Fördelar med mindful eating. Att sitta ner och vara närvarande när vi äter är en utmaning för många. Samtidigt är det just det som behövs för många i strävan att må bra och/eller för att lyckas med en viktminskning. 

Mindful eating handlar om att medvetandegöra ätandet och vad som påverkar ätandet. Syftet är att bli medveten om vad du äter, hur du äter, hur du påverkas av vad du äter och varför du äter.

Fördelar med mindful eating

Det finns många fördelar med att äta medvetet. Medvetet ätande kan hjälpa dig att välja bort oönskat ätande, exempelvis småätande och överätande samtidigt som du är mer närvarande när du äter och kan njuta av maten. Många upplever sig mer behagligt mätta och blir bättre på att känna skillnad på hunger och mättnad.

Idag är det även många som är trötta på dieter eller på att räkna kalorier och är i behov av ett nytt tillvägagångssätt. Då kan det hjälpa att flytta fokus från vad man äter till HUR man äter maten och bli bättre på att lyssna in kroppens signaler. Medvetet ätande handlar snarare om att lära känna din kropp och din kropps behov. Genom att öva på att äta medvetet kan du lättare känna skillnad mellan hunger, mättnad och sug. Det kommer också kunna bidra till att du äter när du verkligen är hungrig. 

Så går du tillväga för att äta mer medvetet 

Var i nuet, inte i nästa tugga:

Äter man något gott eller är riktigt hungrig tenderar hjärnan att säga åt oss att skynda oss att äta eftersom den vill ha mer. Istället för att hänga på och redan tänka på nästa bit när du är inne på din första, njut av det du har i munnen. 

Genom att vara medveten om vad du äter här och nu kommer du att njuta mer av det du äter och faktiskt hinna uppfatta mättnadssignaler bättre. Du får alltså både njuta och känna dig mer nöjd. 

Ät medvetet: 

Ät medvetet under hela måltider – skippa mobiltelefonen, TV:n, tidningen och datorn. När du väl ska äta din måltid i lugn och ro – gör det medvetet och aktivera alla dina sinnen.  Syn, hörsel, smak, lukt och känsel.  Prova att kanske blunda eller hålla för näsan och se ifall det gör någon skillnad? Återgå sedan till att aktivera alla sinnen igen. 

Lär känna hunger och mättnad: 

Att lyssna på kroppens signaler borde vara en självklarhet. Tyvärr har många av oss tappat bort denna förmåga. Du ska alltså försöka bli medveten om kroppens signaler. Utvärdera din känsla under dagen. 

1 = UTSVULTEN

2 = HUNGRIG

3 = NÖJD

4 = MÄTT

5 = PROPPMÄTT

De flesta mår bra av att ligga mellan 3 och 4 under hela dagen. På 3 efter mellanmål och kvällsmål och på 4 efter frukost, lunch och middag. Utvärdera din känsla efter dina måltider. Genom att lära känna hungerkänslor blir det också lättare att upptäcka dem i tid och äta när vi är lagom hungriga. Annars kan det lätt leda till att vi blir överdrivet hungriga och då har svårt att kontrollera ätandet. 

Fördelar med mindful eating – avslutningsvis

Det finns många som skulle må bättre av att sakta ner och att äta mer medvetet. Det är dock lättare sagt än gjort. Att lyckas med att äta mer medvetet är en process där du behöver styra om vanor och ändra på ett inlärt beteende. Det är en process där de flesta emellanåt faller ur sina nya vanor. Med tiden kommer vanorna att sätta sig, det blir ett beteende din kropp utför utan att du knappt är medveten om det. I början kräver det energi, på sikt blir det lättare och går på autopilot.  Låt det ta tid och sätt upp en plan för hur du ska förändra ditt inlärda beteende på lång sikt om du vill börja äta mer medvetet. 


Mer från Lova

Photo by Pablo Merchán Montes on Unsplash