Din dopade hjärna

Speciellt för dig som läser denna artikel via mobilen.

Sebastian Avindell

Och där är du igen. Du står med telefonen i handen utan att du kanske riktigt vet hur det gick till. Du minns att du "bara" skulle kolla Instagram‌ . Men nu, tio minuter senare, har du kollat Instagram‌ två gånger, men också hunnit med både Facebook‌ , mailen (den privata), jobbmailen och läst två högst onödiga artiklar på Aftonbladet‌ . Hur blev det såhär?

Vår hjärna är otrolig på många vis. Från att vara en ofärdig grå massa när vi föds, kan den lära sig de mest fantastiska saker. Men, den är också den största junkie du kan tänka dig. Visualisera dig hur du blir när du blir riktigt sugen på choklad och multiplicera det gånger hundra, så förstår du vad jag menar. Att vi utvecklats som art, att vi ständigt brutit igenom nya barriärer bygger just på att vi har en hjärna som vill ha sina kickar. Påslag av ämnen så som dopamin, oxytocin och serotonin får oss att må bra när vi lyckas med något svårt, när vi äter något gott eller vid liknande behagliga upplevelser. Det är också det som får oss att göra tokiga saker, så som att hoppa fallskärm, friklättra i berg eller göra CrossFit-woden "16.5" frivilligt. Hjärnan vill ha sitt. Den vill bli dopad med må-bra-hormon.

Och det har i alla århundraden funkat rätt bra. Tills nu. Entré: smartphones. Från det att mobilen var något man fick ett samtal i månaden till och mest spelade "Snake" på, har telefonerna transformerats till tekniska underverk. All världens videos, kunskap och musik är bara några klick borta. Att vi sedan lägger mest tid på att titta på söta katter eller att bråka med någon vi aldrig träffat, det är en annan femma. För skadan är redan skedd. Hjärnan har hittat sin ultimata kompis. För, att klicka sig fram på mobilen, att få feedback i form av likes och kommentarer – vad gör det? Just precis. Det skapar samma välmående som god mat, träning eller andra trevligheter. Problemet är bara att mobilen alltid finns där. Jämt. Bara en utsträckt hand bort.

Detta ständiga påslag av belöningshormoner skapar en missbrukarhjärna. Precis som med till exempel kaffe, så kommer din tolerans för att titta på telefonen att öka ju mer du använder den. Precis som med koffein. Och plötsligt sitter du fast i en spiral av måsten. Måste kolla Instagram‌ , Aftonbladet‌ , Facebook‌ och de där tre bloggarna. Detta till trots att det bara är fem minuter sedan du gjorde det sist. Känns beteendet igen? Måhända känner du också en krypande känsla av obehag? Det är inte så konstigt. Din hjärna blir fullkomligt bombarderad av alla de intryck du matar den med från telefonen. Överbelastningen är total.

Jag var nyligen på semester med familjen. Typisk chartersemester, med pool och hotellhäng. Jag slogs då av att överallt, var jag än befann mig, så stod folk med sina telefoner i händerna. En familj på fyra personer satt runt ett bord – samtliga hade luren uppe, utan att prata med varandra. Är det här vad vi förvandlats till? En generation av dopamin-junkies? Som inte kan tänka sig något mer hemskt än att vara utan sin smartphone i ett par minuter.

Det är nog dags att börja reflektera över hur vi använder våra telefoner. Senare tids forskning har påvisat att det finns likheter mellan hjärnorna hos dem som har ADHD och de som frekvent blippar på sina telefoner. Är du med? Vi trycker oss till ett kognitivt bekymmer. Vad gör det med vårt fokus? Vad gör det med våra relationer till nära och kära? Och, framförallt, vad gör det med vår hälsa?

Handen på hjärtat nu då (ja, du får nog lägga ner telefonen först): är du en av dem som sträcker sig efter luren så fort du vaknar? Tillhör du de som så fort du inte är sysselsatt med något, sliter fram telefonen? Hyperventilerar du om du för en stund inte har en aning var din kära smartphone tagit vägen? Om svaret är ja på någon av de här frågorna... känner du då inte själv att det är dags att ge din hjärna en paus?

Lägg undan eländet! Stäng av notiserna! Stanna upp för ett ögonblick och befinn dig bara i nuet. De där sociala medierna kan vänta en stund, så också jobbmailen. Ta en löptur istället, och låt de små grå vila för en stund. Mata dem med lite träningsdopamin, istället för Twitter‌ och Snapchat‌ . Och när du är färdig så behöver du faktiskt inte ta en selfie direkt. Det kan vänta. 

Jag lovar.

Mer rörelseglädje (och mindre telefoner) åt folket!

° ° °


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022