Ett gott nytt #Tyngre år!

Nytt år, nya insatser, och dessutom fullt av nya möjligheter. Det är dock aldrig fel att utrusta sig med några visdomsord på vägen.

Viktor Källberg

Det är den tiden på året; nyårsskiftet och allt som hör därtill. Som alltid karaktäriseras inledningen på varje nytt år av diverse nyårslöften och tankar om högre ansträngning än man haft föregående år. Mer än ofta omfattar dessa löften nya tag vad gäller träning, kost och allmän hälsa men lika ofta tycks dessa löften också falla i glömska alldeles för tidigt. Alla har vi olika mål och ambitioner med vår träning men det finns tillvägagångssätt du kan använda dig av för att maximera ditt 2016 och göra det till ditt bästa år hitills. Här är fem av mina råd för att komma igång!

1. Träning som är rolig är träning som blir av.
‌ Ganska logiskt, eller hur? Att göra något man inte tycker om och utsätta sig för det under en längre tid är ett koncept som är skapat för att misslyckas. Träning kommer i så många former och kan gå till på så många olika sätt. Ingen säger att just gymmet är den plats där du måste infinna dig dagligen när det egentligen är något annat du tycker är roligt. Promenader, löpning, skidor, bollsporter, simning, boxning, gruppass med instruktör eller tisdagsinnebandy med kollegorna, möjligheterna för träning är oändliga. Att träna är alltså inte problemet, att hitta vad just du tycker är roligt däremot, det kan bli en desto större utmaning om du i dagsläget inte rör på dig alls. 

Man får också ha i åtanke att olika träningsformer genererar olika resultat vilket betyder att om du är ute efter just mer muskelmassa kanske skivstången och hantlarna trots allt är det bästa alternativet, men återigen inte det enda. Att börja träna över huvudtaget är ett steg i rätt riktning och alla börjar vi på ruta ett. Börja med att hitta något du gillar så kommer träningen ske naturligt och resultaten komma därtill. När du funnit den träningsform som passar just dig blir det dags för nästa punkt, att sätta upp mål.

2. Att ha mål.
‌ Att ha mål, måste man verkligen det? Nej, några måsten finns det aldrig. Däremot finns det fördelar och nackdelar som med allt annat här i livet. Jag personligen förespråkar alltid att ha mål, att ha en grundplan. ”Jag har en plan”, sade alltid Sickan i Jönssonligan‌ och tur är väl det, annars hade de inte pimplat vin på Mallorca veckan efter. Även om vår plan inte är att råna kassaskåp eller pimpla vin (host, Alex) så är vår plan för den målbild vi satt också grunden för att ta sig dit. Ett fartyg utan kompass kommer yra runt på havet på samma sätt som vi kommer yra runt på gymmet utan tydliga mål. Det blir dessutom mycket lättare att tröttna på något när man gör det utan eftertanke. Plötsligt frågar man sig själv vad man gör på gymmet över huvudtaget för det är ju jobbigt att träna och varför ska du behöva utsätta dig för det? Nej, gå inte mållös, man mår bra av mål och det gäller på alla plan i livet. Att ha en framtidsplan för sin relation, för sitt yrkesliv och karriär, för sina barn osv är alla mål som gör att vi sover tryggare om natten. Vi pensionssparar av den anledningen, utbildar oss av den anledningen och bygger hus av den anledningen, att vi ser positivt på framtiden och har ett mål med den. Allt börjar således med en tanke om vad man vill uppnå och först därefter kan man sedan anta utmaningen och glädjas åt den resa som just tar sin början.

Vad ditt mål är vet bara du så sätt dig ner och skissa ned en plan på vad du skulle vilja uppnå och var realistisk med dessa. Hitta en lämplig nivå eller be någon kunnig om hjälp, det är inte alltid lätt att veta vad som är rimligt att förvänta sig. Att sätta ribban för högt kommer resultera i besvikelse pga att man inte når upp till sina mål och att sitta ribban för lågt kommer resultera i att man inte anstränger sig speciellt mycket pga att det är för lätt. När du väl satt upp dina mål är det dags att skrida till verket och förverkliga dem vilket vi gör i nästa steg.

