Hoppas du har möjlighet att njuta av ledighet, god mat och närhet till dina kära! 

Jag befinner mig just nu i Schweiz för ett julfirande som snart får betraktas som en sorts tradition. Förutom det uppenbara (ledighet, skidåkning och mysigt häng) så har jag tidigare också getts uppdraget att fungera som inhyrd tomte åt ett antal barnfamiljer här. Med varierande framgång ska sägas. Barnen har väl generellt sett varit sådär lagom imponerade, men jag tror nog att en och annan farmor kan ha gått lite smått i spinn. Den här gången har jag dock varit ledig på den punkten. Covid, du vet.

Just funktionen som tomte är annars lite märklig. Historiskt har han en brokig bakgrund, där Sant Nikolaus, en generös biskop från Turkiet anses vara ursprunget. Han blev sedan Sinterklaus i Holland, som sedan exporterades som Santa Claus till USA. Rent visuellt anses den moderna tomten ha formats via ett välkänt läskedrycksföretags reklamkampanjer på 1930-talet.

Vi snackar alltså om storyn om en skäggig & frodig främling som under loppet av två dagar uppenbarligen besöker världens samtliga barnfamiljer via skorstenen för att lämna presenter. Vi matar därmed våra kommande generationer med lika delar skräck, förtjusning och närmast ockulta övertoner i en salig röra. För mig är det nästan ofattbart att någon av oss som växte upp i påtvingad tomtetro någonsin kunde återhämta oss från den traumatiseringen. Men det gjorde vi. Och i vår tur för vi sen den seden vidare. Så ock jag.

Hoppas som sagt att din julledighet är fridfull, berikande och att du sen kan återgå till det vanliga livet fylld av energi och glädje.

Skulle dina egna klappar inte ha fallit väl ut så vet du att vi finns där. Vår butik har ett stort antal produkter som måhända kan skänka någon sorts tröst och mening åt den du bryr dig om.

Med det önskar jag dig en riktigt god jul!

Ho-Ho-Ho!

Alex