Du måste vara stark för att hoppa högt

Jacob förklarar hur styrka och spänst hänger ihop.

Jacob Gudiol

Förutom alla som tränar för en snyggare kropp eller att bli starkare i bänkpress finns det många som tränar för att de vill prestera bättre. Ofta är det för en specifik idrott men nuförtiden är det nog nästan lika vanligt att folk tränar styrketräning bara för att de vill känna att deras kroppar kan prestera på en hög nivå, trots att de inte egentligen behöver mäta sig mot andra. Motionärer som istället tränar för hälsa eller estetik tränar helt enkelt för prestation eftersom de finner det mer utmanande och motiverande.

En egenskap som många av dessa personer samt många idrottare gärna vill förbättra är spänsten. Det är en härlig känsla när spänsten är på topp och man helt plötsligt upplever att man ”hänger” i luften längre än man tidigare.

I det här inlägget kommer jag att fokusera på en av de viktigare egenskaperna för att hoppa högt, nämligen maxstyrkan. Om intresse finns kan jag i senare inlägg också gå in på andra faktorer som är viktiga för att kunna hoppa högt. Men då maxstyrka är en viktig grund passar det oavsett väldigt bra att börja med den.

NEWTON OCH HOPPA HÖGT‌
Om du har gått någon kurs med den i Sverige smått legendarisk tyngdlyftningstränaren Anders Lindsjö så vet du att han älskar att snacka om Isaac Newton. Denna britt kom i slutet av 1600-talet på att om du vill hoppa högt så behöver du trycka till med mycket kraft i marken. Ja, det var inte riktigt så han formulerade det, men det är alltjämt huvudpoängen som är viktig för det här inlägget.

Oavsett om du vill flytta eller lyfta en tung vikt eller om du vill förflytta din egen kropp handlar det i slutändan om att du ska skapa en kraft som är större än den kraft som motverkar din rörelse. I de flesta fall handlar det om att du arbetar mot gravitationen. Ju tyngre vikten eller du är desto större kraft kommer du att behöva skapa för att vikten eller du ska lämna marken.

BEGRÄNSAT MED TID INNEBÄR BEGRÄNSAT MED KRAFT‌
Det som skiljer ett upphopp mot till exempel en tung knäböj är att tiden som du har på dig att skapa kraft är väldigt annorlunda. Det finns ingen tidsbegränsning på en knäböj och de flesta gym har någon som ibland mer eller mindre verkar stå still i rörelsen då och då vilket resulterar i att hela böjen kan tar upp emot 10 sekunder.

I ett upphopp däremot finns aldrig den tiden. Så fort du börjar skapa kraft så kommer din kropp att börja accelerera eftersom motståndet är lätt och efter bara några få tiondelar så har du lämnat marken och du kan inte längre påverka hur högt din tyngdpunkt lyfter.

Just den här tidsbegränsningen i hur länge du kan skapa kraft vid ett upphopp är orsaken till att maxstyrka och spänst inte är samma sak. Det är inte de starkaste som hoppar högst. Men det är faktiskt så att du inte hittar någon som är svag som hoppar högt heller.

MAXSTYRKAN ÄR DET SOM SÄTTER TAKET‌
Det tar normalt omkring 0,4-0,5 sekunder för dina muskler att skapa maximal kraft från det att muskeln väl börjar kontrahera. Kurvan här under visar hur en sådan kraft-tid-kurva kan se ut för en typisk idrottare. Kraften från dina muskler blir alltså större och större upp emot ungefär 0,4 sekunder.

Ett normalt upphopp tar, beroende på teknik och hastighet innan hoppet, omkring 0,2-0,3 sekunder att genomföra. Det innebär alltså att tiden inte räcker till. Istället för att få ut maximal kraft så kommer du istället bara få ut en viss procent av din kraft.

Orsaken till att du inte kommer att hitta några svaga personer som verkligen hoppar högt är för att det är maxstyrkan som sätter taket för din spänst. Om du inte kan skapa hög kraft på lång tid så kan du ju glömma att du kommer kunna skapa kraft på kort tid.

Även om du är bäst i världen på att få ut mycket av din kraft fort men bara klarar till exempel 100 kg i knäböj så kan du glömma att du slår någon som väger lika mycket och har samma teknik som dig men den personen tar 200 kg i knäböj. Helt enkelt för att han bara behöver få ut 50 procent av sin maximala kraft på 0,2 sekunder för att få ut lika mycket kraft som du någonsin hade kunnat få ut.