3. Skynda långsamt.
‌ Det är lätt att bli ivrig när man satt upp ett nyårslöfte och vill dra igång det nya året med en rivstart. Kontrasten som kan uppstå här för dig som i dagsläget inte tränar alls eller äter speciellt bra kan då bli för stor och då är risken att man tröttnar eller ger upp helt och hållet. Om du förändrar saker stegvis och tar de en i taget hinner du vänja dig vid nya rutiner och det blir således inte en totalchock varken psykiskt eller fysiskt. Tränar du inte alls så börja med 2 pass i veckan. Tränar du 2 pass i veckan nu så höj till 4. Tränar du redan bra men vet med dig att du inte äter som du borde så styr upp kosten eller rådfråga någon som kan det området bättre än dig själv. Så länge man försöker göra varje dag bättre än den föregående och anstränga sig lite mer än man gjort förut kommer utvecklingen snart att uppenbara sig både in- och utvändigt.

Med andra ord, låt förändringen ta tid, det finns ingen stress när det kommer till hälsa. Om något är stress bara en negativ faktor som vi vill hålla så långt bort ifrån oss som möjligt så ta stressen och kasta den i soptunnan och börja istället se det roliga i att ta tag i din träning och se hur både kropp och huvud förändras till det bättre.

4. Lita på processen.
‌ Det är lätt att bli självblind när man ständigt iakttar sig själv och sina resultat, speciellt i en sport som är så fokuserad på utseende som just fitness. Man kan många gånger börja tvivla på sig själv och sina resultat, nästan som att bli fartblind när man kör på motorvägen. Många tycks glömma att detta är en livsstil som tar tid och kräver tålamod. Det är skillnad på ett maraton och ett sprintlopp, och att investera i sin hälsa är ett tidskrävande projekt just likt ett maraton. Av denna anledning är det så viktigt att trivas med det man gör och tycka det är roligt, annars blir resan varken långvarig eller njutbar och då uteblir i sin tur resultaten och alla hälsofördelar som träning bär med sig.

Att stirra sig blind på andra och deras utveckling över sociala medier gör det svårare att uppskatta sina egna framsteg. Det är lätt att inbilla sig att alla andra tycks öka mycket snabbare än du och på så sätt låta detta sänka dig vilket är helt fel. Strunta i andra, fokusera på dig själv och njut av resan. Du gör detta för din skull och din resa kan inte jämföras med andras för alla jobbar vi med olika förutsättningar, mål och möjligheter. Lita på dig själv och din arbetsmoral till att ta dig framåt. Om du tränar rätt, äter rätt och vilar rätt finns det ingen möjlighet för kroppen att låta bli att utvecklas. Lita på processen och njut av den.

**

  1. Varje dag är en ny dag. ‌** Kom du inte igång med satsningen som du tänkt dig efter nyår? Det spelar ingen roll. VARJE dag är en ny möjlighet. Det är inte bara vid årsskiften kan man göra en förändring eller ta sig i kragen även om det är lätt att tro det när man ser alla löften som skrivs ut här och var. Du kan starta på måndagen den 8 februari kl 18.00 om du så vill, huvudsaken är att du startar och gör ditt bästa. En tusenmilaresa börjar med ett enda steg, och detsamma gäller din investering i träning och hälsa. Förhoppningen är ju trots allt att du ska må bra och leva starkt livet ut och då gäller det att tänka långsiktigt och planera därefter.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Listan kan fortsättas och göras oändligt lång med diverse tips och råd men detta är åtminstone ett urval av flertalet viktiga principer att bära med sig när man börjar blicka framåt mot det nya året. Jag antar att det är omöjligt att inte låta klyschig när jag vill uppmana alla att göra 2016 till ert bästa år någonsin men jag säger det ändå. Makten att förändra ditt liv ligger i dina egna händer så låt ditt nyårslöfte innebära att använda dessa mera, till fördel gärna i samband med hantlar och skivstänger!

Ett gott nytt år och ett Tyngre 2016 önskar jag er alla.

Kärlek,

Viktor

° ° °


Liknande artiklar
Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Diet, träning, coacher och att hålla det enkelt

Fredrik & Ashkan surrar lite allmänt om diet, träning, coacher och att hålla det enkelt. Dessutom snackar de lite löst om kost- och träningsrön och annat bjäfs.

25 feb. 2023