En prestation som bryter ny mark

Hur definieras styrka, och förutsättningarna för att nå dit? Det och lite till resonerar krönikören Marianne Randers kring.

Marianne Randers

Alla kan inte lyfta likadant. Alla kan inte heller prestera likadant. Av den enkla anledningen att varje individ är unik och därmed innehar vitt skilda förutsättningar för olika prestationer. Dessa förutsättningar beror både på faktorer som ligger bortom‌ individens kontroll; såsom genetik, uppväxtmiljö, kön, etc. Samt på faktorer som ligger inom‌ individens kontroll och innefattar alla möjligheter som individen själv kan påverka och skapa utifrån sina förutsättningar. 

Inom tävlingsidrotten, där vi mäter prestationer mot varandra, försöker vi att på ett rättvist‌ sätt utse vem som är bäst inom tävlingens givna regelverk. När atleter ställer upp sig på startlinjen förväntas de ha optimerat sina förutsättningar för att nå bästa tänkbara prestation. Den teoretiska rättvisesyn som råder inom tävlingsidrotten grundar sig i det liberaldemokratisk synsättet och innebär att alla ska ha lika möjligheter‌ att nå startlinjen. Det betyder helt enkelt att ingen atlet får diskrimineras på grund av faktorer som ligger bortom‌ individens kontroll och anses irrelevanta för tävlingen. Tävlingens natur bygger i sin tur på ojämlikhet i resultatet, men ojämnlikheten anses som rättvis‌ först om den grundläggande principen om alla deltagares lika möjligheter är uppfylld.‌ I nästan alla idrotter innebär rättviseidealet att tävlingar delas upp i dam- och herrklasser. Anledningen till det är att tävlingen inte skulle uppfattas som rättvis om damer och herrar tävlade i samma klass. För när atleters förutsättningar för prestation optimeras uppnår herrarna ett högre resultat.

Men i de flesta gymmen eller i löpspåren ser förutsättningarna för prestation helt annorlunda ut. Bland vardagsmotionärerna skiljs den istället åt genom att det liv vi lever är olika mycket optimerade för träningsprestationen. Vad som exempelvis avgör hur starka vi är besvaras i krönikan av Daniel Richter. Därutöver blir parametrar som sömn, kost, träningsfrekvens, träningsupplägg, träningsmål osv också avgörande. Märk väl att kön inte är inräknad. För kan man verkligen jämföra träningsprestationer enbart baserat på kön, som så ofta görs? Kan vi tänka oss att en tjej som tränar i syfte att bli stark i marklyft kommer att kunna lyfta mer än en kille som inte tränar med samma mål? Ja, det kan vi. 

Trots det får jag och mina kvinnliga vänner ofta komplimanger för våra fysiska prestationer med tillägget -för att vara tjej‌ . Tillägget är problematiskt ur flera aspekter. För det första kategoriserar den in oss som individer i en grupp som förväntas vara svag‌ - kvinnor. Vi ställs då automatiskt mot en annan grupp som förväntas vara stark‌ - männen. Vi uppnår, av kommentaren att döma, inte heller samma nivå som den manliga grupp vi inte bett om att få bli jämförda med. När en komplimang ges med tillhörande genusbestämning skapas helt plötsligt en negativ isärhållning som låter sig sakna respekt för vår prestation. Är det dags att överge sådana yttranden som "stark, för att vara tjej"? Ja, det är det.

Jag befann mig häromveckan på konferens, där jag och min bordsgranne vid middagen började prata om träning och om min träningsbakgrund. Han frågade efter en stund lite nyfiket vad jag tog i bänkpress (en fråga som för övrigt verkar intressera den stora allmänheten) varvid hans förvånade reaktion på mitt svar blev; “Va! Oj, du är ju starkare än mig!” Min nyfikna följdfråga blev då givetvis hur länge han hade tränat bänkpress och om han följde något träningsprogram? Svaret som jag fick löd: “Nej...(harkel)...jag tränar inte styrka så mycket faktiskt... jag löptränar mest. Men jag menar, du är ju tjej!”.

Det här samtalet illustrerar tillfällen då det märkligt nog inte verkar spela någon som helst roll att jag precis berättat om mina fem år av hård och målmedveten träning för att bli just stark‌ . Jag förväntas, trots det, ändå vara svagare‌ än min löptränande bordsgrannen som utan nämnvärd styrketräning i bagaget anser att han, som man, borde vara starkare‌ . Det är som om de mentala kartor vi skapar över tingens ordning,‌ ständigt kategoriserar in oss i den här svag-stark-diktomin. Med seg självklarhet låter sig tillfällen som dessa utgå från kollektiva kategorier med oföränderliga förmågor. Men vi är inte endast “kvinnor” och “män”. Vi är som människor betydligt större än så. Våra tillskrivna könstillhörigheter riskerar bara att bli självuppfyllande profetior där vi ständigt upptar oss vid skillnader. Men vi behöver helt enkelt inte mer upptagenheter, vi behöver mindre.

