När vi föds utvecklas immunförsvaret genom att vi utsätts för virus och bakterier. Immunförsvaret är väldigt känsligt och för att det ska fungera optimalt bör det varken vara underaktivt eller överaktivt. Är immunförsvaret underaktivt kommer det ha svårt att ta hand om farliga ämnen och organismer.  Är immunförsvaret överaktivt kommer det reagera på ofarliga ämnen såsom allergener. Det vi vill sträva efter är alltså att ha ett balanserat immunförsvar. 

Specifika superlivsmedel och kosttillskott kommer troligen varken göra till eller från för ett friskt immunförsvar. Äter man stora mängder av enstaka vitaminer eller mineraler via tillskott kan kroppen i värsta fall ta skada. För att immunförsvaret ska fungera så optimalt som möjligt är det snarare viktigt med en hälsosam livsstil såsom en varierad och näringsrik mat, då en alltför ensidig kost kan leda till näringsbrist vilket försämrar immunförsvaret. Därtill är det positivt med regelbunden fysisk aktivitet, tillräckligt med sömn samt att begränsa intag av alkohol och att inte röka. 

Kost vid sjukdom

Trots ett balanserat immunförsvar kan man givetvis bli sjuk. Men hur ska man äta när man ligger hemma sjuk? Kan man äta något för att bli frisk snabbare? Minska på kalorierna? Kan man äta något för att bli frisk snabbare? Här kommer några tips på hur du kan tänka kring maten.

I grunden behöver du inte lägga upp kosten på ett särskilt sätt för att bli frisk. Att äta extra mycket av något näringsämne kommer som sagt inte att boosta ditt immunförsvar, däremot är det bra att få i sig tillräckligt av alla vitaminer och mineraler. Men att äta mer av exempelvis vitamin C än kroppen behöver kommer inte att ge någon extra effekt. Fokusera på att ta det lugnt, vila och låt immunförsvaret göra jobbet. Det viktigaste är ATT du äter och får i dig tillräckligt med vätska. Är du magsjuk eller har nedsatt aptit kan det givetvis vara svårare. I dessa fall gäller det att göra det bästa av situationen och äta den mat i den mängd du klarar av. 

Tips vid nedsatt aptit

Kall mat: Vid nedsatt aptit är ofta kall mat enklare att få i sig.

Energirika drycker och flytande mat: Dryck ger mindre och mer kortvarig mättnadskänsla. På det sättet kan du få i dig mer energi. Fokusera gärna på livsmedel som också ger näring såsom smoothies och mjölk. 

Ät många små måltider: Genom att äta många mindre måltider behöver du inte äta lika stora mängder vilket kan underlätta. 

Öka intaget av fett: Då fett är energirikt kan du få i dig mer energi på mindre volym. Fokusera gärna på nyttiga omättade fetter såsom avokado, nötter/frön och oljor.

Minskat kaloriintag vid sjukdom?

Vad gäller mängd mat och kaloriintaget när du sjuk bör du äta enligt ditt kaloribehov. Undvik att ligga på ett kaloriunderskott just under sjukdomsperioden. Rör du på dig mycket mindre än annars kan det samtidigt innebära att du då behöver lite mindre kalorier än vanligt. Samtidigt är det viktigt att inte äta för lite mat för att ge kroppen den energi och näring den behöver. Du bör ej fokusera på att tappa i vikt i samband med att du ligger hemma sjuk. 

Är man hemma och uttråkad kan sötsuget också öka för vissa. Att äta lite extra sötsaker under någon vecka kommer varken göra till eller från på lång sikt. Men försök ändå fokusera på näringsrik mat som en grund i din kosthållning. 


Photo by Towfiqu barbhuiya on Unsplash