Det finns många som kämpar med hunger när de försöker gå ner i vikt. Men genom att fokusera på volymgivande mat kan man bli mer mätt på samma mängd kalorier.  

Volymgivande mat

Volymgivande mat är mat som ger stor volym i förhållande till dess energiinnehåll. Energidensitet  (Kj eller kcal / g) definieras efter mängden tillgänglig energi i olika livsmedel med samma vikt. Vatten, innehåll av makronutrienter (fett, protein och kolhydrater) och fibrer påverkar energidensitet och mättnad. Eftersom fett innehåller dubbelt så mycket energi som kolhydrater och protein ökar det energidensiteten samtidigt som vätska minskar energidensiteten.

Proteinrik och fiberrik mat har vidare visat sig ge bättre mättnadskänsla. Det innebär i praktiken att det kan vara en fördel att fokusera på livsmedel som är fiberrika, proteinrika och innehåller stor andel vätska samt mindre mängd fett.

Mättnadsindex

Det finns också något som kallas för mättnadsindex. Genom begreppet mättnadsindex rankas olika livsmedel efter hur mycket mättnad de ger per kilokalori. Ett av de livsmedel som rankats högst när det kommer till mättnadsindex är potatis. Detta kan bero på att potatis innehåller stor andel vätska vilket gör att mängden potatis blir väldigt stor i förhållande till dess energiinnehåll. Andra livsmedel som rankats högt är vit fisk, havregrynsgröt och baljväxter. (2).

Givetvis är det samtidigt svårt att mäta mättnad då det finns många faktorer som påverkar, men kikar vi på den data som finns kring mättnadsindex verkar inte kolhydrater i form av potatis, fullkornspasta, frukt och gröt vara något man behöver undvika när man vill gå ner i vikt.

För många kan det faktiskt räcka långt att göra enkla byten och fokusera på just volymgivande mat för att gå ner i vikt. Såsom att äta mer livsmedel med högt mättnadsindex och byta fullfeta produkter mot magrare. Långsiktiga studier har vidare visat att låg energidensitet i maten verkar främja viktminskning. (1)

När det kommer till fett mättar det också bra, men ger även en hel del kalorier vilket i sin tur innebär att du ej kan äta samma mängder mat som när måltiden är fettsnål. Samtidigt behöver vi fett för att överleva och är inget man bör utesluta helt, det viktiga är vilka mängder och kvalitén på det fett vi äter. 

Fokusera gärna på: 

 • Kokt potatis
 • Fullkornsbröd
 • Fulkornspasta
 • Osötade fullkornsflingor
 • Grova grönsaker 
 • Frukt (Äpple och apelsin har högst mättnadsindex)
 • Vit fisk (Kom ihåg att det är hälsosamt att äta fet fisk, denna lista har fokus på mättnad)
 • Kyckling
 • Bönor och linser
 • Nötkött
 • Ägg

Mer information och inspiration

Önskar du lite inspiration när det kommer till recept kan du även hitta det i min E-bok Kostkoll, hälsa och motivation. Recepten i boken innehåller mycket livsmedel med högt mättnadsindex.
Här kan du beställa den.


Källor:

Marjatta Salmenkallio-Marttila AD, Ingibjörg Gunnarsdottir, Leila Karhunen, Maria Saarela and Marika Lyly. Satiety, weight management and foods. 2009.

Vegetable cost metrics show that potatoes and beans provide most nutrients per penny. Drewnowski. 2013

A satiety index of common foods. Holt SH1, Miller JC, Petocz P, Farmakalidis E. Eur J Clin Nutr. 1995


Photo by Paul Hermann on Unsplash