"Det går bort om man tränar hårdare..."

Intervju med Team Tyngre Rehabs Erwin Linden.

Daniel Andréasson

I sista delen av tre ställer Daniel frågor till Tyngre Rehabs Erwin Linden, fysioterapeut med pågående Mastersutbildning inom ortopedisk manuell terapi samt specialistutbildning inom smärta och smärtrehabilitering.

Varför valde du att utbilda dig till fysioterapeut?

– Att jag hamnade i fysioterapin är lite av en slump. Jag har alltid älskat och intresserat mig för biologi, träning och människor och visste att jag ville ägna mig åt något av dessa områden. Valet stod först mellan fysioterapeut och läkare men på läkarlinjen kom jag inte in så näst i listan på antagningsbeskedet stod fysioterapin så då körde jag på den. Nu i efterhand tycker jag att det passat mig väl då jag verkligen fått förena mina intresseområden och i rollen fått privilegiet att ta del av människors liv och utnyttja min kunskap om biologi och rörelseapparaten för att hjälpa. Jag har ända sen jag varit liten haft en stark, nära till naiv, tro på rörelse och träning som botemedel för det mesta. ”Det går bort om man tränar hårdare” skämtades det om att jag ofta sa hemma. Som åren gått och jag lärt mig mer så har snarare tron på att träning löser det mesta endast förstärkts, men vad jag menar med ”träning” idag, är annat än vad jag menade med träning förr. Träning kan vara fysisk som psykisk och innefattar oftast båda delar och går sällan att separera från varandra.
Sen ska tilläggas att jag faktiskt inte är fysioterapeut, jag är sjukgymnast till titeln och var den sista kullen i Sverige som fick titulera sig detta innan man bytte namn på utbildningen. Men det är bara titeln som är annorlunda, yrket är precis detsamma.

Hur kommer det sig att smärta är ett intresseområde och att du specialiserar dig inom detta?

– Jag är en person som tar mig an uppgifter på ganska stort allvar. Jag gillar inte att göra något halvdant och går helst till botten med saker i försök att göra dom ordentligt. Som tränande individ har jag haft mina egna smärtproblem vilka har tvingat mig igenom olika resor. Jag har haft långvariga besvär från bägge axlar, nacke, ländrygg och knän som har fått mig att må väldigt dåligt i perioder då det hindrat mig i stor utsträckning, framförallt i träningen, och därav triggat mig till att försöka gå till botten med alla dessa områden.
Observant som man kan tycka att man är ibland så gick det upp för mig att nästintill alla av de som kommer för att få min hjälp i kliniken också besväras av olika smärtor. Så till slut bestämde jag mig för att sluta enbart rikta mitt förstoringsglas på de enskilda områdena som gjorde ont och tänkte, ”om det är smärta som är problemet, då kanske det är just smärta i sig som jag borde bli bra på och försöka gå till botten med”. Så jag började inrikta mig på att förstå smärta på riktigt för några år sen och tycker sen dess att saker börjat klarna och det blir bara mer intressant.
Ett huvudintresse för mig har sen kommit att bli hur man kan översätta den kliniska biologin som ligger bakom smärta och försöka göra det mer begripligt. Tidigare så tänkte jag exempelvis att om någon har ont i ländryggen så är det ländryggen jag måste kunna för att förstå och lösa problemet, men jag har insett att det inte är tillräckligt. Jag måste absolut förstå ländryggen bra, likväl som axeln/nacken eller andra kroppsdelar, men det jag verkligen måste förstå det är smärta i sig annars finns risken att jag missar poängen och jag brinner för att hjälpa andra att göra detsamma.
”Om man ska ta sig an det enorma privilegiet att hjälpa folk att förstå och återhämta sig från sin smärta så är man skyldig att se till att man verkligen vet vad man pratar om, och om det kräver en del seriöst arbete så får man se till att göra det”, sa Mick Thacker, en av vår tids främsta forskare inom smärta, och det tycker jag han har helt rätt i.

