Jag vet inte jag. Det verkar som om hur man än gör, så har man rumpan bak. För, håll med om att det är lite märkligt. Tänk dig in i följande fiktiva scenario: låt säga att du öppnar Facebook (eller för den delen Instagram) en fredagkväll. Jag kan ju inte gärna utgå ifrån att ditt flöde ser ut som mitt, men jag räknar ändå iskallt med att även du möts av en del glas och buteljer. Måhända även en och annan bild från någon krog/uteservering/hak. Där bland alla festliga människor finns säkert också minst tre statusuppdateringar om "FREEE-DAGS-MYS", med bifogade bilder på både glassburkar och chipspåsar. Känner du igen dig? Bra. När du skummar igenom kommentarer och gillningar, ser du någon som är näsvis? Ironisk? Rent av, lite oförskämd? Nej. Såklart du inte gör.

Jag ska med emfas understryka att jag gillar hak och uteserveringar, även om jag sedan jag blev pappa och äkta make inte hänger på dem i samma utsträckning som förr. De få timmar jag kan sova, sover jag gärna nyktert, så att säga. Jag är även ett glassmonster av rang, Ben & Jerry’s är som den grönaste kryptonit för mig. Jag gillar, kort och gott, också fredagsmys och lite bubbel i glaset. I alla fall ibland.

Vi tänker oss ett nytt scenario. Du postar en bild på Facebook, ungefär samma tid som de där glass/chips/grogg bilderna börjar ploppa upp. Måhända är det en selfie, när du svettig direkt efter ditt träningspass lyckas med konststycket att inte låta mobilen glida ur din hala näve samtidigt som du tar en schysst bild. Kanske slänger du upp en kort videosnutt på när du för första gången sätter personbästa i något styrkelyft. Eller så slänger du upp ett bevingat citat i stil med att: " this is the only bar i like to hang out at", följt av en kitschig svart-vitt bild på en olympisk stång.

Om vi nu sammanför de här två scenarierna, så lär vi rätt snabbt märka två saker. Glass och öl bilder får, generellt, glada tillrop i kommentarsfältet. Någon svarar till och med med en egen bild,  fullproppad med snask och läskeblask. Tummen upp-ikonen glöder av alla klick. Din träningsbild/statusuppdatering då? Hur går det för den? Ja, har du slängt upp den svart-vita bilden får du lite skylla dig själv. Hade det funnits tummen ned-ikoner, hade den bilden varit så nedröstad att den självförstört sig. Men, din fina selfie då? Den som du faktiskt ville inspirera (men såklart även skryta lite med)?

Har du några andra träningsnördar omkring dig lär de ha gillat bilden. Någon har med all säkerhet hashtaggat med typ "#beastmode" eller gett dig en emojiikon i form av en tumme upp, alternativt knuten brofist. I övrigt är det nog rätt tyst med berömmet. En del annat lär nog ha dykt upp dock. Aldrig något elakt, men gärna lite sådär på gränsen till drygt. Någon kanske lite beskt frågar om du inte orkar lyfta lite mer i bänkpressen. En annan påpekar hur många hashtaggar du lagt till och hur fånigt det är. En tredje tycker du ska slappna av och sluta spänna dig. 

Jämförelsen blir rätt absurd när man gör den. Aldrig har jag sett någon säga åt Roffe från jobbet, som lägger upp veckans tredje blöta bild från en bardisk, att han kanske bör vila sin lever lite. Inte heller har jag sett en ilsk kommentar om att den som postar bilder på chipspåsar ska lägga ned, innan det blir potatisbrist i landet. Det har inte ni heller, eller hur?

Nej. Och inte heller skulle ni drömma om att göra det. Men, frågar jag mig då lite bittert, varför är det omvända okej? Varför hör det till regel snarare än undantag att folk slänger sig som hungriga vargar över selfies och runkeeper-resultat med bitska kommentarer? Är det avundssjuka? Det dåliga samvetet som bubblar över? Jag vet faktiskt inte. Men jag begriper inte beteendet.

För, du måste ju faktiskt inte titta på bilder eller statusuppdateringar som stör dig. Sociala medier är ju fantastiska på så vis. Filtrera bort det som stör dig, så slipper du bli upprörd likt en farmor som på ett kafferep upptäcker att det bara finns sex sorters småkakor.

En träningsbild är ju inte skapad för att kritisera att du inte rör på dig. Blir du upprörd när Anna från jobbet lägger upp en träningsvideo en fredagskväll, samtidigt som du borstar bort chipssmulor från telefonen, är det ju ditt problem. Inte Annas. Och om hon struntar i att kritisera dina bilder, kanske du skulle kunna göra samma sak?

Eller?

Mer styrketräning (och mer selfies!) åt folket!

° ° °