Gymzoologi

Vem är du i gymmet?

Lorena Gustavsson

Generaliseringar är aldrig några absoluta sanningar, men det är kul! Så efter inspiration från Sebastians genomgång av Crossfitens karaktärer kände jag mig också manad att ta itu med gymdjungeln med David Attenborough -berättarrösten.

Vilken "träningsart" är du?

Gymmet är, som många av er säkert har noterat, lite av en djungel där naturens lag råder, åtminstone i andlig mening. Den socialdarwinistiskt lagda kanske har lagt märke till att det finns en näringskedja per träningsanläggning. På de mindre upplyftande gymmen skapar näringskedjan hierarkier, barriärer och avstånd. En vettigare näringskedja kännetecknas av respekt och generositet, "Di gamle" visar, vägleder och släpper fram nya förmågor.

En observation av träningsdjungeln kommer visa att alla är vi barn i början. Likt de första fiskarna som krälade sig upp på land utforskar vi tafatt den nya miljön och successivt evolveras vi. Detta tills dess att fyra primära arter utkristalliseras. Eller, ska vi vara ärliga så är det hybrider av dessa vi ser. Alla är vi minst ett par procent av varje, men per automatik kommer grupper att samlas och skapar egna små civilisationer i civilisationen. Helt enkelt för att de som strävar åt samma håll tenderar att funka ihop.

En bra dag samsas arterna friktionsfritt, varken äter eller äts. En dålig dag kan strider och revirmarkering förekomma, trots att vi egentligen inte behöver vara konkurrenter. En bra dag kivas och brottas vi i all vänskaplighet och det är själva basläget, naturtillståndet om du så önskar.

Så låt oss nu titta lite närmare på de nu levande gymarterna, omnämns första gången i Tyngre Träningssnack‌ i ett av de första avsnitten. Undertecknad har tagit sig friheten att döpa om dem något och vill som disclaimer bara understryka att det går att vara kolossalt vältränad och göra mycket bra ifrån sig oavsett vilket av dessa läger man bekänner sig till. Det som skiljer dem åt är drivkrafterna allena.

Homo Endorfinrus:‌ En påfågelliknande skapelse som oftast påträffas i färgglada eller åtminstone sjukt trendiga utstyrslar. Storleken varierar och det här är en allt annat än utrotningshotad art. Den verkar stadigt öka i antal i alla åldrar och kön och har så gjort de senaste fem-sex åren. Myten förtäljer att de förökar sig genom synkroniserade burpees. Finnes ofta i crossfitboxen. Ifall vi finner hen ute i gymmet eller inne i aerobicssalen finns det ett läge hen behärskar; Plattan i mattan. Crossfit i sin uppstyrda form som den utförs på certifierade boxar är balsam för denna rastlösa själ som där tvingas att genomföra rörlighets- och styrkedelen innan det blir aktuellt med någon grisig WOD.

Arten lever för kicken och välbefinnandet som följer den hormonella cocktail som sköljs ut i hela kroppen efter en ansträngning nära max. Dennes styrka är detsamma som dess svaghet. Att nästan alltid vilja träna hårt gör att det definitivt blir av, men inte sällan till vilket pris som helst. På sikt kan det ibland vara en fara, kanske inte för artens överlevnad - men för dess ligament, leder och exemplarets eventuella rykte.

Homo Prestationus:‌ Denna sällsynta fågel ser ofta inte mycket ut för världen, men skenet bedrar. Det till synes ordinära exemplaret är i själva verket en kronjuvel. Den föds, lever och dör med en mission och det är att bli bäst. Inte duktig, inte bättre, inte tvåa – bäst. Det här är ett unikum, en pragmatisk varelse som inte snackar massa goja utan gör verkstad och går för guldet. Hen är mycket adaptiv, coachens önskemål är lag. Hen ägnar sig typiskt åt en enda specifik gren så som styrkelyft eller OL.

Motorn är otroligt stark hos den här arten men det är fortfarande viss eco-driving som gäller, sällan körs det slut på reserverna, inga fail på träning här inte. Undantaget är gameday då accelerationen är i klass med en fabriksny Tesla‌ . Svagheten är att träningen kan komma att kännas alltför mycket som ett jobb och att det till sist blir själsdödande. Styrkor: Allt annat.

Homo Motionus:‌ Jag ger till er – den överlägset vanligast förekommande arten i gymdjungeln. Den här arten kommer i alla färger, former och storlekar och den förökar sig och samlas främst via djungeltrumman, d v s hur snacket går. Den har sitt ursprung i Linggymnastik, Friskis & Svettis‌ samt Susanne Lanefeldts glansdagar. Målet med artens existens är de något svårdefinerade men av många efterlängtade "hälsa och välmående".‌ Detta söks genom en bred repertoar av allt från aerobics till gymmaskiner och yoga.

Motionären är ofta långsiktigt orienterad och trivs bäst vid en puls på cirka 70% av max med en banan i hand. Artens styrka ligger i ett avslappnat och odramatiskt förhållande till träningen och en glad motionär blir i regel långlivad och frisk. Risken är att dessa upplever svårigheter att upprätthålla vanan trots den goda viljan. Detta brukar kunna avhjälpas med lite struktur och planering.

Homo Aesteticus:‌ "Såg du?! Kolla in snubben/bruden!"‌ Ställ in skärpan och zooma in på era kikare läsare, ni vill inte missa skogens konung och bikupans drottning. Fast ingen med någorlunda syn kan missa dem när de äntrar rummet. De inleder oftast sin uppvisning på friviktsavdelningen, med en hållning god nog för den petigaste fysioterapeut skrider de målmedvetet fram över golvet. Den här arten är relativt vanlig och utmärks av en genomarbetad look och ett genomtänkt träningsupplägg. Deras genomtänkta repetitioner genomförs strikt och andaktsfullt på en genomtänkt plats i gymmet där ljuset är som allra mest smickrande.

De kommer sällan i flock (annat än på instagram‌ ), likt prestationsexemplaren är det här individualister med en tydlig målbild. Här är slutdestinationen den mest estetiskt tilltalande fysiken i mannaminne. Svagheten i att jaga ett subjektivt mål avslöjar lite grann sig självt; När har man egentligen nått målet? Och hur vet man i så fall det? Arten kan dock använda subjektiviteten som en styrka istället, om man lyckas se skulpteradet som ett långsiktigt projekt av konstnärlig sort kan det mycket väl bli så att det här är gymvärldens verkliga uthållighetssportare.. Alltså verkar en "vägen är målet"-approach vara en framgångsfaktor.

Undertecknad torde bestå av ca 40% endorfinjakt, 30% hälsoskäl, 20% prestationsmål och 10% "vill ju bara vara snygg naken". En rätt go' cocktail om jag får säga det själv. Med det sagt, nu vill jag höra hur just Din ratio är!

Säger som Sebastian brukar säga, mer rörelseglädje (och självdistans) åt folket!



Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022