna min debut”‌ är ett jättebra mål men det är kanske inte alltid realistiskt, speciellt inte om du aldrig satt fot på en scen förut och därmed inte vet vad du ska förvänta dig. 

Bra och dålig målbild

Alla mål som får oss att sträva framåt är bra. Vi behöver dessa för att kunna ta i det där lilla extra och pressa oss extra hårt. Oavsett om ditt mål är att tävla, att tappa 10 kg fett, öka din bänkpress med 10 kg eller må bra i allmänhet. Alla har vi olika ambitioner, olika förutsättningar, olika metoder och ingen kan säga åt dig att du har fel eller dåliga mål. Vad du vill uppnå och hur du gör det bestämmer ingen annan än du‌ . Du kan även sätta upp mål som förhindrar dig från att bli besviken, åtminstone i viss mån. Sträva efter att bli den bästa som du kan bli. Om detta räcker till en seger är det fantastiskt, men låt inte placeringen bli allt! Din fysik är din fysik… att du är bättre än du varit förut är alltid en individuell seger även om det inte räcker till en pokal eller medalj. Det är lätt att bli blind och fokusera på seger om man råkar ha en så kallad vinnarskalle men fitness som sport och hobby är större än bara pokaler. Det handlar även om självutveckling, mental såväl som fysisk och du ska vara nöjd med ditt slit om du vet med dig att du gjort allt i din makt för att nå dit. Ditt bästa kommer alltid vara tillräckligt, mer kan du nämligen inte göra.

Artikelförfattaren (th), här med Patrik Larsson.

Ditt bästa du

Tydliga mål är alltså en nödvändig nyckel till att utvecklas men med det sagt är det viktigt att inte enbart sätta upp mål och ambitioner. Om man misslyckas med att nå dessa kan besvikelsen bli stor och negativiteten ta överhand. Mitt råd, om du vill ta emot det, är att i samband med att du sätter upp mål också jobbar fram ett skyddsnät, en plan B, som fångar dig från det tunga fallet om du inte riktigt når hela vägen fram.

I en sport där man blir bedömd helt och hållet på sitt utseende och sin fysik måste man, och jag upprepar måste, vara beredd på att just bedömningen är subjektiv och att alla kommer tycka olika. Domarna dömer och de har alla fått genomgå utbildning för att sitta i panelen framför scenen. Att du kanske inte vinner din tävling är inte detsamma som att du är dålig eller otillräcklig. Det betyder bara att det på den givna dagen fanns fysiker som utifrån domarnas kriterier var mer kompletta än din, och detta utan att på något sätt ta ifrån dig din prestation. Du må stå bredvid andra deltagare men det är trots allt en individuell sport. Det är först och främst dig själv du tävlar emot och om du lyckas slå dig själv har du gjort förbannat bra ifrån dig oavsett vad placeringen i resultatlistan kommer säga.

En siffra kan aldrig berätta vad du åstadkommit under din satsning eller vilka förbättringar du gjort, så låt den inte påverka dig negativt. Lyssna till de som kan något och till dig själv och lär av detta. Vänd det till synes negativa till något bra och ta till dig kritiken för att fortsätta slipa på ditt mästerverk som din kropp är.

Tänk steget längre

Kloka personer är inte alltid tysta men de vet när det är läge att vara det. Ge dina medtävlande den cred de faktiskt förtjänar och fortsätt jobba mot dina mål i tysthet och utan gnäll. Du kommer tillbaka starkare och bättre, det är bara tålamod och hängivenhet som saknas. Fitness är en livsstil, en livslång resa och inte en destination. Njut av den istället för att stressa eller fokusera på vad andra gör eller hur de placerar sig. Den absolut enda du kan påverka är dig själv så gör just det.

Ingen gillar en dålig förlorare och som sådan du blir du en medtävlande som man inte vill köra en krabba med under en posedown. Tänk steget längre innan du låter frustrationen över en placering ta överhand och du börjar prata skit. Ibland gör man bäst i att bita sig i läppen och låta sin besvikelse agera drivkraft för framtida satsningar istället. 

Summering

Vill du börja tävla? Sätt rimliga men utmanande mål, var förberedd på att en placering inte är allt och att det kommer ett liv även efter tävlingen. Din resa är inte slut här, den har just tagit sin början. Likt viner blir en tävlingsfysik bara bättre med tiden. Tålamod och kontinuitet kommer ta dig dit du vill. 

Blir du missnöjd med din placering, må så vara, men låt det inte gå ut över andra, varken domare eller andra atleter. Ta till dig konstruktiv kritik och jobba vidare. Det sista du vill göra är att klanka ner på andra för att höja dig själv.

Fick du inget guld på scenen? Då kan du få ett på annat sätt, genom att lyda följande uttryck: Tala är silver, tiga är guld.‌

I all välmening och i hopp om att du lägger fokus på rätt saker i din satsning.

° ° °