En kalkylerad framgångssaga

Robin Olsson befattar sig inte med slumpen. Med sitt heltäckande optimeringstänk och sitt omsorgsfullt lagda fokus på detaljer är det inte konstigt att fysiken glänser därefter.

Lorena Gustavsson

Ett par veckor före SM och således ytterligare några veckor före Tyngre 7 & Nordiska Mästerskapen tog vi ett läxförhör med killen som sällan gör allt annat än rätt.

Formen ser outstanding ut, hatten av! Det syns klart och tydligt att du har många års träning i bagaget så, hur började allt?

– Som ung höll jag på med flertalet lagsporter. Till en början framför allt fotboll och utomhusbandy. Det var helt enkelt vad som erbjöds i det samhälle där jag växte upp, men i och med att jag är född sent på året och alltid varit mindre än alla andra tog jag inte för mig så mycket. Detta gjorde att jag bestämde mig relativt tidigt att istället satsa på racketsporter, då främst bordtennis och tennis, även lite badminton. På hobbynivå har där även funnits inslag av golf och snowboard.

Det låter som att du är en kille med “spring i benen” vilket ju är en fördel om man vill tävla i fysiksport. När och hur fokuserades din energi till gymmet och styrketräningen?

– Jag hade en kompis som i slutet av tvåan på gymnasiet presenterade idén om att börja gymma för mig. Han hävdade bestämt att det var dags för oss att börja styrketräna. Jag som var rätt blyg och tillbakadragen tänkte till en början att gymmet inte var någonting för mig, jag var orolig för att jag skulle göra bort mig och för att vara mindre än alla. Efter två års försök till att övertala mig började kompisen istället träna med sin yngre bror och dennes kompis “fan, nu kommer han att få muskler och jag kommer förevigt gräma mig över att ha sagt nej ”. Det här var ju min chans att slippa vara minst jämt. Känslan av att vilja hänga med och utvecklas gjorde att jag till sist följde med en dag. Rygg och biceps stod på schemat och efteråt kunde jag knappt räta ut armarna på flera dagar. Dock hade jag fått blodad tand och en vecka senare var jag tillbaka. Redan den veckan hade jag, läshuvud som jag är, börjat läsa på och skaffa kunskap om hur man skulle göra styrketräningen så effektiv som möjligt.

Min övertygelse om att det vettigaste jag kunde göra var att satsa på att bli så stark som möjligt och det gav utdelning också utseendemässigt.

Du började med Athletic Fitness, en väldigt utmanande gren som idag tyvärr verkar vara lite på dekis. Hur kom det sig att det blev AF i början och hur såg övergången till Mens Physique ut?

Äta (rätt) bör man, hur har kosten sett ut såhär inför tävling?

– Att räkna kalorier började jag med först åtta veckor innan tävling, innan dess åt jag strikt i fråga om livsmedel men i de mängder jag velat ha. Jag började åtta veckor ut på 3200 kcal nu när jag började räkna och äter just nu ca 2800 kcal vilket är ganska mycket jämfört med många, som lägst kommer jag nog att gå ner på 2500 kcal. Mitt tänk innebär att jag, hellre kör lite mer cardio och fyller på med mer ny energi. Det passar mig eftersom jag gillar att röra på mig. Livsmedel av bra kvalitet är jag väldigt noggrann med, jag är mån om att utöver en balanserad fördelning mellan protein, kolhydrat och fett också få i mig tillräckliga mängder mikronutrienter - man vill ju gärna äta mycket mat för lite kalorier och det kan man om man väljer smart.

Så här kan en vanlig dag se ut:
Post cardio - Vassleproteinshake med kakao, mandelmjölk, chiafrön och kanel, kardemumma + kreatin.
Lunch - Lax, ägg, quinoa, avokado, fetaost, körsbärstomater, haricot verts, fetaost 3%, kimchi, isbergssallad, citron, riven parmesan
Före träning - Havregryn, keso, vassleprotein, kakao, äpple, banan , grapefrukt
Efter träning - proteinshake med lättmjölk, kakao, kanel, kardemumma och en banan upptill
Middag - Torsk, potatis rödbetor, morötter, palsternacka, broccoli, ägg, rödlök, kimchi, riven parmesan
Kvällsmål - Havregryn, Keso, kvarg, Kefir, granola/supermüsli, russin, linfrön, psylliumfrön, mandlar/cashew/jordnötter, chiafrön, banan, äpple, frysta bär, havrekrisp och tre omega 3-tabletter.
Dricker 3-4 koppar Te under dagen (främst grönt te och strimlar i ingefära), BCAA upptill en del måltider, saltar och kryddar maten frikostigt, olja till vissa måltider.
Procentuell Energifördelning över dagen: 35 P/40 KH/ 25 F
En bra kost gör att jag orkar prestera på träningen och det kommer visa sig i fysiken sedan.

