Är det bäst att sprida ut proteinintaget jämnt över dagen?

Nya intressanta fynd, men det är fortfarande oklart om fördelningen spelar någon roll för resultatet.

Jacob Gudiol

Förra året anordnade Tyngre två stycken ”Kostdagar” där de hyrde biografer och sedan hölls det djupgående föreläsningar på scen av flera duktiga personer kring olika aspekter som berör kost och träning. Jag höll då en timme lång föreläsning kring proteinintag där första delen handlade om saker som vi vet kan spela roll och andra delen handlade sedan mer kring spekulationer om vad som eventuellt också kan spela roll.

Bland dessa spekulationer tog jag upp möjligheten att ett proteinintag som är mer jämt fördelat över dagen är bättre än ett intag där det mesta av proteinet kommer från en eller kanske två större måltider över några få timmar på dygnet.

https://www.youtube.com/watch?v=YAMy5j7Gh1Y

Den data som fanns som stöd för det påståendet var inte särskilt stark. Den studien som ändå var bäst hade tittat på skillnader i proteinsyntes över endast 12 timmar där man hade spritt ut proteinintaget annorlunda. En grupp fick 40 gram protein vid två tillfällen, en grupp fick 20 gram vid fyra tillfällen och en tredje grupp fick 10 gram vid 8 tillfällen (1). I den här studien blev proteinsyntesen högre med 20 gram vid fyra tillfällen vilket inte är helt orimligt baserat på vad man vetat sen tidigare.

Det krävs lite drygt 20 gram högkvalitativt protein för att få upp proteinsyntesen nära max efter en måltid och sedan förblir proteinsyntesen högre i några timmar. Tanken är då att flera näst inpå maximala höjningar över dag är bättre än några få maximala höjningar eller flera stycken små höjningar.

Ett betydande problem med studien ovan är däremot att det totala proteinintaget var lågt. Försökspersonerna i den här studien vägde ungefär 80 kg och att då ge dem endast 1 gram protein per kilo kroppsvikt innebär att man la dem på ett väldigt lågt proteinintag sett till vad som anses vara bäst vid styrketräning vilket är ungefär 1,6-2 gram protein per kilo kroppsvikt och dag.

Det finns även ytterligare en äldre studie som har visat på liknande resultat där man istället för att dela upp proteinintaget i olika stora portioner med jämna mellanrum istället hade en grupp som åt sitt protein ganska jämnt fördelat över dagen och sedan en annan grupp som åt det mesta av proteinet på kvällen. Även i den studien så verkade den totala proteinsyntesen bli högre totalt sett när intaget var med jämnt fördelat över dagen (2).

De här två studierna är intressanta men det är inte mycket data egentligen. Så det har funnits en betydande osäkerhet kring om det här med att sprida ut måltiderna jämnt verkligen spelar någon roll i fall proteinintaget är tillräckligt högt. För några dagar sedan publicerades däremot den första studien någonsin där man i alla fall indirekt tittade på hos människor över en faktisk träningsperiod (3).

Nästan tillräckligt med protein i 12 veckor med olika fördelning kring måltiderna

Studien i fråga utfördes på 26 unga män som fick genomföra samma styrketräningsprogram i 12 veckor. Deltagarna delades in i två olika grupper som alla fick samma frukost tilldelad som innehåll lite protein. Båda grupperna fick även en proteinshake som de skulle ta dagligen där den ena gruppen blev tillsagda att ta proteinet till frukost medan den andra gruppen blev tillsagda att ta proteinet till lunchen på eftermiddagen.

Det här upplägget ledde till att gruppen som fick dricka proteinshaken till lunchen bara fick i sig en liten mängd protein till frukosten eftersom den i övrigt var standardiserad och snål med protein. Gruppen som däremot fick dricka proteinshaken till frukosten fick istället i sig protein mer jämnt över dagen. Du kan se hur fördelningen blev mellan de två grupperna i diagrammet här under. Notera dock att det här är självrapporterad data så det finns en ordentlig osäkerhet här kring de faktiska värdena även om det är rimligt att tro att skillnaden i fördelning är betydande mellan grupperna.

