Genom att vara rädd för att missa något viktigt gör jag ingenting alls

Vi har kommit till en punkt där vad andra gör har blivit mer intressant än vad vi själva borde göra.

Erik Sander

På gott och ont lever vi i en värld där vi vet allt om alla inom loppet av sekunder från att det skett. Vi uppdateras ständigt med vad våra vänner, bekanta och idoler gör i realtid flera gånger om dagen. Detta kan tyvärr leda till att folk inte har något att prata om när de träffas fysiskt, eller ännu värre att de överhuvudtaget inte ser behovet av att träffas rent fysiskt. För visst är väl ändå halva grejen med att ses, att få uppdatera varandra med vad vi gjort, hur det kändes och hur det blev?

– Jag såg att du var och surfade på Bali, vilka feta vågor du hade! Och så käkade du på det där stället som ligger nere i hamnen som har världens bästa grillbuffé. Och det var då du träffade min gamla klasskompis Jonas från högstadiet väl, och så hängde ni tillsammans de sista två dagarna innan ni åkte hem? Skön snubbe den där Jonas eller hur!? Tråkigt att resan skulle sluta med en maginfluensa bara, men satan vad fint att ni blev uppgraderade till första klass på flyget på vägen hem. Då kan man leva med att flyget blir försenat ett par timmar!

Vad svarar man på det? Han som ”ställde frågan” berättade ju precis allt du gjort och upplevt under semestern från det att du tog bussen ut till Arlanda till dess du landade igen.

– Eh, ja, det var grymt ju! Tystnad… Öh, har du sett det här kattklippet förresten? Katter är roliga de små liven!

Detsamma gäller träning. Tänk om alla spenderade en tiondel så mycket tid på att faktiskt träna som det spenderas att titta på, följa och kommentera andra som tränar i sociala medier.

Man scoutar internet, Facebook och Instagram, följer allt och alla inom kost och träning för att se precis hur bra man kan bli och exakt hur man ska göra för att ta sig dit. Man stirrar sig så blind på alla intryck och information att tiden helt plötsligt flugit förbi och du hinner inte träna idag heller. Men imorgon, då jävlar ska du bli stor.

Jag tycker såklart att det är helt fantastiskt att vi följer hurtiga bullar på sociala medier, annars hade ju ingen bemödat sig med att läsa det jag skriver. Men det som inte får hända, och som jag tror händer lite väl ofta, är att motivationen som syftar till att appliceras och sättas i praktik ofta stannar vid skärmen istället för att tas i bruk. Och då är det ett problem på riktigt helt plötsligt. Det fallerar istället i dubbel bemärkelse då den ökade nivån av träning inte bara uteblir – den nyfunna motivationen till trots – vi kommer samtidigt ännu längre från stålet som gör oss stora och starka.

En teori om vart det går snett är möjligen att vi tenderar att följa personer som är så långt mer avancerade i sin träning och kosthållning att de inlägg och metoder de marknadsför inte är i närheten av applicerbara i ens egen vardag. Samtidigt säger jag inte att det är direkt konstigt att man hellre ser någon göra 50 st enarmschins med en tjuga i bältet än att titta på någon som postat en video där de väljer att ta trappan istället för hissen när de gått av tunnelbanan på väg till jobbet. Fast egentligen är det antagligen just den motivationen som får en att ta första steget mot en reell förändring de flesta skulle behöva ta på sin resa mot de viktade enarmschinsen. Om det sedan handlar om det lika uttjatade som urtråkiga i att ta trappan istället för hissen eller att äntligen få tummen ur och betala en skicklig styrketräningscoach att skapa en seriös periodisering inför din första fitnesstävling är ovidkommande. Avgörande i frågan är att motivationen puttar dig i rätt riktning, oavsett åt vilket håll det nu må vara.

Istället vill vi hela tiden bli ”wowade”, allt som inte är extraordinärt passerar radarn obemärkt förbi. Vi människor är väldigt simpla varelser, banala om du så vill (vidare läsning om detta hittar du här), som med ytterst enkla medel förtrollas och släpper allt vettigt vi har för händerna på en millisekund om vi bara utsätts för rätt typ av stimuli.

Vad är då rätt typ av stimuli?

Jag menar att det handlar om halvnakna supersnyggisar, glänsande muskler, all typ av dubbelpanerad mat eller dränkt i smält ost och dyra leksaker. Allt detta förpassar den sociala mediekonsumentens intellekt tillbaka till neandertalarnas tid med omedelbar verkan. Ju orimligare överdåd vi ser desto högre grad av stimuli.

I en större utsträckning tror jag det gäller oss fullvuxna män som på något vis verkar mer lättmottagliga än kvinnor. Vi tycker det är läckert, vi avundas det, vi vill ha det och vi vill ha det nu. Och gärna ska det komma helt täckt i smält ost. Full jackpott är när en halvnaken tjej bredvid en herre med saftiga biceps i en sportbil dränkt i smält ost fladdrar förbi i flödet – ding ding ding, alla cylindrar tänds simultant och med full kraft.

Och likt skräpmat blir vi inte mätta och belåtna av stimulit, tvärt om blir vi giriga, vi vill ha mer och vi vill ha det nu. Vi skrollar vidare, hittar ett nytt stimuli (en pizza med ost inbakat i kanterna – wow!), vidare till nästa (en vacker tjej iklädd bikini på stranden – pang!!) som följs av ett tredje stimuli (en halvnaken tjej som äter smält ost – superwow!!!).

Och rätt vad det är har inte bara minuter utan timmar passerat. Samtidigt i ditt mellanmjölksland tar du dig in till köket, tar fram en skiva Skogaholmslimpa, brer den med Lätta (blir ju mindre kalorier så) och skivar på en skiva neutral hushållsost (26% fett, det är lagom) häller upp ett glas kallt mjölk och går och lägger dig.

Imorgon sätter du igång. Imorgon blir den första dagen i ditt nya liv. Sedan vaknar du, öppnar du upp telefonen, trycker på Instagram-ikonen och BAAAAM (stimuli) och du är fast igen.

Vi har kommit till en punkt där vad andra gör har blivit mer intressant än vad vi själva borde göra. Vi får mer tillfredsställelse av att se andra människor leva våra drömmar, göra det vi vill göra och kanske allra främst ser ut som vi vill göra än att sätta igång vår egen resa dit, eller åtminstone i någon riktning åt samma håll. Genom att vara rädda för att missa något viktigt gör vi ingenting alls.

Jag uppmuntrar alla att även i fortsättningen följa dessa övermänniskor och bli hänförda av deras skicklighet, elegans och övermänskliga prestationer. Men om du inte redan är i närheten av dem, sätt åtminstone igång och sikta på att bli hälften så bra och sätt det i praktik med start igår. Det gäller alla, oberoende av om det är cykel till jobbet eller SM-tecken i badbyxa som hägrar.

Följ inte bara idolerna på Instagram, följ även med in till gymmet och kasta runt lite tunga grejer. En vacker dag kanske andra istället följer dig när du krossar kokosnötter mellan bröstmusklerna. Men fram till dess är det bara hårt och målmedvetet arbete som gäller.

Så lägg ifrån dig telefonen för ett par timmar, ta i till du spyr och sedan lite till, och när det är avklarat för dagen – hänförs bäst du vill av vad andra gör, för nu har du gjort det själv också.


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022