Du har säkert hört talas om det, sett det florera på allas instagram stories eller är du till och med redan nere i kaseinfluff-träsket? 

Proteinfluffet har tagit träningsvärlden med storm och det med all rätt. Men vad är egentligen ett kaseinfluff, hur gör man det och finns det några hemliga knep? Martina Norling aka. Skippasockret tar och hjälper oss igenom alla frågetecken.

Kaseinfluff – Vi tar det från början.

Kaseinfluff görs oftast utav proteinpulver, och då kasein, det dominerande proteinet i mjölk. Kaseinet utgör hela 80% utav mjölkens protein och den resterande delen består av vassle (whey). Kaseinet tas upp långsammare av kroppen i jämförelse med vassle, läs mer om skillnaderna HÄR.

Kaseinfluffet har blivit otroligt poppis och hajpat i träningsvärlden och anledningen till det är nog främst för att du kan bli väldigt mätt på få kalorier. Ett superbra alternativ för dig som går diet eller vill hålla nere på kaloriintaget av någon anledning. Däremot finns det inget som säger att du måste gå till gymmet 5–7 dagar i veckan eller gå på en diet för att kunna njuta av ett proteinfluff, tvärtom.

Det som är så fantastiskt med just proteinfluff är att det passar både som ett återhämtningsmål men även när du är sugen på något gott eller kanske vill bjuda vännerna på en hälsosammare dessert. 

Fluffet baseras på endast två ingredienser – kaseinpulver och vatten, vilket gör det så otroligt enkelt och lättillgängligt. Det fungerar även bra att blanda ut kaseinet med mjölk eller äggvita. Själv föredrar jag dock att blanda med vatten då jag tycker att det är väldigt smidigt och smakar minst lika gott!  

För dig som tränar mycket är kanske äggvita ett ännu bättre alternativ för att få i dig mer protein, men det där är en smaksak såklart. 

Proteinfluffet kan göras på olika sätt, först och främst ska vi nämna att det även går att göra proteinfluff på vassle men konsistens kan vara lite svårare att få till så kasein är ändå att rekommendera. 

Nu fokuserar vi helt enkelt på fluffet som baseras på kasein och ett klassiskt sådant görs på det sättet jag beskrev ovan: kasein blandat med valfri vätska. Tänk på att hellre ta lite för lite vätska och sedan fylla på med mer när du ska vispa upp ditt fluff. Risken blir annars att den blir alldeles för lös och inget kommer att hända när du väl tar fram elvispen för att vispa upp ditt proteinfluff. 

Klassisk kaseinfluff 

Mät upp en dl kasein (35g) i en bunke eller skål. Tillsätt lite vätska i taget samtidigt som du blandar med en gaffel eller elvisp tills du får en ganska grynig/pudding-liknande konsistens och kyl ner cirka 20 minuter i kyl eller frys. Redan här skulle du kunna stanna om du vill och vips så har du en magisk proteinpudding som du kan toppa din proteingröt med eller äta med lite härliga bär som mellanmål.

Vill du däremot ta det till nästa nivå så är det dags att vispa upp kaseinblandningen med en elvisp efter nedkylningen, det kan ta ett par minuter men det är det värt. När du har fått till ett riktigt fluff är det klart. Nu kan du toppa det med bär, nötter eller något annat som du tycker om. 

Kaseinfluff med bär 

Du kan också välja att tillsätta frysta alternativt något upptinade bär i ditt proteinfluff och då gör du det redan från start. Blanda kasein, vätska och bär, mixa sönder med en stavmixer tills allt går ihop till en tjockare smet. Kyl ner fluffet cirka 20 minuter i kyl eller frys och vispa sedan upp tills du får önskad konsistens. 

Proteinfluff med päronglass 

  • 1 skopa kaseinpulver päronglass (35g) 
  • 1-1,5 dl vatten

Tips: toppa med Barebells proteinbar med smak av mintchoklad 

Näringsvärde päronglass (utan topping) 
Kcal: 124
Fett: 0.6 g
Kolhydrater: 2.3 g
Protein: 27 g 

Proteinfluff med kladdkaka 

  • 1 skopa kaseinpulver kladdkaka (35g) 
  • 1-1,5 dl vatten 

Tips: toppa med fryst mango 

Näringsvärde kladdkaka (utan topping) 
Kcal: 121 
Fett: 0.7 g 
Kolhydrater: 2.3 g 
Protein: 26 g 

Proteinfluff med vaniljdrömmar & hallon 

Näringsvärde vaniljdrömmar & hallon
Kcal: 132 kcal
Fett: 0.5 g
Kolhydrater: 3.7 g

Protein: 28.3 g 

Övriga favoritkombinationer