Det totala intaget av protein hos deltagarna i den här studien låg omkring 1,3 gram per kilo kroppsvikt och dag. Så det totala intaget av protein i den här studien är tyvärr lite för lågt vilket gör att oavsett resultatet så går det inte att utesluta att det här med fördelningen inte har någon betydelse så länge som det totala intaget är tillräckligt högt.

Själva styrketräningen i den här studien var ett helkroppspass med maskiner där deltagarna utförde 3 set av varje övning. I de två första seten fick de utföra 10 repetitioner och sedan i sista så skulle de utföra så många repetitioner de kunde och om det blev över 12 så höjde man motståndet tills nästa träningspass. De första fyra veckorna var det däremot lättare träning än så som en typ av mjuk uppstart.

Inga signifikanta skillnader mellan grupperna

Studiens resultat blev att alla deltagarna blev starkare men där var inga märkbara skillnader mellan grupperna. Styrkeökningar för nybörjare kommer ofta fort och det är sällan några större skillnader mellan olika upplägg i starten så det här är inte särskilt förvånande. En egen kontroll med ögonen på resultaten visar att den procentuella ökningen var något större i samtliga övningar för gruppen som hade ett mer jämnfördelat proteinintag.

När det gäller muskelmassa och fettmassa så var trenden den samma som när det gäller styrka. Värdena verkar om något ha blivit bättre för gruppen hade ett mer jämnt fördelat proteinintag.

Summering – fortfarande oklart om fördelningen spelar någon roll

Träningsstudier är tyvärr ofta små och korta i tid och den här studien är inget undantag. Det var endast 26 män som fullföljde den här studien och med så få deltagare över 12 veckor så ska man inte förvänta sig särskilt tydliga skillnader mellangrupperna oavsett vad du gör med dem så länge som de utför samma träning.

Det är mindre trender mot att ett mer jämnt fördelat proteinintag är bättre än ett mönster där det mesta av proteinet äts framåt eftermiddagen och kvällen i den här studien och det passa med den lilla forskningen som finns sen tidigare. Det passar också med rent teoretiska resonemang kring att proteinsyntesen kan höjas fler gånger med fler måltider och därmed hålla högre totalt sett över ett helt dygn.

Men den här lilla studien i sig gör mig inte direkt säkrare på det som jag trodde på när jag gjorde min presentation på Tyngres Kostdag som du kunde se på Youtube här ovanför. Jag tycker fortfarande att det är rimligt att fördelningen kan inverka och om jag försökt att optimera någonting så hade jag tänkt på det idag. Samtidigt skulle jag vilja se framför allt större studier på det här men om inte det kommer så behöver i alla fall flera mindre studier likt den här med snarlika upplägg börja peka åt samma håll innan jag blir lite mer självsäker i mina slutsatser.

Photo by 青 晨 on Unsplash


Liknande artiklar
Träna som en bodybuilder

Alex flyger solo tillsammans med vår kompis Abbe Mattsson. Ämnet för dagen är träning med fokus på muskelmassa.

8 apr. 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

300 kg i marklyft med Troive

Vår kompis Martin Troive ”The Trooper” Ekelund tog nyligen klivet in bland de odödliga – de som dragit 300 kg i marklyft. Hör om hans träning under satsningen och om hans framtida äventyr.

14 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Piña colada & hemvärnet

Idag är det en stor burk med smack snack. Vad tycker vi om ananas, egentligen? Vad ska det vara i en Piña colada? Hur fungerar det egentligen i hemvärnet?

3 mars 2024

Sveriges Starkaste Man Fredrik Johansson

Vi går tillbaka till hur allt började för den regerande mästaren Fredrik. Om första drivkraften att träna på gym, om första tävlingen, första skadan och om den första (av många?) SSM-segern. Vi hinner också med ett litet uppsnack inför Europas Starkaste Man i april.

29 feb. 2024

Kontroverser kring styrketräningsvolym och muskelökningar

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel kring styrketräningsvolym och muskelökningar.

28 feb. 2024

TV-serier, löpning runt styrketräning och maxpuls

Idag river Viktor och Josef iväg direkt med att spåra ut i att prata om TV-serier där Josef säger sitt om Stålmannen och Smallville.

