Jätten från Slätten, så kallas han. Linus Carlén är hans riktiga namn. Och är du nu inte född under en sten så är förutsättningarna goda att du på ett eller annat sätt stött på honom. Kanske på ett gym, kanske på en tävling. Kanske under en mässa, eller varför inte på nån sorts hälsomässig invigning nånstans i landet? De är nämligen alla vatten där Linus verkar nästan dagligen och där han dessutom utgör den naturliga mittpunkten. 

Så får du stora armar – med Linus Carlén
Linus som vi är vana att se honom.

Rent estetiskt är han såklart imposant, även om man på goda grunder kan hävda att leendet och hjärtat är de av hans drag som kanske tydligast tävlar om förstaplatsen. Men rent fysiskt är det liksom inget snack. Få kroppsdelar har förkroppsligat en individ med större eftertryck än armar och Linus Carlén.

Men att armarna var något som skulle springa lite fortare än nåt annat var inget Linus märkte själv.

– Nej, jag fattade inte det då, men jag inser nu att jag har extremt lätt att koppla på armarna vid mina renodlade armpass. Detta ledde till en skön pump och att jag kontinuerligt tränade dessa varje torsdag – eftersom jag på den tiden tränade måndag-torsdag och sen vilade hela helgen – vilket i sin tur ledde till resultat.  

Linus Carlén
Med “Arm Blastern”…

Linus må förefalla lugn och balanserad när man träffar honom, men det går inte att komma ifrån att killen formligen osar energi. En amatörgissning är det trängs ett antal ivriga bokstäver där inne, vilket såklart kan vara en tillgång. Eller rentav ett av skälen till att han hamnade på gymmet från första början.

– Jag har ett stort behov av att röra mig, har jag märkt. När jag började plugga så hade jag inget att aktivera kroppen med, och efter två veckors nollning med tillhörande krök var jag tvungen att hitta på något, och gymmet var närmsta utvägen där och då. Glad för det idag kan jag lova! 

Och resultaten kom nästan direkt. Redan efter ett par månader märkte Linus själv att träningen i flera bemärkelser var givande. Men steget att komma på att tävla i bodybuilding var lite längre.

– Ja det vet jag knappt själv, men det var nog när jag flyttade ned till Göteborg och började träna på Exhale Gym. Där var det konstant någon som tävlade, skulle tävla eller hade tävlat. På samma ställe träffade jag också Ali Komai som sa till mig “Du borde testa att tävla, för skojs skull” varpå jag svarade “Jag tävlar, men bara om du coachar”. Han var först osäker för han hade aldrig hjälpt någon innan men även detta är jag såklart extremt glad över.
Han är en vän för livet. 

Bicepscurls
Boom!

Om man ber Linus beskriva en typisk träningsvecka så blir det lite yvigare. Det kan rentav se lite ostrukturerat och hafsigt ut på papper, men var så säker: när det kommer till träning och kost är Linus en ordningsmänniska. 

– Haha, kanske är det så… men ett fast träningsschema nu när jag inte tävlar är lite för enformigt. Så jag kör igenom alla muskeldelar en gång per vecka, ett par rundor kardio och gärna minst ett pass renodlad kampsport. På vintern kan det bli lite hockey och sånt också. 

När det kommer till det heligaste, till armarna, har Linus ett fungerande grepp: han kör dem en gång per vecka, eller kanske i snitt var tionde dag.

– Om jag av någon anledning tvingas lägga om i planeringen är armarna det jag struntar i att träna för den veckan, men då kanske jag adderar armar tidigare veckan efter. Därav var tionde dag. 

Biceps

Linus tränar armar

Generellt är alla övningar som ger kontakt av intresse. Som du förstått så tränar Linus biceps och triceps tillsammans under samma pass. Nedan är Linus favoritövningar just nu.

FAVORITER FÖR BICEPS

– Scottcurl i maskin
– Hammercurls med hantlar
– Stående bicepscurls i kabelhiss

FAVORITER FÖR TRICEPS

– Scullcrushers med stång
– Pushdowns
– Dips 

Flex Gym

Kommentarer:

– Tunga vikter och många reps är aaaaaalltid vad man mår bäst av, så länge man håller sig skadefri. Jag ser än idag folk på gymmet som tror att lätta vikter och höga reps innebär enkel träning vilket såklart är helt fel. 

– Supersets och dropset är helt suveräna tekniker och något jag applicerar på alla mina muskelgrupper. Kalla mig sjuk i huvudet men jag älskar att köra superset mellan bröst och rygg, klassiskt Arnold-upplägg från the good old days. 

Några tips för den som vill träna armar hemma i sommar? 

– Köp hem ett hantelset och jobba med KONTAKT. Det behöver inte vara länge, det behöver inte vara åttiotre set. Jobba för kontakt och pump. Gör rörelsen jobbigare än vad den är. Hade jag stått på någons landställe och fått hålla i ett par 17,5 kilos hantlar i 25 minuter så lovar jag att det blir ett bra pass. 

Dips

FAKTA

Namn: Linus Carlén 
Ålder: 31 år 
Längd: 184 cm 
Vikt: Just nu 95-96 kg men för er som känner mig vet vi att denna siffra skiftar haha 
Utbildning: Civilekonom med inriktning på marknadsföring 
Bor: Stockholm 
Bil: VW Passat Laddhybrid – Riktig papparacer 
Tidigare idrotter: Ishockey och fotboll 
Främsta meriter: Pappa till Vince, och typ en bronspeng på Tyngre Classic (2 gånger) 
Förebilder: Mormor
Favoritprodukter från Tyngre: Kasein Chokladboll, Kasein Kladdkaka, Vassle Kladdkaka och PWO Lemonad

Tyngre Classic
Från Tyngre Classic V.