Livet är kort

Ta lite extra sylt på pannkakan.

Sebastian Avindell

Vi drar, klimatförändringen till trots, mot vår och sommar. Och på samma vis som att det är ett vårtecken att knoppar brister, så kommer obönhörligt alla dessa extrabilagor till dagstidningarna dyka upp. Du vet, de där färgglada som utlovar både recept, motionstips och en viktnedgång inför sommarens strandbesök. Och där står vi i kassakön med korgen full av både glass, chips och choklad. Men i samma stund som vi läser rubriker så som "fixa sexpacket till sommaren!"‌ eller "sov borta dina extrakilon"‌ eller något annat urbota dumt, så händer något med oss. Vi skruvar lite besvärat på oss, där i kön. Som om vi var skyldiga till mord och fruktade att den där turkosfärgade bilagan var oss på spåren. Samtidigt tittar vi ned i vår varukorg. Ingen dietists våta dröm precis. Direkt börjar överläggningen med den egna hjärnan. Ska man lägga tillbaka något?‌ Är grillchipsen egentligen så goda?‌ Ilsket vill vi väsa åt den där extrabilagan att, ja, vi ska lägga tillbaka chokladen och att den sen kan dra åt helvete. 

Det här drabbar nog de flesta människor. Det spelar liksom ingen roll om vi tränar tio eller noll gånger i veckan. På något vis har vi indoktrinerats till att associera mindre nyttig föda med skuld och skam. Om så veckan bestått av ångkokt broccoli och torsk så verkar det inte spela någon roll. Vi ska‌ inte äta glass och choklad med gott samvete. Att unna sig‌ har blivit något fult. Som om unna vore detsamma som frosseri. 

Jag ska väl passa på att slänga in en brasklapp här, så att ingen förlorar förståndet. Ja, jag vet att socker i överflöd gör oss sjuka. Och ja, jag vet att kosten är en stor orsak till västvärldens hälsobekymmer. Men. Var finns det där mitt emellan? Var finns den sunda attityden till mat, snask och glass? Varför verkar det bara finnas svart eller vitt i detta sammanhang? 

‌ Varför verkar det bara finnas svart eller vitt i detta sammanhang?
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Men, säger du, är det här verkligen ett bekymmer? Gör han inte en höna av en fjäder nu? Nej. Jag tycker inte det. Se bara när någon slänger upp en bild på en pizza eller en skål glass i sociala medier. Nästan alltid finns där ursäkter. Förklaringar till varför personen i fråga äter glass just idag. Gärna kryddat med att imorgon ska det minsann röras lite extra på fläsket. Som för att ursäkta att man tycker glass kan vara rätt gott ibland. För, visst skulle det helt enkelt vara tvärtom? Man slänger upp en bild på ett par chokladkakor, toppade med lite vaniljglass och skriver utan dåligt samvete ut att det här ska bli gott. 

Det är dessvärre en sanning att vår del av världen äter sig till en allt för tidig död. Men, det betyder inte att skam ska lura på kanten till varje tallrik mat vi käkar. Det innebär inte att vi misslyckats fatalt med våra liv bara för att vi tar en bulle till eftermiddagskaffet. Tvärtom, skulle jag säga. Ibland blir vi brutalt påminda om hur kort och orättvist livet kan vara. Sjukdom, olyckor och annat hemskt kan drabba oss allt för fort. Är det då meningen att vi ska ha levt varje dag med skuldkänslor för att vi åt det där vi var sugna på? Vad är det egentligen för liv?

Ytterligare en brasklapp då: det klart att man inte måste äta onyttigheter. Lika självklart ska man äta nyttigt varje dag om man mår bra av det. Det är liksom inte det jag vill komma åt. Istället vill jag försöka sätta ett litet annat perspektiv på det här med att unna sig. Att ta tillbaka begreppet, om man så vill. I den mån vi kan måste vi alla försöka ändra attityden kring kost, skuld och skam. För, vad är vi egentligen för förebilder för våra barn om vi inte själva ens kan ta en chokladbit till kaffet en lördag, utan att i smyg försök räkna ut hur mycket vi måste träna för att bränna bort den? 

Så. Om du ska få med dig något ifrån att ha läst denna krönika så ska det vara följande: det är okej att ta lite extra sylt på pannkakan. Det är helt i sin ordning att äta ett wienerbröd, om man är sugen på det. Så länge det sker med viss måtta. Består kosten en dag enkom av pannkakor, choklad och wienerbröd, ja då är det kanske dags att se över sina vanor. Men ingen, jag upprepar, ingen, ska ha det minsta dåligt samvete över att då och då släppa lite på tyglarna. Och, kom ihåg, att unna sig är inte ett skällsord längre, okej? Det kan vi väl alla ställa upp på? 

Mer rörelseglädje åt folket! 



Liknande artiklar
Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Voldemort härjar på sociala medier

Caroline är äntligen tillbaka efter arbete och semester. Denna gång tar hon också upp en helt personlig åsikt som hon tyckte att hon ville förmedla till alla er lyssnare.

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023