Förfallet självförtroende och förmyndarmentalitet

Alla mästare var nybörjare en gång, och med styrka kommer ansvar.

Marcus Syvertsen

Gnäll-mode: Activate! Kontextuellt kan jag presentera mig själv som någon sorts lillgammal spjuver med visdom bortom mina år, även om bara det där sista är sant om man frågar mig. Som 15-åring kände jag att 50 kg på 184 cm inte vann några skönhetstävlingar och skaffade mig ett gymkort. Ett par år och lite pubertetstestosteron senare vägde jag istället en obetydlig bit under 80-strecket och kunde åtminstone se ok ut i vissa vinklar. På vägen dit växte det fram någon självbild av att jag var ashäftig för att jag var lite över medel vältränad, och som sig bör i sena tonåren fattade jag ungefär ingenting alls.

När första GASP-linnet var inhandlat och tillräckligt många tresiffriga bänkpressar skurits in i sängbenet gav jag mig själv rätten att se ner på andra som inte hade genomgått samma process, och trots att jag om jag försökt hade skämt ut mig fullständigt även på Tammerpokalen, såg jag mig själv som mer värdig än andra att bära kläder med gym-tema. Tiden gick, intresset för träningen stagnerade och någonstans var det dags att skaffa sig ett jobb istället – därför är jag kvar här, fast med en kamera i ena handen och numera Tyngres podcasts och promotion-media i andra. Och tur är väl det, för här i branschen trivs jag som på Starbucks en lönehelg. Även om jag inte ännu lyckats bli fulländat ödmjuk har jag på vägen förstört min kropp såpass att verkligheten inte riktigt längre tillåter samma hybris som i tonåren.

Numera är jag sambo med en guldmedaljörska i Bikini Fitness och är knappast den av oss två man vrider nacken efter, men situationen till trots kröp jag faktiskt ner i träningsbyxorna för ett par månader sedan och bestämde mig för att med ny inställning, lite Barebells-puddingar och stöd från min osjälviska Zenna, ta ett nytt andetag på gymmet.

Även efter ett par dormanta år går det, mest på grund av min unga ålder och tacksamma uppsättning könshormon, väldigt snabbt att återfå bortsprungen styrka. Däremot är som numera 27-åring inte självförtroendet lika bundet till hantelpressarna längre, och förförd av en värld pyntad i spraytan, crossfit-superhjältar och folk som gör den vitruvianske mannens symmetri till åtlöje så har jag naturligtvis en verklighetsuppfattning så skev att hälften vore nog. Känslan av omanlighet är ett faktum, men det är inte det jag vill ventilera lite grann om idag.

I morgon ska vi köra ben. Med 74 kg i jackan är det knappast någon Bruce Banner som äntrar böjställningen, men jag har växt ifrån tillräckligt mycket av mitt forna ego för att hålla käften och köra mina knäböj ändå. So much so, att jag faktiskt verkligen tycker att det är roligt och längtar tillbaka varje gång vi sätter oss i bilen och rullar hem. Häromdagen såg jag en normalbyggd snubbe i svarta tights som var ganska ball i dem och tänkte att fan det där vore coolt. Sen mindes jag en konversation jag hade med ViktorTyngres kontor där han skämtsamt sa att ”jag är en sån som tränar i tights, även fast jag enligt folk kanske inte får det” och syftade på sin fysik. Viktor sket uppenbarligen i det här med ett leende, men det fick mig att tänka lite grann på hur folk sorterar varandra egentligen. Tydligen finns det, i linje med min vidriga människosyn när jag sprang på SATS i ovan nämnda GASP-linne 2009, en oskriven lag bland träningsfolk att det krävs en viss mängd muskler för att få ha t.ex. tights på sig som kille. Jag är helt övertygad om att damlaget lider samma struntprat, men utan insikt i den diskussionen håller jag mig till mitt för idag.

Jag fattar någonstans var sånt här tankesätt kommer ifrån. Jag har varit, om än oförtjänt, en av töntarna som rynkar lite på näsan när medelsvensson också vill ha linne på gymmet och jag sitter numera istället själv i den röda volvon med 1,6 barn och känner mig uttittad som en idiot för att jag inte drar 200 i mark. Sidbytet är helt klart fostrande för empatinerven och den där 50-kilos 15-åringen ekar lite i bakhuvudet varje gång en större kille går förbi mig på gymmet. Allt det här låter kanske larvigt och dramatiskt men jag tror att de flesta av er som läser skulle ljuga om ni sa att jag talar helt i nattmössan här. Numera kanske skityxan även attackerar saker som följarantal och märke i byxlinningen – men make no mistake, segmentering är samma trams oavsett tema. Jag har märkt av det här från båda hållen, observerat det i lite över 10 år nu och självklart aldrig riktigt fattat hur mycket det kan spöka före jag själv satt i långärmat med prestationsångest.

Vad fan är ett svart bälte om de säljs på Lidl, liksom?

Förutom sex textstycken självkritik och romantiska throwbacks har jag faktiskt en moral med den här texten, och den är stulen rakt av från den där Alvedon-reklamen med hundarna där de sa ”är man stor och stark måste man vara snäll”. Jag kan tåla den ironiska karman i att gå från mitt skrikgula Gold’s Gym-linne till att inte våga köra nästa benpass i tights, jag kan acceptera idiotin i min överanalys när ”Sven Svensson” och gänget cyklar obrytt till kontoret i sagda tights varje dag och jag kan till och med förlåta er för att vilja sätta prestige på era sjuka prestationer och slitet bakom dem. Vad fan är ett svart bälte om de säljs på Lidl, liksom?

Däremot vill jag samtidigt understryka att alla mästare var nybörjare en gång, med styrka kommer ansvar och massa andra klyschor från både Kung Fu-filosofi och Spiderman – och kort sagt uppmuntra de av er som är just t.ex. guldmedaljörer att visa samma respekt och ödmjukhet som min sambo har gjort med mig nästa gång ni ser en tandpetare försöka passa in bland frivikterna. Tack vare det är jag nämligen tillbaka på gymmet, lyckligare än på länge och satte PB i böj häromveckan. Jag funderar till och med på att svälja stoltheten och ta på mig de där jävla tightsen snart, bara för att jag vill. Och ärligt talat nu – är det inte det allt handlar om?

Ta hand om varandra, särskilt de som behöver det mest.


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022