Jag älskar att träna. Framförallt älskar jag att träna tungt, och då menar jag styrketräning med riktigt tunga baslyft, såsom knäböj, bänkpress och marklyft. Det finns en särskild dragningskraft mot att fylla en skivstång med vikter. Det är dessutom gränslöst, man kan alltid lägga på mer vikt och lite till och sen ännu lite till. En full skivstång gör att man känner livet i sig, helt enkelt.

För mig är det en självklarhet att styrketräna och jag har alltid gjort min egen grej. Jag har emellertid märkt att det inte är lika självklart för andra. Fördomar om styrketräning som jag trodde var utdöda på samma sätt som dinosaurierna är, finns i allra högsta grad kvar och håller många, framförallt kvinnor, i ett stadigt grepp.

Alltför ofta hör jag kommentarer som:

“Jag kan absolut inte träna tungt, då kommer jag att få jättestora muskler och det är inte kvinnligt. Jag vill inte bli för stor.. Jag ska börja med konditionsträning.”

Väldigt många kvinnor verkar tänka att man, bara genom att fundera på att lyfta en skivstång, kommer växa om Arnold Schwarzenegger i muskelomfång.

Det är även alltför vanligt att män uttrycker:

“Jag tycker inte att kvinnor ska träna tungt, eller styrketräning överhuvudtaget. Då blir de stora och det ser inte bra ut…”

Även om kommentarer likt denna är vanliga, blir jag lika förvånad varje gång jag hör dem. Sen blir jag TRÖTT, så fruktansvärt trött. För inte nog med att det är helt FELAKTIGA PÅSTÅENDEN, det är även direkt elakt att bestämma hur en vacker kvinnokropp ser ut. Vem är du att bestämma hur en kvinna bör se ut? 

Nåväl, när en kvinna kommentar styrketräning och muskler brukar min första reaktion vara:

“Eh, ok, tycker du att jag ser stor ut?” 

Då brukar jag få till svar:

“Va!? Nej, men, Gud, absolut inte! Jag vill också ha definierade muskler som du!”

…eller:

“Eh, nej… men, du är ett undantag!”

Nu vet jag förstås inte om de här personerna bara vill vara snälla, men;

Du vill se ut som en tjej som tränat med astunga lyft i flera års tid, men du kan inte träna så? Och, ursäkta, ett undantag? 

Jag, som tränat styrketräning i flera år, flera gånger i veckan, målmedvetet för att få lite, snälla bara lite större lår (Pretty Please, dear God!). Jag är undantaget? Men just du, du som vill träna på motionsnivå ett par gånger i veckan, du kommer förvandlas till ett muskelmonster om du så mycket som tittar åt en vikt?

Skulle. Inte. Tro. Det. 

För att vara ärlig så skulle jag och många med mig önska att det var väldigt mycket lättare att få stora och saftiga muskler, att det inte krävdes noggrant planerat proteinintag samt konsekvent och genomtänkt träning. För vill man verkligen få svällande muskler så krävs det väldigt mycket, inte bara arbete i form av träning, utan även TID (och för att bli riktigt stor pratar vi år).

Styrketräning är bra för alla — även för dig som vill bli smal

Faktum är att du som vill bli slankare, få väldefinierade muskler och bli av med överflödigt fett bör styrketräna.

Varför då?

Jo, för att du ska kunna bli av med oönskat fett behöver kroppen göra av med mer energi än den får. Att du helt enkelt utsätter kroppen för ett kaloriunderskott. Eftersom styrketräning ger dig mer muskelmassa som kräver mer energi (än fett) kan du få i dig mer energi (även kallat mat) utan att den lagras som fett. 

Sammanfattningsvis ger dig styrketräning följande fördelar:

  1. Mer muskelmassa, vilket kräver mer energi, vilket i sin tur innebär att du kommer ha en högre förbränning i kroppen (vilket innebär att du kan äta mer). Ja, det tål att upprepas!
  2. Definierade muskler, dvs linjer som visar att du tar hand om din kropp. Jag skulle vilja säga att fett ger ett större intryck av “stor” än just definierade muskler…men, well… jag kan ju ha fel.
  3. Starkt skelett och friskare hjärta och hjärna, vilket aldrig är fel eller ens omodernt. Inte minst när vi blir äldre.

Det är således en kombination av kaloriunderskott och välplanerad träning som kommer ge dig en stark och framförallt hälsosam kropp.

  • Att vara stark och kvinna är för mig en självklarhet.
  • Att sträva efter stora och kraftfulla lår, armar, rygg, bröstmuskulatur är också en självklarhet.
  • Att du får ha din åsikt om en kvinnokropp är en självklarhet. Men att du också inser att du inte kan eller får pracka den på alla kvinnor i din närhet är också en självklarhet.
  • Att du väljer själv vilken form av träning som passar dig är också en självklarhet.

But trust me Girl, you ain’t gonna become Schwarzenegger for another decade or so...