Dödliga duos

De finns överallt i boxen. Många av dem har dock en gemensam nämnare.

Sebastian Avindell

Det finns kombinationer som är givna. Senap och ketchup. Helan och Halvan. Filip och Fredrik, ja, du förstår. Oftast utgör dessa kombos något bra, allt blir bättre när dessa två ting kombineras. De fyller varandras tomrum och skapar en oslagbar helhet. Blandsaft är helt enkelt godare när det blandas med vatten, eller hur?

Men så finns motsatsen. När något hemskt blir än mer vidrigt, trots att det inte verkade möjligt. Long Island IceTea är en typisk sådan djävulusisk kombination. Horace Engdahl och den svenska akademin är en annan. Och så har vi ju crossfit. Vårt älskade crossfit som i grund och botten är helt byggt på att hitta så hemska kombinationer som möjligt. Och om detta ska det helt enkelt handla idag. Om hemska kombinationer av redan hemska ting. Känner du redan kalla kårar längst med ryggen? Jag med.

Thrusters och rodd

Det var en gång en Dave Castro. Han skapades med en alldeles sjusärdeles fallenhet för att få andra människor att lida. På så vis kom han på en av de allra mest hemska wod:ar som sprungit ur den helvetets smedja som är Crossfit Inc. 15.5. En djävulusisk kombination av rodd för kalorier med thrusters. Alla som har gjort den minns den med fasa eller har helt förträngt det, så som stukade soldater som kommer hem från ett krig.

För, det är något alldeles särskilt vidrigt när rodd kombineras med thrusters. När kroppen transformeras till ett levande dragspel där lungorna ständigt ligger i kläm. Där låren blir så pumpade att de fördubblas i storlek. Och samma muskelgrupper belastas på ett sätt som inte borde vara lagligt. Rodd och thrusters kombinerat önskar jag inte ens min värsta fienden. 

Thrusters och burpees

Precis som att den svenska sommaren aldrig tycks kunna bestämma sig för att vara lagom utan mest gillar att skifta mellan 4 plusgrader och duggregn, eller 37 plus och sandstorm, så vet jag aldrig vad som är värst när kombinationen thrusters och burpees dyker upp. När jag befinner mig i varje rörelse är det såklart den jag infernaliskt önskar skulle brinna i helvetet, men denna övertygelse skiftar så fort jag genomför bytet.

Det är något speciellt med att göra burpees efter ett gäng thrusters, inte sant? Särskilt när det kommer till burpees över stång. Ett par decimeter högt skutt känns plötsligt lika omöjligt som att bestiga mount Everest naken. Utan syrgas. Och pumpen i låren gör att det graciösa i förflytta sig ned i bottenläget av en burpee mest kan liknas vid när en säck potatis slår i backen. Om och om igen. 
Vidrigt var det ja. 

Thrusters och doubleunders

Det har funnits sjuka hjärnor genom historien. På medeltiden uppfann dessa finurliga tortyrmedel, det ena sjukare än det andra. I dag sysselsätter de sig med att komma på andra saker. Som att kombinera thrusters och doubleunders, till exempel. Att kippande efter luft stå framför en stålvajer fäst vid två handtag kan få den mest luttrade tuffing att dra ett par extra andetag. För, koordinationen och smidigheten drar inte direkt fördel av att kombineras med litervis av mjölksyra. Så efter att lungorna fått leka dragspel och benen känns som styltor, då förväntas man alltså hoppa graciösa dubbelhopp också? Det blir sällan (läs: aldrig) bra. Istället brukar det resultera i en rätt fint rappad rygg, inte helt olikt en kassler. Sjukt är bara förnamnet. 

Du såg det också va? Såklart du gjorde. Thrusters överallt. Och det beror helt enkelt på att alla vidriga kombinationer utgår ifrån just den övningen. Som om den vore skapad för ändamålet. 
Men visst är det något med att utsätta sig för dessa djävulska påfund? De skrämmer, men samtidigt lockar de på något vis. Lite som yttre rymden. Det finns givetvis fler. Men det här får räcka för nu. 

Ge dig iväg och utsätt dig för lite tortyr nu.


Liknande artiklar
Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Elebro tillbaka mot Games

Snyggsnack idag när vi pratar med vår evige favorit Alexander Elebro. Årets lagsatsning mot Crossfit Games har precis inletts och vi ges här en inblick i både förberedelser och förväntningar.

15 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Atleten Louise Cederblad

Duracellkaninen Louise Cederblad tävlar aktivt inom crossfit och funktionell fitness. Utöver det driver hon sin egen verksamhet som fysioterapeut och personlig tränare.

2 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023

Viktnedgången lärde Lisen att attackera livet

Idag gästas podden av en otroligt inspirerande gäst, Lisen, 61 år gammal, som började sin resa för fyra år sedan. Målet: att gå ner i vikt.

4 dec. 2023

En avslappnad träningsvecka i Egypten

Magnus och Pischas träningsresa i Egypten blev en minnesvärd och inspirerande upplevelse för deltagarna. Utmaningar, utveckling & styrka!

27 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Ali Saari om sin viktresa

Ali Saaris viktresa är en påminnelse om att livet är fullt av förändringar och att vi alla kan uppleva svårigheter och utmaningar.

20 nov. 2023

Allt om Fitnessfestivalen med Kristian Sewén

Fitnessfestivalen står återigen för dörren. Vi passar därför på att ringa upp festivalgeneralen själv för att få lite inblick i vilka sporter som denna gång finns representerade, samt att få höra mer om jobbet bakom kulisserna.

16 nov. 2023