Jag har alltid varit misstänksam mot folk som inte tycker om kaffe. Tedrickarna i synnerhet. Den underliga gruppen människor som av outgrundlig anledning istället häller i sig ganska dåligt smaksatt varmt vatten. Men jag antar att det finns såklart människor för allt. 

Sverige är hur som helst ett av de mest kaffedrickande länderna i världen. Det svarta guldet genomsyrar mer eller mindre hela vår kultur på olika vis, och vi är synnerligen handlingskraftiga när det gäller att hitta anledningar till att dricka en kopp eller två. Morgonkaffe, kaffepaus, kaffe to-go på vägen till jobbet, kaffe efter maten, kaffe före träningen och inte minst – kaffe när du får oväntat besök.

Denna dryck är inte bara omåttligt populär bland oss svenskar. Vi är även kräsna gällande dess smak och därmed beredda att lägga en hel del pengar på den. I Stockholm finns sedan en tid tillbaka flera butiker som säljer kaffekapslar med sådan service och atmosfär att den snofsigaste Rolex-butiken‌ framstår som Lidl‌ . Här får du kaffets intensitet och alla dess aromer förklarat för dig in i minsta detalj av en snubbe iklädd Armani-kostym‌ och Breitling-klocka‌ . Fullt rimligt om du frågar mig. 

Doppio.

Jag är nämligen en kaffe-dyrkande individ. Som jag skrivit i föregående krönikor gillar jag att gå upp tidigt, men innan jag druckit mina första koppar kaffe kan den enklaste av sociala manövrar kännas helt oöverkomlig, och undertecknad kan då vara en pina att umgås med. Tur då att kaffemaskinen står redo till undsättning. För det svarta guldet sviker mig aldrig när det gäller att leverera energi, gott humör och en bra start på dagen. Ibland undrar jag ens hur jag skulle kunna utföra mitt jobb eller min vardag utan det. Vilket jag kanske borde fundera ännu mer kring. Men de förföriska effekterna har mig i ett så starkt grepp att jag inte ens vill testa att sluta – vilket jag knappast är ensam om. Merparten som läser denna text känner troligtvis igen sig i detta.

Kaffe får dock utstå en del kritik ibland. Men för oss som tränar är det en förnämlig källa för mer prestation genom alertare hjärna, bättre koncentration och mer adrenalin. En espresso eller två inför passet är därför en av de vanor jag tillåter mig ha. De tolv kopparna per dag jag egentligen vill dricka är däremot en mängd jag försöker hålla mig ifrån, eftersom man med tiden utvecklar en viss resistens mot koffein. Fråga bara Alex Danielsson‌ , vars koffeinintag behöver överskrida toxiska mängder för att han ens ska få effekt. 

Med det sagt ska du fortsätta njuta av det svarta guldet. Inte bara för smaken, utan även för dess effekter på din träning och din effektivitet på jobbet. Det svarta guldet sviker aldrig. Inte ens vid oväntat besök.


Daniel J Larsson‌  är krönikör på Tyngre.se och skriver bland annat även för BODY Magazine. Du kan tidigare ha hört honom i sin egen podcast FitnessPodden, som gäst i Tyngre Radio och som programledare på Top Speakers Corner under Fitnessfestivalen. Daniel har även varit nominerad till årets PT år 2013, 2014 och 2015. Finns också på Instagram: @danieljlarsson