Så där. Då var latmaskperioden, även kallad sommaren, över för den här gången. Dags att ta tag i allt det där väsentliga igen, som träningen och hålla mig till det som funkar. Fasen vad jag ska träna nu! Minst fem kvartar i timmen!! NU SKA JAG FAN KOMMA I FORM!!!

Känner du igen dig? För många av oss blir alla veckor av ansamlad inaktivitet och tillhörande överkonsumtion av i princip allt som kommit vår väg till slut för mycket.  Kanske framträder den alarmerande verkligheten när vi inser att den nyvakna reflektionen i badrumsspegeln faktiskt, på alla plan, matchar de senaste månadernas närmast chockerande tomma träningslogg?

Det är ju vanligtvis då vi utsätter oss för dessa karaktärsmässiga lappkast. Det är liksom då vi med en illa kvävd gäspning knyter näven i en pånyttfödd beslutsamhet. Nu ska det bli ändring, minsann. Ofta med fler planer än tidigare, fler löften, fler högtflygande ambitioner om både frekvens, intensitet, utveckling, styrka och prestation, men även variation, komplexitet och holistiska tankar om en homogent genomträngd superkropp.

Och hur brukar det gå? Exakt. Sådär. Och tro mig, jag har såklart varit där själv, kanske fler gånger än de flesta (jag är ju liksom äldre än de flesta). Därför kan jag med fog säga att de allra flesta överambitiösa satsningar vi gör också förblir just överambitiösa. Och därför stannar många av dem som blyertsrester på ett anteckningsblock. Håll dig till det som funkar istället.

Så istället för att spänna bågen förbi din egen bristningsgräns, se till att fokusera på det som verkligen fungerar och det som verkligen är väsentligt. Mina +35 år i gymmet har hjälpt mig att vaska fram följande lista:

 1. Skippa jiddret
  Lägg kabelcurls och pecdeck åt sidan. Satsa istället på övningar som knäböj, marklyft, bänkpress, chins och militärpress. Det är övningar som betyder något och där du inte slösar bort din tid och energi.
   
 2. Våga ta i
  Sluta löka och att dra benen efter dig när du är på gymmet. Se istället till att göra ditt yttersta för att överträffa dig själv från förra passet. Ta inga fångar och gör inget halvdant.
   
 3. Satsa på att bli stark
  Pump är trevligt, och i vissa fall även givande. Men det är i hög grad subjektivt. Genom att istället satsa på att hela tiden bli starkare så gör du målen med träningen mer konkreta och därmed roligare. Tänk också på att en stark muskel är en stor muskel.
   
 4. Kom tillbaka snart
  Vila är en viktig parameter men jag menar att väldigt få behöver så mycket vila som det oftast hävdas. Se till att vila när det är tråkigt att träna, när du är sjuk eller får förhinder. Men i övrigt – kör på! Frekvens äger.
   
 5. Ät
  Utan mängder av bra mat blir det inga resultat. Punkt. Och med bra mat menar jag ägg, havregryn, kött, fisk, fågel, ris, pasta, potatis, grönsaker, nötter, ja, du fattar. Ät när du är hungrig, och håll på tills du blir mätt.
    

I vilken mån detta passar dig är såklart oklart. Men jag kan i det närmaste garantera att du med denna lista i handen kommer uppleva mindre förvirring, färre brutna löften till dig själv och en tydligare strategi för hur du ska agera i gymmet här i höst.

Och resultaten blir ju såklart därefter. Ta hand om dig där ute.

Alex

PS! Du vet att du fortfarande kan bidra med egna skapelser till vår sektion med bara recept va? Skicka mig ett mail pronto, isf!