Fåfängans tröskel

Fitnessatleten Petter Damré återvänder som krönikör om ämnet självbild, drivkraft och egenvärde.

Petter Damre

I början av juli skrev jag en krönika på ämnet falsk balans i sociala medier. Den handlade i korta drag om hur många i fitness-branschen porträtterar sig. Att vi tyvärr ofta bara visar de "förskönade" delarna av vår verklighet, vilket i sin tur skapar stress och ångest hos människor som försöker leva upp till en verklighet som inte existerar. #JAGpåRIKTIGT heter den, för dig som vill läsa den.

Jag har under många år haft en följeslagare som ständigt varit vid min sida. Det är ett fenomen som alla har någon slags relation till, nämligen fåfängan‌ . Det är först nu, de senaste månaderna, som jag verkligen förstått att det har varit en destruktiv relation. Fåfängan har varit lite som den där kompisen från barndomen som skulle bestämma allt. Fåfängan har tagit en betydande roll i mitt liv och den har dikterat villkoren för en stor del av min tillvaro de senaste åren. Jag tror inte att jag är ensam i detta.

Nu menar inte jag att fåfängan i sig måste vara ett problem. Det som bekymrar mig mest är på vilka grunder den förekommer och på vilket sätt den tar sin form. Med andra ord, hur normen för vad som är eftersträvansvärt ser ut samt hur den här jakten påverkar oss. För den är inte gratis, fåfängan. Priset vi betalar för vår fåfänga är olika grader av stress och ångest. Graden varierar såklart, beroende på hur mycket fåfänga vi bär med oss och i vilken utsträckning den tillfredsställs.

Varför ges då fåfängan ett så stort utrymme? Jo, därför att vi vill få något tillbaka. Vi vill troligtvis belönas med känslan av att vi är duktiga, snygga eller betydelsefulla. Eller kanske vill vi helt enkelt bara få en bekräftelse på att vi överhuvudtaget existerar. Men här kommer tyvärr det knepiga. Till skillnad från när vi annars köper en vara eller en tjänst, så är vi i det här fallet inte garanterade en leverans. Det här innebär att väldigt många människor varje dag spenderar väldigt mycket stress och ångest utan att få något tillbaka. Förutom möjligen ännu mer stress och ångest i en slags dubbel effekt på grund av utebliven leverans. Ännu en faktor här är att våra förväntningar på belöning hela tiden ökar. Det krävs mer och mer för att mätta behovet av bekräftelse. En ”like” blir mindre och mindre värd, kommentarer likaså. Insatserna ökar, belöningseffekterna avtar. Vi har alltså en situation där det investeras en väldig massa, men där avkastningen stadigt urholkas. Vi står mitt i en digital social inflation.

Nu under våren började jag vakna upp och inse just detta. Jag började analysera mitt beteende på sociala medier och hur detta har varit en återspegling av min taskiga relation med fåfängan. Jag har till exempel börjat reflektera över hur jag har marknadsfört mig själv på Instagram och på vilket sätt detta har påverkat min vardag de senaste åren. Men viktigast av allt, jag har börjat ifrågasätta det ideal som jag har baserat min fåfänga på. Den snäva lilla mall som nästan alla idag ska försöka efterlikna. Det rippade sexpacket, ådrorna på låren och det perfekta leendet. Och när jag inte varit i form nog för att uppvisa att jag minsann passar in i den mallen, då har jag letat reda på en gammal bild som passar. En ”throwback”. De blir beroendeframkallande, dessa throwbacks. Varför? De ger likes, de ger bekräftelse och de gör så att jag passar in i mallen. Om än tillfälligt.

En dag i början av maj bestämde jag mig för att lägga upp en bild på min nuvarande form. Den skulle inte vara förskönande på något sätt. Ingen magisk vinkel, inget konstlat ljus. Den skulle återspegla exakt hur jag såg på mig själv just i den stunden. Det var ingen självklar process. Min bild av mig själv var att jag var 20 kg tyngre än när jag stod på scenen ett halvår tidigare. Jag kände mig tung och klumpig, långt utanför det ideal som jag så gärna ville vara en del av.

Jag tog bilden och tittade länge på den. Första impulsen var att ta bort den, men ju mer jag tittade på den ju mer övertygad blev jag av att detta är något jag måste göra. För fan, det här är ju en stark kropp. Vad är problemet?

Att lägga upp den här bilden visade sig vara starten på något nytt, på ett uppvaknande. Det kändes så oerhört skönt att vara ärlig mot mig själv, och mot andra. Jag kände mig inte längre som en bluff. Dessutom började kommentarerna trilla in och jag blev förbluffad över vilken positiv respons jag möttes av. Det blev snabbt väldigt tydligt att fler går i samma tankar som jag själv. En person som jag inte känner hörde av sig och tackade mig. Denna person förklarade att när hen såg min bild så lättade dennes stress över sin egen kropp enormt. Hen hade ju bara sett bilder av när jag är ”i form” och hade därför en bild av att det är så jag, och många andra med mig, ser ut året runt. När jag läste det här så förstod jag att detta var viktigt. Om lilla jag med min bild kan göra vardagen lite behagligare för en person, tänk då vad vi kan åstadkomma tillsammans?

Min önskan är inte att alla ska lägga upp formbilder på sina ”orippade” kroppar för att visa att så kan man också se ut. Min önskan är att dessa kroppar ska bli en del av normen, att en stark och välmående kropp ska vara minst lika eftersträvansvärd som ett sexpack.

Det är dags nu, vi måste bredda perspektivet för hur en vacker fysik kan se ut. 

° ° °

Krönikören Petter Damré tävlar i Athletic Fitness och lever som han lär.


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022