Framtidens crossfit

Tre saker crossfit-organisationen behöver se över.

Sebastian Avindell

För oss som dagligen, eller åtminstone så gott som dagligen, späker oss själva i crossfitboxar över hela världen kan den vara svårt att förstå att den idrott vi älskar inte funnits mer än cirka tjugo år. Jämfört med idrotter så som fotboll och ishockey är crossfit således likt den där finniga tonåringen som inte riktigt vet om denne ska bete sig som ett barn eller som en vuxen. Det finns såklart både positiva och negativa saker med att syssla med en ung sport. Att kunna vara med och utforma den är givetvis en fantastisk möjlighet. Samtidigt går det inte riktigt att bortse ifrån att crossfit lider av en del barnsjukdomar, som med tiden kommer tvinga sporten till att förändring. Så, med detta sagt, hur ser då crossfitens framtid ut? Tillåt mig att se in i kristallkulan tillsammans med er.

Franchisemodellen

Ta upp begreppet crossfit kring ett middagsbord med ofrälsta och räkna sedan kallt med att två saker kommer komma på tal, skaderisken och franchisemodellen. Skaderisken kan vi för dagen lämna därhän för att istället rikta in oss på det sistnämnda. För att ett crossfitgym ska få använda sig av ordet ”crossfit” måste det årligen betala 3000 dollar till CrossFit Inc. Som grädde på det dollarmoset krävs dessutom att samtliga tränare på boxen har minst en crossfit level 1-certifiering, som kostar 1000 dollar styck, och måste förnyas var femte år.

Det blir således att antal kronor att betala varje år. Här i ligger också problemet, för vad får den som betalar egentligen tillbaka, utöver tillåtelsen att få använda crossfit i sitt boxnamn? Många boxägare törs nog hävda att återbörden är så gott som noll och intet. Måhända spelade det större roll att kunna adressera sig som just en crossfitbox för ett antal år sedan, men idag? De flesta träningsintresserade känner redan till begreppet crossfit. Så varför då betala tiotusentals kronor om året för något redundant, som istället skulle kunna gå tillbaka till medlemmarna i form av bättre och mer utrustning, billigare avgifter eller för fortbildning av boxens tränare?

Jag tror det har blivit allt mer uppenbart för boxägare runt om i världen att man faktiskt inte måste ha med crossfit i sitt företagsnamn bara för att attrahera kunder. Jag tror också att det här är något CrossFit som företag måste ta tag i. Det finns redan en hel del så kallade funktionella träningsgym, som i realiteten är crossfitboxar, men utan dess namn på skylten. De erbjuder med all säkerhet lika bra träning som en certifierad träningsbox, men sparar massor av pengar genom att välja bort crossfitbegreppet. Och, om denna tysta revolution redan har tagit fart, hur kommer det då se ut om fem år? Castro och Co. har onekligen en del att fundera över.

Dave Castro

Och på tal om just Dave Castro, hur bra är han egentligen för crossfit som varumärke och idrott? Är han en brinnande entusiast som med sin militära bakgrund ger crossfit en unik utformning som är till dess fördel, eller är Castro tvärtom en maktgalen demagog som styr sitt Games med järnhand?

Crossfit som sport och organisation har varit relativt förskonat från skandaler och kontroverser under den korta tid den funnits. Det har visserligen då och då blossat upp debatter om skaderisken och hur trovärdig Greg Glassman egentligen är som företagsledare, men mer än så har det egentligen inte varit. Om vi bortser från Dave Castro, det vill säga. Ingen crossfitare lämnades väl oberörd när Castro bestämde sig för att ta med vapentillverkaren Glock som sponsor till 2016 års Games, vilket ledde till att de atleter som hamnade på prispallen förutom prispengar och ära även tilldelades en pistol. Vissa tyckte saken var helt i sin ordning, de flesta andra upplevde det hela som ett totalt hjärnsläpp.

Här i ligger också problemet med fenomenet Dave Castro, hans minst sagt grandiosa självbild. Sällan, för att säga aldrig, har han eller CrossFit gjort en större felbedömning. Ovan nämnda pistolhärva är ett exempel, alla skador av bröstmuskler på Regionals i år är ett annat. Men Castro slog ifrån sig all denna kritik, med argument som mest liknade en dåres försvarstal. Alla andra förstod inte, var dumma eller båda delarna. På så vis är Dave Castro lik fightingorgansiationen UFC:s Dana White. Båda styr med järnhand, och tolererar inte att kritik.