Du håller även på med en mastersutbildning, kan du berätta lite om den och vad du studerar?

– Jag läser en Masterutbildning som heter Ortopedisk Manuell Terapi (OMT) på Luleå Universitet. OMT är fysioterapeuternas specialistområde för rörelseapparaten och utbildningen är upplagd för att motsvara kraven för att bli specialist inom området. Jag brukar förenklat säga att en OMT-specialist är som en blandning av en fysioterapeut, naprapat och kiropraktor. Man får bland annat studera och fördjupa sig inom manuell undersökning, rörelsekontroll och kvalitet och hur man kliniskt resonerar för att med samma verktyg diagnosticera och behandla besvär från nerver, muskler och leder. Förutom det så fördjupar vi oss även i forskningsmetodik och vetenskap inom området för rörelseapparaten.
Kortfattat så innebär den här utbildningen en möjlighet för mig att nörda ner mig ännu mer i hur rörelseapparaten fungerar och koppla det till smärta och rörelse.

Hur ser du på manuell medicin vid behandling av smärta?

– Jag ser på manuell medicin utefter vad vi vet om smärta idag, det vill säga att smärta handlar om försvar. Manuella ”hands on” tekniker är utmärkta verktyg för att detektera försvarsmekanismer i rörelseapparaten, såsom strama/ömma muskler, stela/ömma leder eller tjuriga nerver, som kan vara mycket användbart i det diagnostiska men också kliniska resonemanget kring ett smärtproblem. Manuella tekniker kan även vara ett mycket användbart verktyg för kommunikation med en patient, alltifrån att guida en rörelse eller lära känna en kroppsdel bättre. Jag ser på manuell terapi som en interaktiv kommunikation med en människa och dess nervsystem snarare än något passivt som blir ”utfört på en”. Viktigast av allt tycker jag är att manuell terapi som används i behandling av smärta konceptualiseras på ett sätt som är förenligt med modern kunskap, införlivar trygghet och tro på kroppens robusthet och främjar aktiv rörelse.

Hur ser din träningsbakgrund ut?

– Idrottsmässigt har jag ägnat mig åt fotboll och innebandy en bit upp i tonåren. Jag snöade in på min egna träning någon gång i 12 års åldern och började styrketräna vilket började konkurrera med idrottandet så efter gymnasiet blev det heltidsarbete med den egna kroppen. Inom styrketräningen har mina influenser legat i kroppsbyggning och fitness, styrkelyft, tyngdlyftning och gymnastik utan att någonsin riktigt lämna någon utav områdena. Idag håller jag på med en blandning utav alltihop men närmast hjärtat ligger nog fortfarande kroppsbyggning och att lyfta tunga saker. Men jag är en rörelseoptimist och rörelsenörd och intresserar mig för i princip all typ av träning, idrott och rörelse.

Vilka råd ger du till en styrketränande som får smärta vid träning? T ex akut lumbago?

– Jag skulle råda till att vänta med att dra för snabba slutsatser om vad som hänt och vad det innebär. Det mesta har en logisk förklaring, försök ta reda på denna, och behöver aldrig innebära att man måste vila fullständigt. Se över din träning och belastningshistorik, gör temporära förändringar tills saker lugnat sig och försök så snart du kan att gradvist återgå till det du gillar. Lyckas du inte själv så ta hjälp av en som kan smärta, träning och rörelseapparaten och se alltid till att få en bra förklaring och plan som verkar begriplig för dig.

Du kommer att medverka med Team Tyngre Rehab på Tyngre 7, kan du berätta om det?

