Du ska inte göra det här

Handfasta tips för en trevligare träningsvärld.

Sebastian Avindell

Om du, kära läsare, läst något jag tidigare plitat ned så vet du förmodligen ett par saker om mig. Ett: jag brukar så gott som alltid förespråka tolerans i största möjliga mån, oavsett om det gäller mat, träning eller favoritfärg. Två: jag försöker så gott som alltid förmedla mina ståndpunkter men glimten i ögat, helt enkelt därför att det blir lite roligare så. Gravallvarlig journalistik, om man nu kan kalla dessa alster för något journalistiskt, finns det alldeles för gott om. Men idag gör jag ett avstamp från toleransens gyllene väg. För, idag ska vi nämligen tala om sådana saker du absolut INTE ska göra. Inte under några som helst omständigheter. Så, kära läsare, läs och begrunda. Men kom också ihåg det där med glimten i ögat, okej?

Du ska inte ge tips på gymmet

Vi får utgå ifrån att de allra flesta som sprider sin fantastiska kunskap åt andra på gymmet gör det av välmening. De vill hjälpa till, se till att ingen gör sig illa eller förstör utrustningen. Men, jag tycker mig se ett visst mönster i detta beteende. De som konstant påpekar för människor vad de gör för fel på gymmet brukar inte göra så mycket annat. De kryssar liksom runt, från person till person och slänger ur sig goda råd som om det vore reps i bensparken. Men, det är inte som så att alla vill ha dina tips. De kanske inte vill bli avbrutna mitt i en löptur på bandet, då de måste dra ur sina hörlurar för att sedan lyssna till en miniföreläsning om varför kardio inte ska göras före styrketräning. Har de inte frågat dig så är de, hör och häpna, kanske inte intresserade av vad du har att säga. Det är en annan femma om något villrådigt står framför en maskin och uppgivet kliar sig i huvudet. Klart man ska hjälpa till då. Men i övrigt när det nog bäst att låta främmande folk träna i fred. Oavsett hur mycket bättre du anser dig veta.

Du ska inte bry dig om vad andra äter

Borta är den tid då gemene mans matlådor var av metall och fyllda med falukorv och potatis. Numera luktar varje lunchrum likt en basar i innersta Asien varje gång det vankas mat på jobbet. Och det är en fantastiskt bra sak! Med denna kulinariska revolution har även antalet sätt att äta på blivit tusenfalt fler. Förr åt man när man var hungrig. Punkt. Nu för tiden kan man välja att inte äta alls, äta då och då, äta bara fett och protein eller att få sin föda helt från växtriket. Också alldeles utmärkt. Men jag ska berätta en hemlighet. Om ingen frågar dig varför du äter som du gör, så är de förmodligen inte heller intresserade av höra om det. De vill inte ha en föreläsning om varför periodisk fasta, milkshakes på sjögräs och havssand eller jordgubbar doppade i kokain är det bästa alternativet man kan tänka sig att äta. Det kanske svider att höra, men så är det. Låt helt enkelt maten tysta mun. På samma vis är det med det omvända. Ingen vill veta vad du tycker om deras val av mat. Inte någonstans någonsin har en person vars matlåda just blivit kritiserad och hånad av bordsgrannen, brustit ut i ett "Vet du, det har du alldeles rätt i! Jag ska genast ändra mitt liv på grund av det du sa!"
Här gäller helt enkelt samma regel som på gymmet – frågar någon, sprid då sin allvetande kunskap. Om ingen säger något, utan allmänt pratar om vädret och Leif GW Persson, föreslår jag att du gör samma sak.

Muskler är för alla, oavsett vad du råkar tycka om den saken

Tyvärr har inte medeltiden riktigt lämnat oss ännu, trots att det passerat 700 år sedan epoken tog slut. För, fortfarande finns det individer som tycker att det här med muskler är något som ska sitta på en manlig kropp. Punkt. Om en kvinna vill bygga muskler så vaknar denna medeltida relik snabbt till liv, som en zombie byggd av dåligt självförtroende och inskränkthet. "Du ska inte lyfta vikter", heter det då, för "då kommer du snart se ut som en kille!". Som om muskler vore något manligt epitet, enkom reserverat för dem som råkat födas med en penis. Man skulle kunna spy av att höra hälften, inte sant? Så här enkelt är det: muskler är till för alla, oavsett om de räknar in sig själva som en han, hon, hen eller någonting annat. Vad du råkar anse om den saken är det ingen som bryr sig om. Om du tycker att muskulösa kvinnor är något som sticker i ögonen är det problemet ditt, inte deras. Jag för min del har rätt svårt för folk med företrädesvis BMW, som verkar finna det omöjligt att använda sin blinkers på ett normalt vis. Men, det betyder inte att jag känner mig tvungen att vädra den åsikten i tid och otid. Jag inser helt enkelt att någonstans ligger det problemet mest hos mig själv, inte hos andra. Och på samma vis borde du muskelhatare resonera. Muskler eller inte, tunn som tjock- rätten till sin egen kropp är just det, rätten att själv få bestämma i vilken kropp man vill leva i. Vad du sen tycker om den saken, ja det är det få som bryr sig om. Ungefär som med BMW:s och blinkers, om du förstår vad jag menar?

Så. Nu har jag predikat färdigt. Förhoppningsvis orkade de flesta av Er läsa enda hit. Och för det tackar jag Er, kära läsare. När man tänker efter är väl inte det här så himla komplicerat, eller hur? Använd sunt förnuft och låt folk leva sina egna liv, tills de ber om du åsikt, helt enkelt. Svårare än så behöver det inte vara.

Och just det. En sak till. Om du har en BMW. Kan jag inte då få be dig att använda blinkersen, åtminstone då och då?

Mer rörelseglädje åt folket!


Liknande artiklar
Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023