"Nä men, nu får du sluta! Du kan väl inte träna sådär hela tiden! Det räcker nu! Du börjar bli för stor!"‌

Lite perplext stannar man upp. Vet inte riktigt vad man ska svara. För stor? För stor för vem? Instinktivt vill man vräka ur sig något i stil med att personen som tar sig friheten att vädra sina åsikter om dina prioriteringar och din kropp kanske bör hålla tyst. Ändå blir ditt svar något stammande: "Nä. Men, lägg av! Så stor är jag väl inte."‌

Det är ett något kluvet samhälle vi lever i. Utseendefixeringen har uppenbart gått alldeles för långt när barn och unga vuxna, ja, i stort sätt alla oroar sig över sin kropp och hur kläderna sitter. I sociala medier bombas vi av bilder tagna ur nästan omöjliga vinklar, med alla möjliga filter, vilket ger en chimär av att alla går omkring med 5-procentigt kroppsfett och är härligt brons-bruna året om. Vilket givetvis inte stämmer. Det är inte bra. Det är, kort och gott, åt helvete. För, vi ska inte värderas efter hur vi ser ut. En person är inte sitt utseende, eller sin kropp.

Det här skapar en polarisering, där de som väljer att inte träna ställs mot dem som ser gymmet som ett andra hem. Fredagsfys ställs mot fredagsmys. Som om det vore en tävling. Kvarg möter kanelbulle.

Möjligen är det detta som skapar klimatet för kommentaren ovan anses som okej. Måhända spelar även dåligt samvete och det fula i att "bara" träna för utseendets skull in.

"Hörru! Du får sluta springa nu! Du håller på att få för bra kondition!". "Sluta spela så mycket golf, du kommer få för bra handikapp!"‌ .

Dessa ord har väl aldrig yttrats? Såklart inte. Men att säga att någon lyfter för mycket vikter, det går bra. Skulle jag säga åt någon som spelade korpfotboll, att denne måste sluta med det, för att hen får så mycket gräsfläckar på shortsen, så skulle jag nog få räkna med en rejäl glidtackling a la Klas Ingesson. Dessutom skulle jag ha förtjänat den, med både skruvdobb och avslitna korsband därtill.

För, vad har egentligen en annan person för rätt att kritisera någon annans val? Även om det så handlar om att man tränar för att se ut på ett visst sätt. Du kanske tycker det är fult, men vad ger dig rätten att säga det högt till någon annan? Du skriker (förhoppningsvis) inte till någon på gatan att du tycker deras tröja är ful, eller hur? Det är med det precis som med en persons matvanor. Låt mig äta avskalad bark hämtad från träd i innersta Kazakstan om jag så vill, det är ju faktiskt inte din ensak. Lika lite som min träning och min kropp är det.

Det är en sak att nyfiket fråga, undra och visa intresse och omtanke. Men i mitt tycke är det aldrig okej att kritisera någon för hur deras kropp ser ut. Och det gäller oavsett om man ser ut som Nalle Puh‌ efter en "all-you-can-eat-honungsbuffè" eller Sylvester Stallone‌ i "Rocky IV". Det är väl upp till varje människa själv att välja hur denne vill se ut, inte sant? Om någon har uppenbara problem och verkar må dåligt, då är det en helt annan sak. Jag talar inte om anorexi, ortorexi eller extrem fetma här. Nej, jag talar istället om alla de olika kroppar som finns runt om i samhället. Alla ska de få finnas. Och, framförallt, alla ska de banne mig respektera och få ta plats!

Jag tycker alltid det är intressant att vända på ett problem, ponera att människor i allmänhet skulle börja härja högt på dem som är överviktiga. 

"Sluta sitta så mycket still, du börjar bli för tjock!"‌ .

Så säger man ju inte. Såklart. För det är elakt och en aning sinnesrubbat. Så varför är det okej att säga det motsatta? Tror folk att de som väljer att träna för att bli större inte har några känslor? Att man inte kan bli ledsen över att ständigt behöva höra att "man är för stor" eller "har för mycket muskler", efter alla timmar man lagt ned på att skulptera sin kropp?

Det ska inte vara fult att vilja träna och bli större. Lika lite som att det ska anses fult att helt vilja avstå träning och sallader. Kort och gott, låt alla se ut som de själva vill.

Svårare är det ju inte.

Mer styrketräning (om man vill!) åt folket!

° ° °