För när allt kommer omkring är vi alla lika olika och vi blir bra på det vi tränar. Oavsett kön‌ . Så beröm mig när jag är stark. Ge mig komplimanger när jag lyfter tungt. Imponeras av mig när jag visar kraft och styrka. Peppa mig när jag känner mig svag. Uppmuntra mig att ständigt utmana mig själv. Låt mig förbättras, och visa prov på krafter jag inte visste att jag hade. Det är så jag utvecklas. Som individ‌ .

Marianne Randers‌
Landskapsarkitekt LAR/MSA
Lic. Eleiko Personal Trainer‌

*** 

Referenser:‌
Jönsson, Kutte. 2007 Idrottsfilosofiska introduktioner - Nio kapitel om idrott och sport, moral och teik, kultur och kritik, kön och genus, politik och ideologi, kropp och teknologi. Mediatryck Lund
Andersson, Lena. 2012, Kvinnan som komplement publicerad i DN 2012-08-25
Lindfelt, Mikael 2006. Meningsskapande idrott - Livsåskådningsrelevanta perspektiv och empiriska kontraster. Nya Doxa, Nora
Tersman, Folke. 2004. Hur bör vi leva? (moralfilosofi från då till nu). Wahlström och Widstrand‌


Liknande artiklar
Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Diet, träning, coacher och att hålla det enkelt

Fredrik & Ashkan surrar lite allmänt om diet, träning, coacher och att hålla det enkelt. Dessutom snackar de lite löst om kost- och träningsrön och annat bjäfs.

25 feb. 2023

Karoline Pettersson om kost och näring

Fredrik & Ashkan snackar med allas vårt energiknippe Karoline Pettersson om kost och näring. Hör våra diskussioner om Liver King-fenomenet, matpriser och olika koststrategier.

18 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Är vi redo för julen?

Vi svarar på frågor om dieter (igen) och varför folk inte experimenterar med träning lika mycket som med kosten.

18 dec. 2022

Vilka dieter skulle vi kunna tänka oss testa?

Hur sov egentligen Patricia när hon hade ont i knäna? Vad skulle Karro vilja utmana sig själv med och vi snöar in på dieter.

11 dec. 2022

Frågelåda i Lev lite-podden

Vi snöar in igen på julen och svarar på frågor om den. Mellanmål är en återkommande frågeställning från er där ute så vi lyfter den igen.

27 nov. 2022

Aktuell status

Karro är lack för att Patricia inte har uppdaterat med bilder på graviditeten. Vi snackar om Patricia har en ”riktig” baddräkt, bl a.

20 nov. 2022

Lev lite – Frågeavsnitt

Vi besvarar lite lyssnarfrågor. Vilken övning är vår favorit just nu och går Patricia fortfarande på kostschema som gravid?

13 nov. 2022

Tandvärk och snart jul

Har vi börjat fira jul? Varför har Patricia sådan extremt värk i sin tand? Frågorna är många i dagens avsnitt.

6 nov. 2022

Reps i relation till 1RM – Anspänning

Antal reps vi gör på en given procent i relation till vårat 1RM kan skilja väldigt mycket. I det här avsnittet pratar Josef om hur anspänning påverkar reps.

2 nov. 2022

Måste man sluta träna för att få tillbaka sin mens?

I veckans avsnitt besvarar vi bland annat ”hur ont får man egentligen ha när man tränar”? Och hur man ska tänka vid utebliven mens.

30 okt. 2022

Respodden med två sjuklingar

Nulägesrapport! Vi har varit sjuka men har också hunnit resa till både London och USA. Vi pratar bland annat om att resa utan att träna.

23 okt. 2022

15 år av bänkpress – del 2

Josef Eriksson har nu i lite över 15 år matat på med bänkpressandet. Han har gått från en liten knubbis som började bänka hemma med skolskivstång vid nio års ålder till att 20 år senare ha vunnit SM, EM och VM i bänkpress.

12 okt. 2022

15 år av bänkpress – del 1

Josef Eriksson har nu i över 15 år matat på med bänkpressandet. Hör hur allt började, och hur det går.

5 okt. 2022

Mångkamparen Bianca Salming

Träningsintensivt snack med vår främsta sjukampare Bianca Salming. Hur får man egentligen ihop all den träning som krävs?

29 sep. 2022

Energibrist och hur mycket ska du egentligen äta?

Vi svarar på frågor om hur mycket du ska äta och diskuterar runt frågan att höja sitt intag, och hur vet du om du äter tillräckligt?

18 sep. 2022

Vilka grips ska man välja?

Simon och Hanna pratar om grips och vad man kan tänka på när det gäller att skydda sina händer.

13 sep. 2022

Allt om Elebros träning

Kanske vår vackraste gäst genom alla tider, och dessutom en av de mest vältränade. Alexander Elebro lägger här ut texten om sin träning

12 sep. 2022

Vi avslöjar könet på bebisen

I veckans avsnitt pratar vi ångest, att känna att man inte räcker till och hur Patricia planerar tiden efter graviditeten.

11 sep. 2022

Olika träningsmetoder

Fred & Ash snackar lite om sin träning och olika träningsmetoder, fysiker och kommande tävlingar. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

10 sep. 2022