"Fuck you overtraining motherfuckers!"‌ Så vrålar träningsprofilen C.T. Fletcher till de personer som säger att man måste vila sina muskelgrupper mellan träningspassen. 72 timmar brukar det talas om, annars bryts muskeln ned istället för att byggas upp. En del, som vill vara lite wild-and-crazy, kör ben TVÅ gånger i veckan. Men, om man skulle vara helt tokig, och köra just ben SJU (!) gånger i veckan? Vad händer då? Förtvinar benen? Blir man en mänsklig huvudfoting? Orkar man resa sig från toalettstolen överhuvudtaget?

"Legday" är något väldigt laddat i träningsvärlden. Ofta det pass som de allra flesta älskar att hata, medan en del skippar det helt. Buggarna (dvs benen) har allt som oftast varit den kroppsdel som byggare väljer att hoppa över. Det är jobbigt, dagarna efter är hemska och benen syns ju faktiskt inte lika mycket som ett par välsvarvade pecs, eller hur? Men det finns ett fåtal av oss, mig själv inräknad, som älskar att panga ben. Som njuter av att köra set efter set av böj. Så, återigen, vad händer om en tokig jäkel bestämmer sig för att skriva ihop ett program som bygger på att låta varje dag i veckan bli en legday? Fråga Cory Gregory så får ni se.

2010 bildas kosttillskottsföretaget MusclePharm, med just Cory Gregory som en av medgrundarna. Gregory är dock inte bara affärsman, utan också en fullblodslyftare som både prytt tidningsomslag och deltagit i massor av tyngdlyftningstävlingar. Utöver detta är han också den som skrivit ihop ett program som går ut på en enkel sak: att knäböja varje dag i 30 dagar‌ . Hur funkar det egentligen? Vad händer med kroppen? Hur blir det med de där toalettbesöken? Följ medmigpå en månads hårt arbete! Häng med när Avindell testar Squat Every Day‌ !

Upplägg

Trots namnet på programmet, så innehåller det inte bara böj. Nej, istället böjer du varje dag, följt av en ganska sedvanlig träningssplit. Alla övriga muskelgrupper får sitt, men benen är hela tiden i fokus. Böjen utföres i en rad olika varianter med vanliga knäböj och frontböj som bas. Lägg där till vissa dagar med böj och stopp, böj med eller utan bälte/lindor så förstår du att det kommer bli variation utan dess like för dina stackars ben. Två dagar av din vecka kommer vara lite "lättare" och "endast" innehålla böj, utan andra muskelgrupper. Knälindor och tyngdlyftningsskor är inte ett måste, men har du inte ett tynglyftningsbälte så rekommenderar jag att du införskaffar ett. Din bål och din korsrygg kommer att tacka dig.

Förebered dig också på att första veckan kommer vara hemsk. Och när jag säger hemsk, så menar jag vidrig! För, det är nog inte många av oss som provat på att tortera kroppen på det sätt som detta program erbjuder. Jag var rätt kaxig inför starten på programmet. Jag som alltid varit naturligt stark i benen! Oj, så jag fick äta upp det. Och mycket av det berodde på en hemsk övning. Den stavas gående utfall.

Vecka 1 – Hellweek

Gående utfall var det ja. Utan vikt för all del, men utöver alla knäböj så kommer just utfall vara något du (på ett smärtsamt sätt) kommer få vänja dig vid. Alltid som uppvärmning inför alla pass, tillsammans med lite cykel. Men ibland även som en liten gästartist mellan övningar. Dag 1 vecka 1 är en sådan pärla. Snudd på en kvarts kilometer, bredvid en rejäl knogmacka med djupa knäböj. Att vakna dagen efter detta pass, och inse att det åter stod knäböj på tapeten var lika smärtsamt som att som barn inse att jultomten bara var din lätt överförfriskade granne. För att inte tala om dag tre, när benen skrek efter vila. Det är min fulla övertygelse att klarar du dig igenom den första veckan av programmet, så klarar du resten. Men det är sannerligen en prövning. En riktig hellweek‌ (med så mycket utfall att hälften varit nog), för att vara lite internationell. Därför kändes de två mer "lätta" passen i slutet på veckan som en välsignelse.

Vecka 2 och 3 – Allt vänder

De uppföljande veckorna blev dock en överraskning, för runt dag åtta-nio var det som om proppen gick ur. Visst, det var tungt. Men inte alls så hemskt som innan. Samtidigt började jag dessutom se rejäla resultat i spegeln. Fettet bokstavligt talat rann av mig, samtidigt som benen växte som ogräs. Detta samtidigt som resultaten började dra iväg, och det rejält. Frontböj är en övning som jag tidigare skippat så mycket som det gått. Här blev jag tvingad till att utföra det, vare sig jag ville eller inte. Och efter en del trixande började även tekniken med att använda ett tyngdlyftningsbälte att infinna sig. Tillsammans gjorde frekvens och bälte att jag satte mitt första personbästa, redan i mitten på vecka två. En tjugoprocentig ökning i frontböj är inte fy skam. De hemska utfallen fanns kvar, men jag började mer och mer se dem som ett utmärkt sätt att sträcka ut och värma upp benen. Tidigt i vecka tre satte jag ytterligare ett personbästa, denna gång med snudd på tioprocentig ökning i knäböj.