– Vi i Tyngre Rehab kommer att hålla i tre föreläsningar under lördagen den 20/10 och även utföra konsultationer löpande under dagen. Den första föreläsningen hålls av Kenneth och Daniel och handlar om Evidensbaserad axelrehabilitering. Den andra håller jag och Adrian i och handlar om Smärta och Träning där vi kommer dyka in i den moderna förståelsen för smärta som fenomen och hur det kan knytas an till träning. Den sista föreläsningen hålls av oss alla i Tyngre Rehab och är mer av en paneldiskussion med temat ”Mythbusting” där vi försöker reda ut lite utav de missuppfattningar som florerar i världen av träning, smärta och rehabilitering.


Liknande artiklar
Niklas Andersson, kiropraktor

Niklas Andersson är en erfaren kiropraktor som hjälper människor att leva ett sundare, rörligare och ett mindre smärtsamt liv.

6 apr. 2024

Så ser du Olympia!

Äntligen dags för muskelfesten nr 1: Olympia Weekend! Här är allt du behöver för att se allt från din egen soffa!

Tyngre

1 nov. 2023

Paul Ackermann om senor, tendinopatier och rupturer

I detta avsnitt pratar Kenneth med Paul Ackermann, om senor i allmänhet och tendinopatier och rupturer i synnerhet. Paul är professor på KI och hans forskargrupp bedriver forskning kring besvär från senor och rupturer av senor, framför allt på hälsenan.

2 apr. 2023

Pete Moore och guiden The Pain Toolkit: Pain Self Management – del 2

I detta avsnitt pratar Erwin med Pete Moore, såklart på temat smärta. Pete är snart 70 år gammal och har, som han säger, ”inte en akademisk cell i hela kroppen”.

19 mars 2023

Pete Moore och guiden The Pain Toolkit: Pain Self Management – del 1

I detta avsnitt pratar Erwin med Pete Moore, såklart på temat smärta. Pete är snart 70 år gammal och har ”inte en akademisk cell i kroppen”.

5 mars 2023

Föregångaren Fredrik

Som kroppsbyggare var Fredrik Age alltid ett steg före alla andra.

Alex Danielsson

28 feb. 2023

Olika typer av smärta med smärtläkaren Karsten Ahlbeck

I avsnitt 171 gästas Tyngre Rehab igen av smärtläkaren Karsten Ahlbeck. Temat för den här gången är konstigt nog smärta

11 dec. 2022

Tommy Påhls back in biceps!

Tommy Påhls är en av Sveriges bästa styrkelyftare och en av världens bästa bänkpressare. Hör om vägen tillbaka efter bicepsskadan.

7 dec. 2022

Vad händer hos smärtläkaren Karsten Ahlbeck

I det här avsnittet får Erwin nöjet att sitta ner och nörda loss med smärtläkaren Karsten Ahlbeck.

27 nov. 2022

Ryggkirurgi med Martin Skeppholm – del 1

I det 168:e avsnittet får vi dyka in i ryggkirurgi tillsammans med Martin Skeppholm, överläkare i ortopedi och såklart ryggkirurg.

30 okt. 2022

Ingvar Larsson – extrem kvalitet!

En alldeles särskild kombination av extrem kvalitet, både i fysik och karaktär, gjorde Ingvar till en av våra bästa kroppsbyggare någonsin.

Alex Danielsson

25 okt. 2022

Anders Graneheim – norrländsk perfektion

En av våra allra bästa, och en av de mest mytomspunna. Anders Graneheim, den norrländska perfektionen.

Alex Danielsson

19 okt. 2022

Ahmad Ahmad – vår bäste någonsin

Vi har sett många bra svenska kroppsbyggare genom åren, men få eller ingen har varit bättre än Ahmad Ahmad.

Alex Danielsson

5 okt. 2022

Vad händer med prestationsförmågan efter man har gett blod?

Vad händer med prestationsförmågan när man ger blod är huvudämnet för dagens avsnitt av Tyngre Träningssnack.

28 sep. 2022

Kurs i evidensbaserad axelrehabilitering!

Teamet bakom Tyngre Rehab genomför den 3 december ännu en kurs i axelrehabilitering för vårdpersonal och studenter.

