Skriver detta på söndag den 12 december, precis efter att den sista dagens tävlingar avgjorts. Jag har själv varit på plats några av dagarna (dock inte alla) och har då haft riktigt skoj, och verkligen fått njuta av fantastiska prestationer, grymma atleter och fina tävlingar.

Några kommentarer:

Arenan

Finfin arena, på alla sätt. Modern, fräsch och med stora ytor för atleterna med uppvärmning och allmänt häng. Mycket bra riggat med tävlingspodiet, och där med snygg och effektiv belysning. En del menar säkert att arenan (Mälarenergi Arena) var för stor, inte minst med tanke på att publiken till viss del inte riktigt räckte till, och till viss del inte fick komma. Jag gillar den dock.  

Publiken

Under veckodagarna var den förståeligt rätt knapphändig, men det var betydligt fler i bänkraderna på helgerna. Men den var alltid påläst och kompetent, och även om de flesta hjärtan såklart klappade extra mycket för de blågula, så finns där alltid en aktning och respekt för bra prestationer – oavsett vem som utfört dem.

Svenskarna

En fint svenskt framgångståg drog genom hela mästerskapen, och de allra flesta gjorde riktigt bra ifrån sig (se nedan). Men man kan ju inte bli annat än extra superimponerad av guldatleter som Alexander Eriksson, som här blir en av de få svenskar (totalt 7 st nu) vinner EM samma år som han vinner VM. Galet impad också över Vilma Olsson, som trots en slarvig förstamark, sopar hem guldet (och ett världsrekord). Gustav Hedlund, som vinner alla moment, är så enormt överlägsen att det nästan blir löjligt (hatten av). Emil Norlings perfekt genomförda tävling som också gav guld värmde även denna krumma skribent, men också ungdomarna Lova Norrblom, Cassandra Annergren, Hugo Almström och Axel Isberg bidrog till den svenska guldskörden.

Så här gick det för den svenska truppen:

Emma Granlund – brons -47
Donna Berglund – silver -57
Elsa Sorman Paulsen – 6:a -63
Sophia Granstad – opl -63
Matilda Vilmar – 6:a -69
Ellinor Svensson – brons -84
Emelie Leach – silver +84
Anna-Lena Bellqvist – 4:a +84
Astrid Edvardsson – silver ungdom -63
Lova Norrblom – guld ungdom -76
Cassandra Annergren – guld ungdom -84
Ida-Therese Lindeberg – brons junior -52
Alba Boström – 4:a junior -63
Agnes Rudin – silver junior -69
Vilma Olsson – guld junior -76
Victoria Borgvall – silver junior +84  
Hugo Almström – guld ungdom -74
Axel Isberg – guld ungdom +120
Hugo Granberg – 5:a junior -59
Melker Von der Geest – 6:a junior -83
Yulong Lee – brons junior -93
Mattias Svensson – 7:a junior -93
Anton Wasser – 4:a junior -120
Eddie Berglund – silver -66
Alexander Eriksson – guld -74
Robin Petersson – 4:a -74
Jack Söderberg – 6:a -83
Gustav Hedlund – guld -93
Emil Norling – guld -105
Jonas Gerdeman – opl -105
Victor Mattsson – 10:a -120

Komplett resultatlista hittar du här.

Klovarna

Så kompetenta, så effektiva och så fundamentala för att kunna få till en bra tävling. Teamet med de svenska klovarna, med Peppe Nilsson och Micke ”Superprillan” Folkesson i spetsen, skapar med sitt engagemang och närvaro en trygghet och en gemenskap som verkligen märks av både lyftare, domare och övriga. Dessutom är de så sjukt exakta i det de gör. Som ett sammansvetsat formel 1-team i depån, som blixtsnabbt byter till rätt vikt och rätt höjd på allt innan någon hinner blinka. Fascinerande och imponerande!