Castro är sannerligen en vattendelare. Sant är att crossfits enorma tillväxt det senaste decenniet till stor del kan tillskrivas honom, mycket tack vare hur Crossfit Games har vuxit och utformats. Men, sant är också att han kanske inte är den mest optimala personen att föra en relativt ny sports talan. Kan crossfit som fenomen fortsätta att växa utan Castro? Det är svårt att sia om den saken. Något som är klart är dock att Dave Castro med all säkerhet kommer fortsätta väcka kontroverser kring sitt sätt att leda Games. Frågan är bara när detta ledarskap blir mer en börda, än en tillgång, för CrossFit.

Utformningen av Open, Regionals och dess Nordamerika-fokus

Precis som att Glock-historien delade crossfitvärlden i grovt sett två delar, så är den på samma vis delad i två delar i andra hänseenden. Det finns USA, och så finns det resten av världen. Detta faktum syns tydligt i hur Open och Regionals är uppdelat. Nordamerika är delat i sex tävlingsregioner, där det finns fem kvalplatser var för kvinnor respektive män i varje region. Blickar vi över Atlanten till oss i Europa så är vi sammanklumpade med hela Afrika och får vackert nöja oss med fem platser var för kvinnor och män. Detta till trots att nästan 60 000 atleter deltog i Crossfit Open 2017 bara i Europa. Visst, antalet deltagare i Nordamerika (där vi räknar med de kanadensiska regionerna) är fortfarande fler än i Europa. Men, det är inte sex gånger fler. Detta till trots har Nordamerika de facto sextio platser att slåss om, medan det i Meridian endast är tio stycken.

Det här var måhända inte ett problem i crossfitens linda, när så gott som alla crossfitatleter fanns på andra sidan pölen. Men idag? Idag ser verkligheten helt annorlunda ut. Således måste CrossFit som företag tänka till i denna fråga. För, ska sporten kunna fortsätta växa utanför USA och Kanada måste fler atleter från andra länder få chansen att delta i Games. Varför? Därför att det är just den sortens publicitet som lockar fler människor att testa. Meridian som region är redan ett rejält getingbo av fantastiska atleter och framtiden kommer med all säkerhet bli än tuffare för Europas och Afrikas atleter. Fråga bara Lukas Högberg. I många av de amerikanska regionerna hade han tagit pallplats utan att behöva svettas mer än nödvändigt, här blev det istället en snöplig sjätteplats.

Därför är det i mina ögon omöjligt för CrossFit att blunda för detta faktum. En förändring lär komma, antingen med nya kvalregler, nya regioner och/eller fler kvalplatser. Något annat är faktiskt otänkbart.

Detta var således en överblick över de tre, i mitt tycke, största frågor som CrossFit måste tackla inom en snar framtid. Ska sporten och fenomenet crossfit fortsätta att skörda framgång efter framgång som tidigare måste det också utvecklas med tiden. Och då måste nog dessa tre övergripande problemen ses över, oavsett vad Dave Castro själv har för åsikt om den saken.

Mer rörelseglädje åt folket!


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Elebro tillbaka mot Games

Snyggsnack idag när vi pratar med vår evige favorit Alexander Elebro. Årets lagsatsning mot Crossfit Games har precis inletts och vi ges här en inblick i både förberedelser och förväntningar.

15 feb. 2024

Atleten Louise Cederblad

Duracellkaninen Louise Cederblad tävlar aktivt inom crossfit och funktionell fitness. Utöver det driver hon sin egen verksamhet som fysioterapeut och personlig tränare.

2 feb. 2024

Allt om Fitnessfestivalen med Kristian Sewén

Fitnessfestivalen står återigen för dörren. Vi passar därför på att ringa upp festivalgeneralen själv för att få lite inblick i vilka sporter som denna gång finns representerade, samt att få höra mer om jobbet bakom kulisserna.

16 nov. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Ellen B Åkesson i Tyngre Kraftsport

Idag snackar vi med Ellen B Åkesson. Ellen checkar av alla punkter inom styrketräning då hon bara senaste halvåret sysslat med allt som involverar en hantel.

8 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

CrossFit Games 2023 med Mads

Vi ringer upp kompisen och nestorn Mads Jacobsen för att diskutera årets höjdpunkt inom crossfit-kretsar, nämligen CrossFit Games 2023.

21 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Elebro om Games med laget

Vi snackar med Alexander Elebro, som nyligen blev klar för Crossfit Games i Team-kategorin. Alexander berättar om laget och dess medlemmar, om hur de upplevt kvalen samt hur de ser på de kommande tävlingen i Madison.

12 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Viktor Långsved om säsongen – och Games

Viktor Långsved berättar om hur han hittade kraft att gå vidare från fjolårets incident. Vi pratar också om årets satsning mot Games.

20 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Open-season med Elebro

CrossFit Open står för dörren och det ger oss ett utmärkt tillfälle att kolla läget med en våra vackraste vänner – Alexander Elebro.

20 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023