Avslutningsvis, hur tycker du att man bör tänka och göra ifall man vill tävla i Men's Physique?.

– Ge det tid! Jag har själv tränar i nio år för att komma dit jag är idag och hade tränat fyra och ett halvt år innan jag ställde mig på scenen första gången. Många idag verkar vilja tävla innan de löst sitt första gymkort men att ha tålamod lönar sig. Sedan bör man öva på sina svagheter. Det är lätt hänt att man fokuserar på det man är bäst på men man måste tänka tvärtom och lägga störst fokus på de mindre framträdande delarna av sin fysik, även om det inte alltid är det roligaste.

FAKTA
Ålder: 28 år
Jobb: Ekonom
Tränar på: Gladius Gym, Halmstad
Meriter:
1:a SM 2018, Men's Physique -182
Overallsegrare Tyngre VI 2017
Overallsegrare Nordic Grand Prix 2015
1a Better Bodies Challenge 2016
1a Luciapokalen 2015
1a Decembercupen 2015
Aktuell: representerar Sverige på Nordiska Mästerskapen under Tyngre VII

– Jag gillar AF för att du måste prestera i både estetik och fysisk förmåga. Det är en utmaning att göra bra ifrån sig i båda delar men man har ändå en chans att plocka poäng på det ena om man gör sämre ifrån sig på det andra. Jag tror att bortfallet inom sporten beror på att många som tidigare hade valt AF numera väljer CrossFit. För mig kändes det dock mer naturligt att gå över till MP då det är samma förbund och för att jag verkligen gillar klassisk gymträning.

Vad innebär “klassisk gymträning” för dig? Hur lägger du upp din träning?

– Jag har tre olika pass som jag snurrar på. Dessa är bröst och triceps, (+ mage), ben och axlar samt rygg och biceps. Det brukar bli en vilodag i veckan så att jag jobbar igenom alla muskelgrupper två gånger per vecka. När jag började träna arbetade jag en hel del med färre, tyngre reps, ner mot 3-6 men nu ligger jag i regel kring 6-12. Det ska vara tunga och kontrollerade reps, en stark muskel är en stor muskel tänker jag.

När vi pratar om muskler så är ju absen lite av kronan på verket i en MP-fysik. Dina är riktigt vassa - hur tränar du dem?

– Jag anser att magen ska belastas tungt precis som alla andra muskelgrupper och favoritövningen för mage är fokuserade, strika cablecrunches.

Vilka är dina favoritövningar?

– Bänkpress är en stor favorit, optimal överkroppsövning! Och Chins förstås, har gjort 36 som mest på tävling men rekordet är 40 stycken i rad som jag brände av för att vinna ett par hörlurar på Tyngre VI, efter att precis vunnit overallen i MP.


Liknande artiklar
Pia Jansson gästar

Den här veckan får Carina sällskap av en kompis, kollega och tjattermaja av rang, nämligen Pia Jansson.

22 mars 2024

Saad Saad – gymentreprenör och coach

Gymentreprenören och coachen Saad Saad gästar podden. Vi pratar om tävling, coaching och hur det är att ta hand om 100 atleter.

16 mars 2024

Kisstrattar och tights med buttlift – nödvändighet eller nonsens?

Carina och Jossan är tillbaks efter ett missat podcastavsnitt från föregående vecka.

15 mars 2024

300 kg i marklyft med Troive

Vår kompis Martin Troive ”The Trooper” Ekelund tog nyligen klivet in bland de odödliga – de som dragit 300 kg i marklyft. Hör om hans träning under satsningen och om hans framtida äventyr.

14 mars 2024

Från app-elände till oavsiktlig skostöld på gymmet

1 mars 2024

Från digestive-träsket till träningsoptimering

I dagens avsnitt tar Carina och Jossan dig med på en vild åktur genom vardagens upp- och nedgångar. Och hur bra är egentligen digestive-kex?

23 feb. 2024

Från CrossFit till att bygga muskler efter 50

Carina och Jossan diskuterar CrossFits påverkan på gymkulturen och sina personliga erfarenheter. Hur ofta går byggare över till crossfit?

16 feb. 2024

Fulveckor, böter och träningsglädje

Avsnittet inleds med en berättelse om ett möte med polisen på grund av fortkörning. En påminnelse om att sakta ner i livet, både bokstavligt och bildligt.

9 feb. 2024

Hur vi hanterar skador och träningsintensitet

Carina och Jossan reflekterar över föregående veckas gäst, Martin Troive, och hans oklanderliga svar som hjälpte oss.

2 feb. 2024

Martin Troive om fitness, kost och coachning

Carina har ett ett engagerande samtal med Martin Troive om allt från att hantera sjukdomar och träning till krångligheterna med att coacha män kontra kvinnor.