SUMMERING – UTAN STYRKA INGEN BRA SPÄNST‌
En hög maxstyrka är verkligen inte det enda som är viktigt om du vill kunna hoppa högt. Om det hade varit så hade det varit väldigt svårt att förklara varför höjdhoppare inte har mer ”kött på benen” än vad de faktiskt har. De utnyttjar istället mer elastiska egenskaper i senor för att omdirigera kraften de skapar när de springer fram mot ribban till att gå från att vara mot ribban till att ta dem uppåt.

I de allra flesta situationer finns den här möjligheten till väl planerad ansats inte där och den fart du har innan upphoppet blir lägre. Det innebär att det inte finns så mycket kraft att försöka omdirigera utan istället för du skapa kraften själv och då kommer styrkan att spela en större roll.

Så vill du hoppa högre behöver du i alla fall ha en fullgod styrka. Det är inte det som skiljer de bästa åt. Men de bästa har alla en fullgod styrka till att börja med.


Jacob Gudiol‌ är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat"‌ , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt den nya boken "Forma Kroppen 2"‌ , som du hittar här.
[


Liknande artiklar
Hur påverkas resultaten när du tränar allt närmre failure i gymmet?

Jacob och Wille diskuterar i betydelsen av att bli trött under ett set av styrketräning och hur resultaten förändras när du kommer närmre och närmre failure.

26 juli 2023

Ida Kyrilis om att vara fysansvarig för hockeylandslagen och arbeta på Bosön

Ida Kyrilis är tillbaka i Tyngre Träningssnack. Denna gång delar hon med sig om hur det går till på hennes arbete med hockeyförbundet samt som testledare på Bosön.

19 juli 2023

Full range of motion vid styrketräning – är det bättre eller sämre?

Jacob och Wille diskuterar rörelseutslag i samband med styrketräning. Är det bättre, lika bra eller sämre att träna med fullt så kallat ROM?

19 okt. 2022

Emils 3 tips för att öka i marklyft!

Emil Norling vet verkligen vad han snackar om. Här är hans tre främsta råd till dig som verkligen vill bli stark i mark.

Alex Danielsson

17 maj 2022

Stefans 3 bästa tips för styrka!

Stefans 3 bästa tips för styrka! Stefan Ågren – en av våra allra främsta styrkeatleter och tillika tränare – delar här med sig.

Alex Danielsson

21 apr. 2022

Mindre hastighetstapp på gymmet ger snabbare idrottare på plan

Ny studie bekräftar tidigare antaganden – att mer fart under stången ger explosivare atleter.

Jacob Gudiol

25 maj 2021

Det senaste kring träna till failure?

Måste man gå hela vägen till väggen för att få resultat? Jacob Gudiol redogör för nya forskningsrön.

Jacob Gudiol

25 apr. 2021

Finns det verkligen ett muskelminne?

En av de vanligaste myterna om träning är den om muskelminne. Att kroppen minns om den en gång haft muskler, och att den då mycket lättare lägger på sig musklerna igen. Men hur är det med det egentligen? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

19 apr. 2021

Variation av övningar eller belastning för muskelstyrka?

Är det verkligen nödvändigt att variera träningen för att få resultat?

Jacob Gudiol

15 apr. 2021

Djupa eller parallella knäböj?

Hur man ska genomföra sina knäböjningar är en av de mer debatterade frågorna i träningssvängen. Forskning visar att det ena inte behöver utesluta det andra.

Jacob Gudiol

12 apr. 2021

Wille om löpning, cykling och om varför tyngre vikter är bättre för styrka

Wille gästar för att snacka om hur man löper utan gubbvad, hur man cyklar utan att bli impotent och varför tunga vikter är bättre för att öka i styrka.

8 apr. 2021

Tyngre vikter bäst för ökad styrka

Man blir bra på det man tränar på, det är sen gammalt. En ny forskningsrapport slår också fast att tyngre vikter är bäst för ökad styrka.

Wille Valkeaoja

30 mars 2021

Tillbaka till Styrketräning!

Här är tre nya styrketräningsprogram från vår tränarnestor Josef Eriksson. Som sig bör inleds programmen här med en retrospektiv bakgrund.

Josef Eriksson

29 mars 2021

Hur konditionsträning påverkar maxstyrka

En ny översiktsartikel indikerar att du absolut kan kombinera konditionsträning med din styrketräning utan att tappa i styrka. Men du behöver vara smart med hur du lägger upp det.

Wille Valkeaoja

27 mars 2021

Tidsmaskin, snakeoil och plastikkirurgi

Träningens effekter är lika oräkneliga som dramatiska. Speciellt när vi satsar på styrka.