Vecka 4 – Ge mig mera böj!

När jag inledde Squat Every Day‌ hade jag en vision om att jag sista veckan skulle ha ont överallt och knappt skulle kunna vänta på att eländet skulle ta slut. Så fel jag hade. Visserligen hade jag ont överallt, men resultat i form av PBn och en kropp som växte utan dess like, gav mig hela tiden en lust av att vilja ha mer. Och ta mig tusan, i mitten på vecka fyra ökade jag återigen personbästa i frontböj, med ytterligare nästan tio procent. Samtidigt hade även övriga muskelgrupper, som också fått sitt, följt med i utvecklingen. En rädsla inför programmet var nämligen att jag skulle tappa i övriga stora lyft (mark och bänk). Dessa ingår i programmet, men inte i samma omfattning som jag annars utför dem. Det var därför en positiv överraskning att mina resultat i dessa höll i sig. Sista passet utfördes således mer med vemod, än med lättnad.

Summering

Squat Every Day‌ är ett utmärkt program, väl avvägt för hela kroppen. Den stora arbetsdosen (återigen, sju dagar i veckan med böj är något utöver det vanliga) är något som i alla fall jag själv snabbt vande mig vid. Till programmet finns även gott om instruktionsvideos med viktiga saker att tänka på kring teknik och detaljer. Se dessa, särskilt om du inte är van att lyfta med bälte och andra hjälpmedel. Om du sköter kosten törs jag lova att muskeltillväxten kommer komma som ett brev på posten. För mig löste sig detta på ett mycket enkelt vis. Jag var nämligen hungrig hela tiden, vilket jag har den höga arbetsbelastningen att tacka för. Det finns även, bredvid alla utmärkta instruktionsvideos, ett kostprogram som ger dig en fingervisning på hur du bör lägga upp kosten under programmets gång. Själv skar jag ned något på kolhydraterna, jämför med min vanliga kost, till fördel för mer fett. För mig fungerade det utmärkt.

Gällande de personbästa som jag uppnådde, kan de givetvis inte bara tillräknas muskeltillväxt. Det ständiga nötandet, med förbättrad teknik och hjälpmedel, har givetvis ett finger med i spelet. Ändå kan jag inte komma ifrån det faktum att mina lår nu allt mer börja likna trädstockar. Det må låta kaxigt, men det är också sanningen.

Så, är du sugen på att göra något okonventionellt, något som i mångt och mycket går emot den gängse bild som finns om hur träning skall och bör utföras, så är det med min fulla övertygelse jag rekommenderar dig att testa Squat Every Day‌ . Programmet är trots allt "bara" en månad, således ypperligt att utföra under den stundande semestern. Förbered dig dock på utfall till förbannelse, kalsonger (eller trosor för den delen) som snabbt kommer kännas för små och en sjuhelsikes träningsvärk!

Några tips på vägen

  • Återhämtning:‌ hjälp din kropp att på alla vis återhämta sig! När du tränar med den volym som programmet erbjuder, kommer din kropp behöva extra mycket kärlek. Ät ordentligt! Sov mer än du brukar! Massage och stretching kan hjälpa mot träningsvärken, likaså kontrastduschar. Min gamla spikmatta har fått assistera min trötta korsrygg ett antal kvällar under den gångna månaden. En recovery-produkt kan också vara att föredra, för att på ett enkelt sätt återhämta dina sargade muskler, efter ett hårt pass. Själv körde jag på Tyngre Massa, som fungerade utmärkt.

  • Smärta:‌ jag törs nog påstå att oavsett vem du är, så kommer du chocka kroppen med detta program. Och denna chock kommer tillföra smärta. Det kommer göra ont, särskilt första veckan! Om det här känns skrämmande och får dig att vilja sluta, tänk då på att smärta kan vara bra. Smärta kan vara ett ypperligt tecken på att kroppen växer. Bit ihop, det blir bättre!

  • Teknik‌ se till att se alla filmer om teknik, om du inte är van vid övningarna. Börja dessutom lätt, tills du känner att tekniken sitter. Om du gör detta, så minskar risken för skador avsevärt.

  • Ha kul!‌ Sist, men absolut inte minst, se till att ha kul! Kör programmet och inse hur mycket starkare du kan bli, på bara en månad! Allt handlar om pannben, inget annat! Så lyft, ha kul och väx!

‌* Precis, kör dem varje dag!

Programmet i sin helhet finns att hämta här: Cory Gregory´s Squat Every Day

För lite videos och bilder från den månad som gått, kika gärna in på min Instagram.

Mer styrketräning (och framförallt mer böj) åt folket!‌

° ° °