26 jan. 2024

Fruset Fredagsmys

Sparka in helgen med Carina & Jossan. Denna vecka är det virtuella mötet en av de förutsättningar vi möter. Friskt, frejdigt och kompetent.

19 jan. 2024

Vintertraditioner och tävlingsminnen

Carina och Cici jämför sina senaste veckor – en av dem har haft lugnt hemmavid. Den andra har firat trettonhelg med familjen Grape.

12 jan. 2024

Sätt smarta mål och hitta balansen

Carina och Jossans nyårsförväntningar från Vemdalen inkluderar färre krämpor och mindre smärtor för egen del.

5 jan. 2024

Frågestund i Fredagsmys

Carina & Jossan sammanstrålar i Vemdalen för några dagars gemensamt firande. Naturligtvis passar de då också på att riva av några inkomna frågor.

29 dec. 2023

När livet testar tålamodet

I detta avsnitt har Carina och Cici en härlig blandning av julstämning och det vanliga kaoset som ni har lärt er förvänta er av dem. Med historier om julförberedelser och de missöden som följer med dem.

22 dec. 2023

Träningstips och roliga observationer

Carina och Jossan avhandlar olika ämnen och tipsar om övningar som kettlebellsvingar och slamball, som är intensiva och effektiva.

15 dec. 2023

Från lussebullar till bilreparationer: En helg full av äventyr

Carina och Cici diskuterar sina erfarenheter från en Lussebulle-test och inte minst deras besök på Luciapokalen.

8 dec. 2023

Provsmakning av skumtomtar

Carina och Jossan diskuterar vilka skumtomtar de har på sitt buffébord och berättar att lyssnarna önskat denna genomgång.

1 dec. 2023

Post show-rebound och släpande muskelgrupper

Ashkan och Albin pratar idag om post show-rebound och hur man ska hantera det på ett smart sätt. Släpande muskelgrupper diskuteras också.

25 nov. 2023

Snabba lösningar inte alltid bra långsiktigt

De allra flesta som kontaktar Carina vill ha en quick fix för att tappa fett. En effektiv diet innehåller styrketräning, bra kost och kardio.

24 nov. 2023

Om kärleken till fitness

Få brinner mer och starkare för de olika fitnessporterna än den energiske bamsingen Robert Wåhlander. Hör honom berätta om hur allt började och hur han ser på framtiden.

20 nov. 2023

Våra favoritövningar!

Ashkan och Linnea plockar fram sina favoritövningar för varje muskelgrupp och berättar hur de utvecklats under deras träningskarriärer.

18 nov. 2023

Att hantera livet efter en tävling

Carina och Jossan om veckorna som varit och några hälsoproblem som de har upplevt. Plus en överblick av de svenska EM-prestationerna.

17 nov. 2023

Allt om Fitnessfestivalen med Kristian Sewén

Fitnessfestivalen står återigen för dörren. Vi passar därför på att ringa upp festivalgeneralen själv för att få lite inblick i vilka sporter som denna gång finns representerade, samt att få höra mer om jobbet bakom kulisserna.

16 nov. 2023

En vecka i Santa Susanna

Carina och Cici diskuterar VM-tävlingarna i Santa Susanna – en stor landslagstävling med 35 svenska deltagare med framgångar.

10 nov. 2023

Leffe om att börja tävla sent i livet

Direkt från VM i Santa Susanna fångar vi upp Leif Andersson som knep silvret i Men's Physique, Masters +50 år.

6 nov. 2023

Sista veckorna på en tävlingsdiet

Vi pratar lite om hur det är och hur man mår sista veckorna på en tävlingsdiet. Samt att laddning på dagen D.

4 nov. 2023

Sinnenas njutning till fredagsmyset

Carina och Jossan firar champagnedagen och pratar om sina favoritsaker att njuta av under fredagsmyset. Ge fan i fulgodis och ta hellre ett glas champagne!

3 nov. 2023

Så ser du Olympia!

Äntligen dags för muskelfesten nr 1: Olympia Weekend! Här är allt du behöver för att se allt från din egen soffa!

Tyngre

1 nov. 2023

Välkommen Linnea Enstedt!

Vi välkomnar in Linnea Enstedt. Vi pratar lite allmänt om vad Linnea sysselsätter sig med numera, men även om träning och livet.

28 okt. 2023

Fredagsmys 446

Cici berättar för Carina om att sälja hundar och att leta efter rätt köpare som har intresset av att visa upp hunden på utställningar.

27 okt. 2023

Fredagsmys 445

Carina och Jossan pratar om sina erfarenheter av att resa utomlands för att tävla. Dessutom pratar de om SSM-finalen, som kördes i Västerås.

20 okt. 2023

Carina och Cici om livet

Carina och Cici i ett samtal om födelsedagar, matlagning och val av vin, om bilar, olika fitnessprofiler och fysiker på Instagram.

13 okt. 2023