25 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Daniel Richter

Idag blir det skrotlyftningssnack med ingen mindre än Daniel Richter från Styrkelabbet/Strengthlog. Josef och Daniel tjatar på vitt och brett både det ena, men framförallt det andra vad gäller styrketräning.

9 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Starten av 2024

Vi är i startgroparna av 2024 och många har mål med vill uppnå, inte minst i bänkpress! Idag berättar Josef om sin start på året.

10 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Att börja året på botten

Om du tänkt dig att 2024 ska bli ett riktigt superduperträningsår för dig, men ditt utgångsläge är riktigt uselt. Lyssna på dagens avsnitt.

7 jan. 2024

Nyårslöften

I dagens avsnitt pratar Josef helt själv om nyårslöften. Vilka nyårslöften ska man ha och varför ska man ha dem? Hur ska du sätta upp dem och vad är rimligt?

31 dec. 2023

Tänk inte på träningen

Är det den som tänker på träningen mest som får mest resultat? Den som tänker på vad den ska göra när den ska göra det, hur den ska göra det, med mera?

24 dec. 2023

Konsekvens

Teknik och utförande tjatas det om och att det är viktigt, men kan det slå över? Josef lägger ut texten om sina egna erfarenheter.

20 dec. 2023

Etthundra avsnitt

Då blev det 100 avsnitt av podcasten Tyngre Bänkpress. Här river vi igenom lite om hur bänkpressen sett ut sedan den kom till ovh lite till.

13 dec. 2023

Träningsprogram & Spotify Wrapped

Idag snackar vi om vad man bör och kan förvänta sig av att få ut från ett träningsprogram. Pris, längd och annat inkluderat.

10 dec. 2023

Så bygger du ditt träningsupplägg

Hur bygger man upp ett träningsprogram? Vad ska man tänka på? Kan man bara googla fram ett? Ashkan och Albin reder ut!

2 dec. 2023

Träna lite – men hårt

Det huvudsakliga temat idag är hur lite träning man kan komma undan med. Josef har under hösten tränat rekordlite, men ändå blivit starkare.

29 nov. 2023

Prylar vid styrketräning

Jacob och Wille följer upp förra veckans avsnitt kring prylar för konditionsträning med att denna gång diskutera saker som kan vara användbara vid styrketräning.

29 nov. 2023

Våra favoritövningar!

Ashkan och Linnea plockar fram sina favoritövningar för varje muskelgrupp och berättar hur de utvecklats under deras träningskarriärer.

18 nov. 2023

Så börjar du styrketräna hemma!

Efter en snabb (40 minuter) introduktion som tar upp ämnen som salt mat, datorspel, Järnvägspressen med mera, delar Josef med sig av råd om hur du kan komma igång med hemmaträning.

15 nov. 2023

Järnvägspressen – bänkdynor och matförgiftning

IIdag snackas om att nu på lördag är det dags för Järnvägspressen, årets häftigaste bänktävling. Samt dynor och sjukdomsrekord.

15 nov. 2023

Emil Lundgren inför Järnvägspressen

Emil Lundgren är en av världens bästa bänkpressare som nu är i slutskedet av årets satsning mot Järnvägspressen.

1 nov. 2023

Bänka sjuk?

Det är höst och många är sjuka. Bänkpress är en övning som är i relation till böj och mark lite mindre ansträngande. Så kan man bänka sjuk?

25 okt. 2023

Greppvidd

I bänkpress kan vi hålla greppet med väldigt varierande bredd. Allt från väldigt smalt till väldigt brett. Vad hade olika greppbredderna för syfte och skillnad?

18 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Hantelpress

Det finns övningar som ofta förekommer runt bänkpress. En av dessa är hantelpress. Samma som bänkpress, men med hantlar istället för stång.

11 okt. 2023

Järnvägspressen, träningsprogram och brygga

Då sitter Josef och hans granne Robert Walter ner och diskuterar alla heta ämnen just nu i bänkpress. Vad vet vi exempelvis om Järnvägspressen?

4 okt. 2023