Tyngre

26 sep. 2022

Intervju med Morten Sager om evidens

Vi fortsätter på den inslagna vägen med ännu ett avsnitt i evidensens tecken. Kenneth och Oskar intervjuar Morten Sager om evidens.

18 sep. 2022

Boijas 5 tips för trädgårdsträningen

Redaktionsfavoriten Niklas Boija lägger ut texten om hur du håller fysiken i trim hemma i trädgården i sommar.

Alex Danielsson

5 juli 2022

"Tack till Tyngre"

En inspirerande sommarhälsning från vår vän och mentor Ove Rytter.

Alex Danielsson

24 juni 2022

Marcus 5 tips för en bättre bänk

MP-snitsaren Marcus Udd ger oss här sina fem bästa tips för att bli bättre i sin absoluta favoritövning bänkpress.

Alex Danielsson

23 juni 2022

Samirs 5 tips för rygg i världsklass

Bästa sättet att träna rygg? Lär dig från en av våra bästa kroppsbyggare. Samir är ett fysiskt fenomen med en rygg som verkligen utvecklats.

Alex Danielsson

13 juni 2022

Nerver och neurodynamik med Michael Shacklock

Michael Shacklock är en meriterad fysioterapeut från Australien, främst känd för sitt arbete med nerver och det som kallas neurodynamik.

22 maj 2022

Hur påverkas smärta av det vi äter?

Kiropraktor Per Bylund intervjuas om nutritionens betydelse för uppkomst av smärta och om hur msk-forskningen fokuserar på fel områden.

8 maj 2022

Steven Linton om rädsla

Steven Linton om rädsla - undvikande, psykosociala faktorer och screening vid smärta. Veckans avsnitt av Tyngre Rehab är här.

24 apr. 2022

2 x Karro och Patricia!

2 x Karro och Patricia! När de nu slår sina redaktionella påsar ihop så händer det grejer, kan vi lova. På riktigt.

Alex Danielsson

21 apr. 2022

Linus 6 favoritövningar för armar!

Linus 6 favoritövningar för armar, här är de!

Alex Danielsson

14 apr. 2022

Lyssnarfrågor i Tyngre Rehab

Lyssnarfrågor i Tyngre Rehab. Daniel och Kenneth betar av i högen, bland annat om råd till nyexade vårdgivare.

10 apr. 2022

Multimodal smärtrehab med David Parker – del 2

Multimodal smärtrehab med David Parker – del 2. I den andra halvan av samtalet med David fortsätter dykandet i multimodal rehabilitering (MMR).

27 mars 2022

Multimodal smärtrehab med David Parker – del 1

Erwin sitter tillsammans med specialistfysioterapeuten, David Parker, och pratar om det som kallas Multimodal Rehabilitering (MMR) vid smärta och stress.

13 mars 2022

Rädsla relaterat till smärta, sunt förnuft?

I detta avsnitt sitter Erwin och Kenneth ner och reder ut det här med smärtrelaterad rädsla.

27 feb. 2022

Fysioterapins effekt på människan och världen med Mathias Andersson

I vad som var tänkt att bli en lättsmält reflektion på en färsk studie om tung träning vid fibromyalgi så fick Erwin istället åka på ännu en resa i kunskapslandet som gömmer sig i den ende och fantastiske Mathias Andersson.

30 jan. 2022

Tyngre Rehabs nya medlem

Avsnittet är det 151:a, och det första till året 2022.

16 jan. 2022

Årets toppar och dalar

Tyngre Rehab summerar årets toppar och dalar med fokus på det som berör rehab, träning och hälsa. Gott nytt år önskar alla från Tyngre Rehab!

2 jan. 2022

Årets toppar och dalar

Tyngre Rehab summerar årets toppar och dalar med fokus på det som berör rehab, träning och hälsa. Gott nytt år önskar alla från Tyngre Rehab!

2 jan. 2022