Alex Danielsson

3 feb. 2021

Vilken betydelse har motståndet om du tränar till failure?

Nyligen publicerad översiktsartikel indikerar att du kan bygga bra med massa oavsett viktbelastning så länge du går till failure. Vill du bli stark är sanningen dock en annan.

Jacob Gudiol

20 jan. 2021

Träningens grundprinciper enligt Fred Hatfield

Lär dig grunderna till hur träningen fungerar och vad som verkligen ger dig rätt resultat.

Josef Eriksson

14 jan. 2021

Träningsvärksbaksmälla

Efter ett långt uppehåll från gymmet kan träningen ställa stora krav på både din kropp och din knopp. Här följer några handfasta tips om hur du bör tänka och träna när du kommer tilllbaka igen.

Josef Eriksson

7 jan. 2021

Daniel Ståhl i Tyngre Radio!

Sveriges bästa kastare någonsin, och vårt kanske främsta medaljhopp inför inställda OS i Tokyo, sladdar förbi i podden.

21 dec. 2020

Freddi Smulter, bäst i världen!

Freddi Smulter är en flerfaldig världsmästare i bänkpress som tackade för sig i sporten efter att ha dominerat bänkpresscenen i ett decennium.

11 dec. 2020

Sambandet mellan muskelmassa och styrka

I veckans avsnitt diskuteras sambandet mellan stora muskler och stor styrka. Går det att träna musklerna så att de blir olika starka med samma volymökning? Och vad är det som bidrar till att du bli starkare när du tränar?

11 nov. 2020

Extraavsnitt inför Vägen till 200 kg i knäböj

Vi släpper ett bonusavsnitt med Viktor Söder där han och Josef Eriksson pratar om den stundande serien "Vägen till 200 kg i knäböj" som ikväll släpps på tyngres Youtube-kanal.

19 okt. 2020

Så lite behöver du träna för att bli starkare

Grattis till dig som har extremt kort om tid, eller bara är lat – den här artikeln är för dig. Hur lite du måste träna för att ändå blir starkare?

Wille Valkeaoja

17 okt. 2020

Hälften så många hamstringsskador med tyngre styrketräning

Skador i lårens baksidor kan halveras med hjälp av den så kallade "finnen". Read on.

Jacob Gudiol

8 okt. 2020

Styrkebyrån på besök!

Inspirerande snack med Clara och Johanna från Styrkebyrån. Vi tas med på resan från början och om hur tunga lyft kan göra underverk för alla.

21 sep. 2020

Träningsfrekvens - split eller helkroppspass?

Bröstdag en gång i veckan, eller blåser du på med två pass? Oavsett hur du idag lägger upp din träning så har du troligen något att vinna på att träna lite oftare.

Jacob Gudiol

26 aug. 2020

De tre viktigaste faktorerna för din träningsintensitet

Tränar du hårt, säger du? Och tungt? Men hur vet du det, undrar vi? Jacob Gudiol tar dig med på en lång resa kring forskningen bakom begreppet "intensitet".

Jacob Gudiol

13 aug. 2020

Dubbel träningsvolym ger inte dubbel effekt

Är mer verkligen alltid bättre? Forskning kring träningsvolym hävdar snarare motsatsen.

Jacob Gudiol

21 juli 2020

Gör om, gör lätt, träna rätt!

Att lyfta mest är inte alltid bäst – det måste ske på rätt sätt också.

Alex Danielsson

14 juli 2020

Våra 10 bästa tips för att bli bättre på bänkpress

Andreas Linnsén är en av Sveriges bästa bänkpressare alla kategorier. Här ger han dig sina bästa tips för att bli bättre i kungen av övningar!

Andreas Guiance

22 juni 2020

Grabbarna bakom 1RM Podden

Josef sitter ner med Daniel Dalerhult och Rickie Olsson som driver 1RM Podden. Dessutom medverkar även den återkommande gästen Martin Lindby-Aas. De pratar en massa om det mesta, vilket till slut mynnar ut i något som liknar Kraftsport. Del två av detta samtal finns hos 1RM Podden i avsnitt 29, som släpps bara dagarna efter detta.

12 juni 2020

Styrketräningsprinciper – Snabbt, tungt, jobbigt eller mycket?

Hur ska man träna för att få resultat?

Jacob Gudiol

15 apr. 2020

Du får ut det mesta från ganska lite träning men vad händer om du tränar väldigt mycket?

Ny studie försöker reda ut hur stor träningsvolym du behöver att bli större och starkare. Men gör den verkligen det?

Jacob Gudiol

3 feb. 2020